Ekstra Bladet udstiller deltager fra Talent 09

Ekstra Bladet lover fuld anonymitet til kilder, der ringer ind med saftige tip. Alligevel har Ekstra Bladet valgt at udstille en deltager fra DR's underholdningsprogram Talent 09, da han ringede ind med tip om de øvrige deltagere. I strid med god presseskik, vurderer mediejurist Oluf Jørgensen.

Ekstra Bladet lover fuld anonymitet til kilder, der ringer ind med saftige tip. Alligevel har Ekstra Bladet valgt at udstille en deltager fra DR's underholdningsprogram Talent 09, da han ringede ind med tip om de øvrige deltagere. I strid med god presseskik, vurderer mediejurist Oluf Jørgensen.

I et interview med Ekstra Bladet over telefonen i sidste uge tipper en deltager fra Talent 09 om en række kompromitterende historier om de andre deltagere af DR's underholdningsshow. Efterfølgende lægger Ekstra Bladet en videooptagelse ud med telefoninterviewet og bringer historien under rubrikken "Talent-Michael slagter konkurrenterne".

På Ekstra Bladets hjemmeside bliver der ellers lovet fuld anonymitet til folk, der ringer ind med gode historier: "Vi behandler dit tip fortroligt. Ekstra Bladet beskytter altid sine kilder," står der på hjemmesiden.

Medmindre Ekstra Bladet har lavet en særlig aftale med den pågældende deltager af Talent 09, Michael Bjørnson, om hvordan interviewet skulle bruges, er det i strid med god presseskik, når Ekstra Bladet ikke holder deres løfte om kildebeskyttelse.

»Den kildebeskyttelse, man lover, skal man holde. Det er et helt grundlæggende element i, hvad der er god presseskik,« siger lektor i mediejura ved Danmarks Journalisthøjskole Oluf Jørgensen.

Helt overordnet tager Oluf Jørgensen afstand fra, at Ekstra Bladet opfordrer folk til at fortælle historie anonymt.

»Jeg bryder mig ikke om den form for generelle løfter om kildebeskyttelse. Hovedreglen er, at en kilde må stå frem. Det er en garant for troværdigheden. Lover man kildebeskyttelse som her, inviterer man til, at der bliver plantet løgnehistorier og udøvet chikane. Hvis ikke Ekstra Bladet har lavet en særaftale med den pågældende kilde, så er han lokket i en fælde,« siger Oluf Jørgensen.

Derudover er det en skærpende omstændighed, hvis kilden ikke er vant til at optræde i medierne. Når der er tale om ikke-medievante kilder, så bør journalister ifølge Oluf Jørgensen informere kilden om, at de vil blive nævnt med navn og oplyst om, hvordan deres citater vil blive brugt.

Oluf Jørgensen kender ikke den pågældende deltager af Talent 09's baggrund. Men ud fra oplysninger om, at Michael Bjørnson lever af at gøre rent og deltager i et talentshow, siger Oluf Jørgensen.

»Det lyder som om, at der er tale om en kilde, der ikke er specielt medievant. Dér mener jeg, at medierne har pligt til at informere om, hvordan samtalen bliver offentliggjort. Så undgår man, at folk giver sådanne informationer og bliver udstillet.«

Hvis der er tale om en medievant kilde, må kilden derimod forvente, at det vil blive offentliggjort, hvem tippet kommer fra, medmindre andet er aftalt.

Da Ekstra Bladet ikke har lagt interviewet ud i sin fulde længde, kan det ikke udelukkes, at Ekstra Bladet har oplyst deltageren af Talent 09 om, at de ville offentliggøre, at han har ringet ind for at tippe avisen om de øvrige deltagere.

Vi ville derfor gerne have hørt Ekstra Bladets version af forløbet. Netop hjemvendt fra efterårsferie ønsker ledende chefredaktør Poul Madsen dog ikke at kommentere sagen over for Journalisten.dk.

Det er heller ikke lykkedes at få en kommentar fra Michael Bjørnson eller Danmarks Radio.

0 Kommentarer