Ekstra Bladet trodser navneforbud i drabssag

Ekstra Bladet har stadig ikke fjernet navnene på de tre sigtede i Vanløse-sagen, selv om der er blevet nedlagt et navneforbud. Avisen selv mener ikke, at de gør noget ulovligt. (rettet 13/10-12. Henvisning til artikel fjernet)

Ekstra Bladet har stadig ikke fjernet navnene på de tre sigtede i Vanløse-sagen, selv om der er blevet nedlagt et navneforbud. Avisen selv mener ikke, at de gør noget ulovligt. (rettet 13/10-12. Henvisning til artikel fjernet)

Først blev navnene offentliggjort af politiet, så nedlagde Frederiksberg Byret navneforbud i sagen. Men på ekstrabladet.dk kan læserne, to uger efter navneforbuddet, stadig finde navnene.

Den 26. september 2012 offentliggjorde politiet navnene på de tre mistænkte i mordet på Jon Patorra, som blev stukket ned på åben gade i Vanløse i København.

Flere af de danske medier, inklusive ekstrabladet.dk, bragte navnene på de tre mistænkte.

De tre mistænkte meldte sig selv til politiet senere på dagen, og Frederiksberg Byret valgte, d. 27 september 2012 at lukke dørene og nedlægge navneforbud på grund af de sigtedes sikkerhed.

Navneforbuddet har fået flere medier til at slette de mistænktes navnene i artiklerne, men på ekstrabladet.dk kan man stadig se de mistænktes fulde navn i den pågældende artikel. 

Forskningschef i mediejura, ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Oluf Jørgensen mener, at ekstrabladet.dk bryder loven.

»Der er en række underlige regler om navneforbud. Men hvis jeg skal holde mig til det juridiske, så skal ekstrabladet.dk slette navnene, selv om det er gammelt publiceret materiale,« siger Oluf Jørgensen.

Det er nyhedschefen for ekstrabladet.dk, Mette Fleckner, ikke enig i.

»Principielt ændrer vi ikke i artikler, som på det tidspunkt, de er blevet publiceret på, var fuldt lovlige,« siger Mette Fleckner. 

»Vi henviser ikke til artikler på hjemmesiden, hvor navnene på de sigtede står, efter at der er nedlagt et navneforbud. Det undlader vi. Men vi redigerer ikke gamle artikler, så skulle vi ændre en hel masse artikler,« siger Mette Fleckner. 

Risikerer bødestraf

Hvis ekstrabladet.dk bliver politianmeldt, kan det ende med en retssag, hvor der kan blive pålagt en bødestraf, mener Oluf Jørgensen, forskningschef i mediejura.

»Det er sjældent, der bliver rejst tiltalt mod et medie, som ikke respekterer navneforbuddet. Men en retssag ender ofte med en bødestraf,« siger Oluf Jørgensen.

»Bødestraffen er ofte på omkring 5000 kr. Men de tiltalte i sagen kan kræve erstatning, og så bliver det en anden sag.«

God grund til navneforbuddet

Advokat Gitte Juul Jensen, der er forsvarer for den ældste af de sigtede på 18 år, mener, at det kan have sikkerhedsmæssige problemer.

»Jeg vil først kigge lidt nærmere på artiklen. Der er jo trolds alt en god grund til, at der blev nedlagt navneforbud i sagen, nemlig af sikkerhedsmæssige årsager,« siger Gitte Juul Jensen.

De tre sigtede er henholdsvis 15, 16 og 18 år. Den 18-årige og den 16-årige blev varetægtsfængsel indtil den 23. oktober, mens den 15-årige er blevet løsladt, men stadig er sigtet i sagen.

Den 15-årige tør ikke at vende tilbage til sin skole og er efter løsladelsen blevet tilbudt en overfaldsalarm af politiet.