Mellem 18 og 20 redaktionelle medarbejdere skal skæres væk. »Jeg har svært ved at se, hvordan det skal hænge sammen,« siger tillidskvinde. »Det er desværre blevet sådan, at en journalist her i huset koster mere end en chef,« siger chefredaktør Poul MadsenEkstra Bladet forudser økonomiske kvaler, hvis ikke avisen får færre medarbejdere. Derfor har ledelsen meldt ud til medarbejderne, at mellem 18 og 20 fra den redaktionelle stab skal skæres væk inden starten af 2015. Udspillet er, at medarbejderne selv kan finde frivillige fratrædelser for at undgå en fyringsrunde.
De 18 til 20 medarbejdere skal findes i en stab på 146 medlemmer af medarbejderforeningen plus 35 redaktionelle chefer. Det er altså mindst 10 procent af de redaktionelle medarbejdere, der skal forlade Ekstra Bladet inden 1. januar 2015.
»Jeg synes godt nok, det føles, som om det bare aldrig stopper. Man når ikke engang at trække vejret ind fra sidste runde, så skal vi ud i en ny. Det er en stressfaktor for os alle,« siger tillidsrepræsentant Tine Johansen til journalisten.dk.
Sparerunden kommer i kølvandet på både fyringer og outsourcing af tre tillæg de seneste par år.
Tillidskvinde: Meget voldsomt antal
Ledelsen indfører ikke et ansættelsesstop frem til 2015. Det betyder, at hvis Ekstra Bladet ansætter flere, så skal der findes flere end de 18 til 20 frivillige fratrædelser for at undgå fyringer.
Hvordan påvirker det kvaliteten, at I nu bliver færre folk?
»Jeg håber virkelig, at produktionskravet bliver nedjusteret. Det er jo klart, at vi ikke kan producere det samme med 18 til 20 færre medarbejdere,« siger Tine Johansen.
Hvordan skal det rent lavpraktisk foregå, når I skal finde 18-20 frivillige fratrædelser. Skal du gå rundt og spørge folk, om de har lyst til at gå frivilligt?
»Nej! Det er ikke min rolle. Jeg lægger vægt på, at aftalerne skal være helt frivillige, og de skal indgåes på kollegaens initiativ. Vi ved jo heller ikke, om det lykkes at nå i hus med 18-20 fratrædelsesaftaler.«
Kom det som en overraskelse for dig?
»Jeg må sige, at jeg syntes, det var en meget voldsom melding. Det er et voldsomt antal. Jeg blev ikke overrasket over, at vi skal trimme organisationen, vi kender jo alle til de oplagsfald, der rammer bladhusene, og det skal man forholde sig til. Men det kom bag på mig, at det er så stor en del af medarbejderne. Jeg har svært ved at se, hvordan det skal hænge sammen. I forvejen synes folk, at vi er virkelig hårdt spændt for,« siger Tine Johansen.
Poul Madsen forventer ingen fyringer
Ekstra Bladets ansv. chefredaktør, Poul Madsen, regner ikke med, at det bliver nødvendigt at fyre medarbejdere. Han forventer, at der vil være nok ansatte, der vælger at gå selv.
»Vi satser på at nå målet med frivillige fratrædelser. Det går rigtig fint, vi har allerede en del aftaler, og så er der naturlig afgang, når folk siger op,« siger Poul Madsen til journalisten.dk.
Hvorfor skal Ekstra Bladet skære hver tiende redaktionelle medarbejder væk?
»Fordi vi forudser, at den forretning, vi hidtil har kendt – papiravisen, fortsætter med at falde i oplag. Hvor gerne vi end vil det, så tyder intet på, at vi kan vende den udvikling. Vi kan måske bøje kurven af, men vi er nødt til at tage forskud på den udvikling nu,« siger Poul Madsen.
Meget mere outsourcing
Politiken har eksempelvis indført et ansættelsesstop for at undgå at skære i staben. Hvorfor har I valgt ikke at gøre det?
»Vi har brug for nye folk, for vi udvikler virksomheden hele tiden. Vi satser benhårdt på, at både web-tv og mobil de næste to år vil få det helt store gennembrud. Derfor kan vi ikke på forhånd fraskrive os muligheden for at finde folk, der har kompetencer på de to områder. Vi flytter fokus fra det traditionelle til helt nye områder, og det kræver nye kræfter.«
Poul Madsen understreger, at Ekstra Bladet som et led i den nye strategi kommer til at outsource mere af produktionen.
»Der skal være 18 til 20 færre medarbejdere 1. januar 2015. Men vi kommer til at lave mange flere aftaler, hvor indholdet bliver lavet ude i byen. Det handler ikke om, at vi vil lave mindre af det, Ekstra Bladet er kendt for, men det skyldes simpelthen, at vi har brug for mere indhold, end vi har folk til her i huset.«
Madsen: Vi skærer ind til benet
Når I skærer så mange medarbejdere, må I jo skære noget indhold væk. Hvad forsvinder?
»Vi skærer det væk her i huset, der ikke er vores primære fokus. Vi har allerede outsourcet Biler, Ferie og Håndværkeren, og vi kommer til at se på flere ting. Vi har for eksempel anmeldt spil, men det har vi nu også lavet eksterne aftaler om. Vi skærer ind til benet – det klassiske Ekstra Bladet skal stadig laves her: Afsløringer, krim, sport, underholdning og noget forbrug. Og så selvfølgelig nettet, hvor vi har en stor nyhedsredaktion.«
Poul Madsen forklarer, at Ekstra Bladet nedlægger stillinger og flytter opgaver ud af huset, fordi det er markant billigere.
»Det er desværre blevet sådan, at en journalist her i huset koster mere end en chef. Chefen får mere i løn, men arbejder også meget mere, så hvis du regner det ud time for time, så er chefer billigere end journalister. Det er en bekymrende udvikling, synes jeg, og det er vi nødt til at tale fuldstændig åbent om.«
Ikke mindre indhold
Er du bekymret for, om I kan holde samme niveau, når I mister 10 procent af medarbejderne?
»Nej, det er jeg ikke. Der bliver ikke mindre Ekstra Bladet-indhold, det bliver bare produceret ude i byen. Jeg er til gengæld bekymret over, at jeg helst vil have mine medarbejdere ansat her i huset, men at det bedre kan betale sig for mig at ansætte dem på en chefkontrakt.«
»Det er klart, at vi vil holde fast i kvaliteten. Der er en helt særlig Ekstra Bladet-kvalitet. Vi er for eksempel bedst til at lave rubrikker, derfor skal vores egne folk lave dem. Vi er også bedst til afsløringer, derfor laver vi også dem selv. Men vi er ikke nødvendigvis bedst til at anmelde spil, og derfor lægger vi det ud i byen.«
Betyder denne langsigtede strategi så, at der ikke kommer flere fyringer eller skal skæres flere stillinger?
»Det her er en strategi ud fra de forudsætninger, vi kender i dag. Det er klart, at hvis hele markedet falder sammen, for eksempel reklamemarkedet på papir, så er det en anden situation. I denne her branche kan man aldrig udstede garantier, men alt, hvad jeg kan se lige nu, peger på, at vi kan holde med det her,« siger Poul Madsen.
"Det er et meget tvivlsomt regnestykke"
Tilbage til tillidsrepræsentant Tine Johansen. Hun giver nemlig ikke meget for Poul Madsens regnestykke, der skal vise, at journalister er dyrere end chefer.
»Det er et meget tvivlsomt regnestykke. Det er et faktum, at vi har 35 chefer her i huset, og jeg har hørt det argument fra Poul Madsen før. Han forsøger at lave en timepris på os. Det er rigtigt, at vi har nogle aftaler om for eksempel orlov i vores overenskomst, som han regner med. Men på den anden side har vi ikke afspadsering eller overarbejde. Ingen af de ting er nævnt med et ord.«
Men har han ret i, at journalisterne på Ekstra Bladet får for meget i løn?
»Nej, det har han ikke. Og de senere år er lønnen endda blevet udhulet, fordi vi har fået en regulering, der ligger langt under inflationen. Den præmis kan jeg slet ikke gå med på,« siger Tine Johansen.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Desværre for de mange fastansatte, der i disse tider bliver fyret/outsourcet, så har DJ jo en mangeårig og fast tradition for uden sværdslag at acceptere, at det samme arbejde i de samme firmaer og mediehuse kan laves af løsarbejdere/freelancere til el meget lavere løn og helt uden rettigheder. De trojanske heste, som nu for alvor rulles ind i medieverden har nogle freelancegrupperforgæves forsøgt at advare imod gennem flere år.