Ekstra Bladet risikerer politisag for at vise forbudte klip

Poul Madsen mener ikke, at Ekstra Bladet er omfattet af fogedforbud og har derfor vist klip fra forbudt TV 2-dokumentar. Men det er selve optagelsen, der er forbud mod at vise, siger mediejurist.

Ekstra Bladet offentliggjorde i aftes et par klip fra en TV 2-dokumentar, som landsretten i sidste uge nedlagde et fogedforbud mod, at TV 2 må vise.

Men selvom det var TV 2 forbuddet var rettet imod, så risikerer Ekstra Bladet alligevel at få en sag på halsen. Det vurderer mediejurist Vibeke Borberg.

”Det, som landsrettens forbud er rettet mod, er selve optagelserne, hvor landsretten siger, at de eksponerer denne ældre dame på en måde, hun ikke skal tåle og skal beskyttes imod, når hun ikke selv er i stand til at give et gyldigt samtykke”, siger Vibeke Borberg.

Derfor kan det meget vel ende med, at Ekstra Bladet får både en sag om krænkelse af ophavsret og en politisag.

”Det er ikke usandsynligt, at Ekstra Bladet meldes til politiet. Det kan for eksempel tænkes, at Aarhus kommune vil gøre det,”, siger Vibeke Borberg.

Det var netop Aarhus kommune, der i første omgang bragte dokumentaren for retten og krævede et fogedforbud mod at få den vist. Dokumentaren indeholder skjulte optagelser, der viser en række svigt over for en 90-årig dement kvinde. Vestre Landsret fulgte Aarhus kommune og forbød TV 2 at vise dokumentaren.

Men i aftes valgte Ekstra Bladet at vise nogle af de omstridte klip. Chefredaktør Poul Madsen siger, at optagelserne er så væsentlige, at det er nødvendigt at bryde fogedforbuddet.

”Vi vælger at offentligheden skal se disse klip. Det man ser på disse klip, forstår man først, når man ser det. Den måde hun behandles på, det må ikke ske i et velfærdssamfund som Danmark. Det er det af størst væsentligste offentlig interesse, jeg har set meget længe”, siger Poul Madsen.

Retten har taget stilling

Men netop det hensyn har retten allerede taget stilling til, understreger Vibeke Borberg.

”I Landsretten er der sket en afvejning af modstående interesser. På den ene side hensynet til offentlighedens interesse i, at medierne kan bringe en historie af væsentlig samfundsmæssig betydning om, hvordan vi behandler ældre på plejehjem. Overfor det står hensynet til de ældre mennesker, der bliver vist, og der kan være meget væsentlige interesser at varetage i forhold til dem. I denne sag kom domstolen frem til, at hensynet til at beskytte en ældre dement person mod eksponering vejer tungere, end mediernes interesse i at vise sagen”, siger Vibeke Borberg.

En lignende sag er den såkaldte Fælledgården-sag, hvor Højesteret i 2012 fandt, at hensynet til at belyse kritisable forhold på plejehjemmet ikke kunne berettige de krænkelser af beboernes privatliv, som skjulte optagelser havde udsat dem for.

Poul Madsen tager det dog med sindsro, skulle der komme en sag.

”Jeg er ikke omfattet af fogedforbuddet, det er TV 2. Om der kommer en sag mod mig, det må vi afvente og se. Mit ønske er, at alle må se hele dokumentaren. Det er fremragende journalistisk arbejde”, siger Poul Madsen, som samtidig beklager overfor TV 2, at Ekstra Bladet har brudt ophavsretten ved at vise klippene.

Vil have sagen for Højesteret

Hos TV 2 er nyhedsdirektør Mikkel Hertz dog bekymret for, at netop Ekstra Bladets handling gør det sværere at få dokumentaren på skærmen.

”Det er brandærgerligt, for vi har jo ligesom de pårørende et ønske om, at dokumentaren bliver vist. Det har vi kæmpet for i byretten og i landsretten, og vi har besluttet os for at forsøge at få sagen for Højesteret. Jeg er bekymret for, om det at Ekstra Bladet viser disse klip, gør det vanskeligere for os at få den for Højesteret”, siger Mikkel Hertz.

Den bekymring affejer Poul Madsen dog.

”Det kan være, at TV 2 er heldige og at alt bliver omstødt, men det er lige så sandsynligt som at vinde i lotto. Det vigtige for mig er, at debatten kører nu. Aarhus kommune har forsøgt at lukke sagen ned, men når man ser disse klip, så kan man se, at denne sag ikke skal lukkes ned nu”, siger Poul Madsen.

Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Aarhus kommune, som ikke er vendt tilbage på henvendelsen endnu.

 

 

6 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
8. JULI 2020
@Daniella Laubech

Tja… der har i mange år været problemer med ældreomsorgen, med jævne mellemrum har der været sager som er kommet frem i medierne, og hver gang er der blevet lovet bod og bedring, med fyringer af et par mellemledere.

Men de rigtig ansvarlige, som opstiller de fysiske og økomiske rammer, er gået fri hver gang.
Daniella Laubech
8. JULI 2020
Jeg havde helst set hele videoen, men lidt er bedre end ingenting. Ekstrabladet har gjort det rigtige ved at vise, det de kunne få fat i. Sandheden skal frem og ikke skjules. Nu er der da et håb om at der bliver gjort noget for de ældre på plejehjemmene.
Jens Halling
8. JULI 2020
@ Niels : Ekstra Bladets absolut største kunde er staten, som hælder millioner og atter millioner i avisen med mediestøtte, momsfritagelse og hjælpepakker.
Ekstra Bladet træder først i karakter, den dag hvor avisen igen er uafhængig af magthaverne.
Niels Riis Ebbesen
7. JULI 2020
@ David Abildgaard
TV2 er ejet af staten og er dermed bare systemets dikkende lammehale, som i alle tilfælde pleaser magthaverne, så forvent ikke, at TV2 så meget som overvejer, om det vil være i almenhedens interesse, at trodse fogedforbudet.


Men i nærværende sag er EkstraBladet trådt i karrakter, og opfører sig som den fjerde statsmagt, og der er nok ikke nogen tvivl om, at systemet vil gå efter Poul Madsens skalp, så derfor bør alle danske journalister støtte op omkring ham i denne sag, så foged- og landsrettens dommere får en klar fornemmelse af, at de er oppe i mod flertallet af de danske medier.
David Abildgaard
7. JULI 2020
Enig, Niels.

Har TV2, som vi ser her med Ekstra Bladet, taget standpunkt til, hvorvidt der findes eksempler, hvor nyhedsredaktionen vil være klar til at trodse et aktivt fogedforbud, samt i hvilke tilfælde, der i så fald kan være tale om?

Flere