Ekstra Bladet nedlægger arbejdet

Ekstra Bladets medarbejdere har netop nedlagt arbejdet i protest, efter alle faste fotografer og layoutere er blevet fyret. »Der er simpelthen ikke energi til at fortsætte,« fortæller tillidsmand Anders Stoffer. Opdateret kl. 18.19: DJ opfordrer medarbejderne til at gå tilbage på arbejde

Ekstra Bladets medarbejdere har netop besluttet at nedlægge arbejdet.

Som Journalisten kunne fortælle tidligere i dag, har avisens ledelse besluttet at fyre samtlige fire fotografer og fire layoutere, der er fastansat på avisen. Samtidig fyres tre-fire løstansatte layoutere/redigerende.

»Ekstra Bladets medarbejdere har besluttet at nedlægge arbejdet i sympati med de fastansatte og løstansatte, som fyres. Der er simpelthen ikke energi til at fortsætte,« forklarer tillidsmand Anders Stoffer.

Han understreger, at han har opfordret medarbejderne til at genoptage arbejdet.

»Min opfordring var selvfølgelig, at de skulle fortsætte arbejdsdagen. Da jeg ikke kunne få dem til det, har jeg heldigvis overtalt dem til at møde ind i morgen til normal arbejdstid igen,« siger han.

Dansk Journalistforbunds forhandlingschef Claus Iwersen bakker tillidsmanden op.

»Vi har været i kontakt med arbejdsgiver, og der er tale om en overenskomststridig arbejdsnedlæggelse. Derfor kan jeg kun opfordre vores medlemmer til at genoptage arbejdet,« siger Claus Iwersen til Journalisten.

Tilbage i morgen

Medarbejderne har dog besluttet, at de vil genoptage arbejdet i morgen, hvor de møder ind til en normal arbejdsdag.

»I morgen klokken 10 mødes vi tillidsfolk med ledelsen og arbejder på at få det hele til at hænge sammen,« fortæller Anders Stoffer.

Ekstra Bladets ledelse har besluttet at udgive avisen i morgen til trods for, at medarbejderne altså har nedlagt arbejdet.

Journalisten forsøger at få en kommentar fra chefredaktør Poul Madsen.

Kan skære 55 redaktionelle stillinger

Ekstra Bladet skal i alt spare 22 mio. kr. i avisens sparerunde, som er del af en stor sparerunde i hele JP/Politikens Hus. Ud over de otte fastansatte medarbejdere skal der findes cirka 6 mio. kr. i redaktionelle besparelser. Det vil tillidsfolk og ledelse forhandle om de kommende dage.

I alt er ledelsens udspil ifølge Journalistens oplysninger, at JP/Politikens Hus skal nedlægge cirka 55 redaktionelle stillinger. Tallet er ikke endeligt, ligesom det ikke er endeligt på plads præcis hvor mange HK-stillinger og lederstillinger, der skal nedlægges.

Medarbejderne på Politiken, Jyllands-Posten og Ekstra Bladet er blevet orienteret her til eftermiddag. På Politiken har chefredaktør Christian Jensen varslet, at der skal skæres i hvert fald 40 stillinger, heraf cirka 2/3 redaktionelle. På Jyllands-Posten har chefredaktør Jørn Mikkelsen fortalt medarbejderne, at der skal skæres cirka 30 stillinger. Ifølge Journalistens oplysninger forventes cirka 20 af dem at være redaktionelle.

Forude venter forhandlinger mellem tillidsfolk og ledelse på alle tre aviser, som håndterer sparerunden decentralt.

Du kan læse mere om JP/Politikens Hus' sparerunde her.

Opdateret klokken 18.19: DJ opfordrer medarbejderne til at gå tilbage på arbejde.

6 Kommentarer

Morten Uhrenholdt
15. AUGUST 2016
Steen Ole Rasmussen har
Steen Ole Rasmussen har fuldkommen ret. Hovedparten af de dogmer, den neoliberalistiske tænkning omkring samfundsøkonomien bygger på, er det rene hokus-pokus.
Selv Den Europæiske Centralbanks egen forskningsenhed forholder sig i en rapport fra forsommeren kritisk til den økonomiske politik, der snart har kørt Sydeuropa helt i sænk. Forskningsenheden spørger undrende, hvor resultaterne i f.eks. Grækenland bliver af? Men den rapport har 99 procent af danske journalister ikke fundet det umagen værd at omtale - endsige sætte til debat.
Den sociale dimension er helt ude af økonomitænkningen, og det begrunder sig alene på dogmer, der som sit eneste 'bevis' har, at 'mange økonomer mener...' eller modelberegninger lavet på dataanlæg, der er fodret af de sammenøkonomer.
Jeg gyser ved tanken om, hvordan verden havde set ud, hvis Roosvelt havde fulgt de dogmer, da han skulle rette op efter det store krak i 1930'erne. Men han lå heldigvis ikke under for woodoo.
Steen Ole Rasmussen
12. AUGUST 2016
Hej Niels

Hej Niels
Det er ikke præcist rigtigt forstået.
Jeg beder bare om respekt for den realitet, som man er med til at skabe, italesætte. Og når man har været med til at italesætte markedet i den udgave, som mainstreamøkonomerne taler så rosende om, som om at arbejdsløshed ikke kan være et problem, med mindre "det sande marked" er sat ud af verden, og når man så mærker, at arbejdsløsheden faktisk findes, på sin egen krop, ja så er det den realitet, som man har været med til at skabe/lukke øjnene for.
Jeg taler ikke om, at i skal ned i støvet og fyres alle sammen.
Jeg taler om mere respekt for den verden, som i har været med til at skabe.
Hvis det er at bøje sig i støvet, i jeres øjne, ja så har vi problemet. Helt præcist der, hvor det er så let at forstå, og ubekvemt.
Niels Riis ebbesen
12. AUGUST 2016
Hej Steen Ole Rasmussen, så
Hej Steen Ole Rasmussen, så vidt jeg kan se, så er den pointe i dit indlæg som Teddy Gehrke ikke forstår, at journalisterne er blevet så vellønnede og velbjergede, at de slet ikke evner at bukke sig ned i støvet til den befolkning, som de gerne vil sælge deres aviser til. Og derfor kunne et større antal langvarrigt arbejdsløse journalister godt blive en øjenåbner for faget.
Steen Ole Rasmussen
12. AUGUST 2016
Kære Teddy

Kære Teddy
Tak for dit kvalificerede indspark.
Min provokation hviler i tung dokumentation, jeg henviser til selve mediebranchens flagskib, hvad troværdig faktortjek angår, nemlig DR2's program Detektor, der for et par år siden viderebragte budskabet om, at "udbuddet af arbejdskraft skaber sin egen efterspørgsel, hvorfor øget udbud (også hvad fyrede lønarbejdere angår) betyder mere beskæftigelse".

Hvis du følger linkene til arbejdsforskning.dk, som jeg lagde ind, så kan du se, hvornår man forsvarede dogmet på DR2, et dogme som i øvrigt er bredt antaget på bjerget inden for den såkaldte økonomiske videnskab. Der er tale om et dogme, som djøf'erne lever af at formidle og agere ud fra.

I følge dette dogme, så medfører det, at man fyres, blot, at udbuddet af arbejdskraft på arbejdsmarkedet øges i andre sammenhænge, og dermed at der opstår øget efterspørgslen på arbejdskraften, således at arbejdsløshed slet ikke er noget problem.

Det budskab har man tjent tykt på at viderebringe i samtlige kommercielle medier, og man bøjer sig også for de djøffer i DR, der har formuleret budskabet. Udbuds-politikken er fast inventar i den herskende økonomiske tænkning, den på EU-plan institutionaliserede økonomiske orden.

Journalister her som der har taget sig godt betalt for at viderebringe budskabet for ordenens ledere. Indholdet af budskabet bliver så uheldigvis relevant for de lønarbejdende budbringere i den situation, som mange journalister nu selv befinder sig i. De fyres, bliver arbejdsløse osv.

Men der er altså ingen grund til jammer, hvis de hører efter, hvad de selv har været med til at skrive og sige. Problemet fyring, arbejdsløshed er ikke noget problem, ifølge den herskende økonomiske videnskab. Arbejdsløshed er nemlig ikke noget problem.

Journalister har bragt dogmet videre i et hav af kontekster, hvor det rammer andre befolkningsgrupper end journalisterne selv, tilsyneladende uden at blinke.

Nu ved jeg godt, at journalister og meningsdannere generelt på medierne er nøje udvalgte og underlagt linjen, som sættes af redaktørerne, ejerne, dem med bukserne på, og at det er yderst begrænset, hvor meget selvstændig tænkning, der kommer til udtryk på de store kommercielle envejskommunikerende brugerflader, og på DR for den sags skyld.

Den herskende orden tillader generelt ikke forpligtende selvstændig tænkning. Det kan nemlig ikke betale sig, at viderebringe den slags, det er også skadeligt for udviklingen, den som "Det økonomiske menneske" adlyder, identificerer og identificerer sig med.

Jeg klagede over programmet Detektor, fik flere økonomers opbakning i kritikken af programmet. Men hverken programchef, Mollerup eller Pressenævnet mente at der var noget forkert i at udsprede budskabet, som skader ufatteligt mange mennesker.

Arbejdsløsheden er over 10 % på EU-plan! Ungdomsarbejdsløsheden er svimlende i flere regioner i Sydeuropa. Men ifølge teorien, så er arbejdsløshed slet ikke noget problem. Og hvis det er, så er det et strukturproblem, altså fordi markedet ikke får lov.

Kære venner, prøv dog for en gangs skyld at tænk lidt over det, som i lever af at skrive. Nu hvor i rammes af arbejdsløshed, så se dog lidt på det bekvemme volapyk, som i har levet af at sælge til den stakkels bruger, der kun kender virkeligheden gennem de massemedier, i har arbejdet for.

Teddy, du er nok ikke journalist. Men det er der vel andre som er.

Kunne man få jer til at sige noget lidt mere alment forpligtende, ud fra jeres egen situation, sådan bare for en gangs skyld!

Prøv ad at læs mine tekster. Jeg ved godt det er svært for jer, og at det anfægter alt, hvad i lever af at stå for. Men det kunne gøre verden til et bedre sted, hvis i gjorde det, gjorde jer lidt umage, i stedet for kun at lade som om, at de snævre interesser ene og alene virker som garanten for udviklingen mod den bedste af alle verdener. Osteklokkens tid er slut, venner.
Teddy Gehrke
11. AUGUST 2016
Hvad er da for noget ævl,
Hvad er da for noget ævl, Steen Ole Rasmussen?

Flere