Pressenævnet slår nu fast, at man ikke bare kan citere private Facebook-kommentarer. I en principiel sag kritiseres Ekstra Bladet, fordi avisen i sommer viderebragte en række opsigtsvækkende bemærkninger, som statsministerens bror skrev på sin lukkede profil.
Sagen drejer sig om Knud Løkke Rasmussen, statsminister Lars Løkke Rasmussens bror, der på sin Facebookprofil i juli måned hånede oppositionen og her blandt andet kaldte socialdemokraten Mette Frederiksen for en skrigeskinke og SF-formand Villy Søvndal for en idiot.
Hans udtalelser havnede søndag den 4. juli i Ekstra Bladet – til trods for, at Knud Løkke Rasmussens Facebookprofil var lukket for uvedkommende.
Artiklen stod at læse i den trykte udgave af Ekstra Bladet med rubrikken "Lars Løkkes bror hetzer S-top", mens den på nettet hed: "Lars Løkkes bror håner oppositionen".
Efterfølgende klagede Knud Løkke Rasmussen til Pressenævnet, som for første gang blev bedt om at tage stilling til, hvorvidt man må citere fra en lukket Facebookprofil eller ej.
Nævnet har tidligere afgjort, at der gerne må citeres frit fra åbne Facebookprofiler. Nu har Pressenævnet så taget stilling til, hvorvidt der må citeres fra lukkede profiler. Og her er der ingen tvivl: Man må ikke citere fra lukkede Facebook-profiler.
Ifølge kendelsen fra Pressenævnet hedder det således blandt andet:
"Det er Pressenævnets opfattelse, at oplysninger på lukkede profiler er forbeholdt de personer (Facebook-venner), der har fået tilladelse til at have adgang til profilen. Derfor har medierne som udgangspunkt ikke adgang til at bruge materialet fra den lukkede profil, medmindre dette har så stor samfundsmæssig interesse, at offentliggørelsen overstiger hensyn til indehaveren af profilen."
Ekspert i mediejura, Oluf Jørgensen, vurderede ellers i sommer, at Knud Løkke Rasmussen ikke ville kunne få medhold i sin klage til pressenævnet. Over for Politiken understregede han blandt andet, at der jo ikke var tale om, at Ekstra Bladet havde hacket sig ind på profilen, men at de fire Ekstra Bladet-journalister allerede er venner med Løkke Rasmussen på Facebook. Og derfor har modtaget hans opdateringer som en del af vennekredsen.
»Når det handler om lukkede profiler er udgangspunktet, at de er beskyttede. Men pressenævnet har tilkendegivet, at der kan være tilfælde, hvor den samfundsmæssige interesse overgår beskyttelsen. Så det er en af afvejning af den samfundsmæssige interesse overfor beskyttelseskriteriet«, erklærede pressejurist Oluf Jørgensen til Politiken. Han vurderede samtidig, at den samfundsmæssige interesse var højest i den konkrete sag.
Men her er Pressenævnet altså kommet til den stik modsatte konklusion. I kendelsen fra Nævnet hedder det således videre, at: "Pressenævnet finder, at de bragte kommentarer fra Facebook – hvor statsministerens bror forholder sig kritisk til oppositionen – ikke har en sådan offentlig interesse eller nyhedsværdi, at denne overstiger hensynet til broren".
Og konklusionen fra Nævnet er: "Kommentarerne har derfor ikke kunnet bringes uden tilladelse fra statsministerens bror. Da der ikke er givet sådan tilladelse, udtaler Pressenævnet sin kritik af Ekstra Bladet for at bringe kommentarerne."
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
390 eller "flere tusinde" er selvfølgelig i matematisk forstand to forskellige størrelser, som dog i denne sammenhæng er ganske uden betydning.
Og selvfølgelig fortjener så begavede og indsigtsfulde personkarakteristikker at blive udbredt til en større offentlighed, så det ikke kun er de 390 venner som får glæde af de vise ord!
@ Kim Henningsen
Det er muligt, at overdrivelse fremmer forståelsen, men det er alligevel nok at stramme den et nøk for meget at tale om flere tusinde venner. Sidst jeg talte efter, havde jeg i omegnen af 390 - mennesker, jeg allesammen har mødt IRL.
/Knud Løkke
Der er vel den - ikke helt uvæsentlige - forskel, at Bertel er politiker. Det er Knud Løkke ikke. Jeg formoder ikke, at Knud Løkke har nogen interesse i, at være en offentlig person. Det er man vel nødt til at acceptere?
Når man har flere tusinde venner på Facebook, kan det næppe kaldes et privat eller lukket forum. Dette er bare endnu et eksempel på, at Pressenævnet lever i en fjern fortid, så jeg er helt enig med Michael: Lad os få den prøvet i en retssal - omend dommerstanden heller ikke ligefrem er berømt for at være på højde med udviklingen i samfundet.
Venlig hilsen Kim Henningsen, chefredaktør, SE og HØR
Pressenævnets afgørelse bør prøves i en retssal - for den synes forkert.
Dels fordi vi skal ahve mulighed for at citere, når den offentlige interesse er det faglige afsæt - men også fordi folk kan åbne og lukke deres profil på få sekunder.
Flere