Der er ingen sammenhæng mellem sagen og journalistikken. Sådan siger både politi og Ekstra Bladet om den narkosigtede journalist, der har skrevet om narkomarkedet i Ekstra Bladet. Men der er påfaldende mange sammenfald, siger en kilde, der har arbejdet i miljøet i flere år.
NARKO. En dansk freelancejournalist kan muligvis have brugt sine historier i Ekstra Bladet til at bane vejen for sin egen narkoforretning. Hverken politiet eller Ekstra Bladet ser en sammenhæng, men fremlagt sagens omstændigheder mener en kilde med indgående kendskab til miljøet, at der er påfaldende mange sammenfald:
»Der lader til at være en sammenhæng. Man skal bare lægge to og to sammen og lade fakta tale for sig selv. Det ville være mærkeligt, hvis der var tale om rene tilfældigheder,« siger Robert Olsen, der som forstander på Mændenes Hjem har været tæt på pushere og stofmisbrugere på Istedgade i over 20 år.
Sagen handler netop om narkomarkedet på Istedgade. Det vakte opsigt, da en dansk freelancejournalist i sommer blev varetægtsfængslet og sigtet for at stå bag indsmuglingen af to kilo kokain til Danmark. Ikke mindst fordi journalisten selv havde skrevet om kokainmarkedet for Ekstra Bladet et halvt år forinden.
Ekstra Bladets chefredaktør, Poul Madsen, afviste over for flere medier, at der skulle være en forbindelse mellem journalistens arbejde for Ekstra Bladet og sigtelsen.
»Vi lader politiet udføre deres arbejde, og her på Ekstra Bladet laver vi vores arbejde. Det har intet med hinanden at gøre,« sagde han blandt andet til politiken.dk.
Journalisten har kigget nærmere på sagen. Fakta er, at få dage efter, at den sigtede freelancejournalist med sine historier i Ekstra Bladet har medvirket til at rydde Istedgade for pushere, ankommer to af hans angivelige samarbejdspartnere til Danmark med to kilo kokain. Da de bliver taget af politiet, bor de kun 100 meter væk fra de hjørner på Istedgade, der nu var pusherfri, og de har alle de remedier, man skal bruge til gadesalg.
Sagen starter i december 2010, hvor den sigtede sammen med journalister fra Ekstra Bladet skriver en række artikler om "dødens købmænd". Artikelserien handler om afrikanske pushere, der sælger kokain på Istedgade, og om at politiet ikke gør noget ved sagen.
"Afrikanske pushere kan sælge i fred – politiet gør ingenting" hedder en artikel den 18. december 2010, hvor journalisterne i skjul fra en lejlighed har filmet flere pushere, der sælger stoffer, imens politiet ser passivt til. På et tidspunkt kommer journalisterne bag historien også i klammeri med sælgerne på gaden.
»Ekstra Bladet har før lavet den slags kampagner, hvor de har angrebet det åbenlyse salg af stoffer på Istedgade, men denne gang var de meget mere aggressive og nærgående,« fortæller Robert Olsen, der var forstander på Mændenes Hjem i over 20 år frem til november i år, hvor han fik nyt job som forstander på Kofoeds Skole.
Artikelserien lagde pres på politiet, og leder af narkospecialgruppen Bjarne Christensen giver over for Journalisten udtryk for, at den var en vigtig faktor i beslutningen om at starte en razzia mod gadepusherne på Istedgade i starten af januar.
Razziaen står på i over to uger, og den 23. januar kan Ekstra Bladet bringe historien "35 narkopushere knaldet på Vesterbro". "Ekstra Blads-effekten er tydelig," bliver det understreget i et web-tv-indslag på eb.dk. Effekten er også tydelig blandt stofmisbrugerne på Vesterbro.
»Det skaber et stort vakuum i markedet. Det er ikke bare de pushere, der bliver taget af politiet. Der er også andre, som holder sig væk og kører under radaren, når de kan mærke, at der er ballade,« siger Robert Olsen.
Helle Thielfoldt er leder af et cafetilbud for stofbrugere, som er den betegnelse, hun foretrækker at bruge, i den brune kødby tæt på Istedgade. Hun noterer sig også konsekvensen på markedet:
»Stofbrugerne kan ikke finde deres stoffer. De bliver stressede og får abstinenser. Der kommer bøf på markedet (falske stoffer uden virkning, red.), og så skal de finde penge til at købe noget nyt. Det tager et stykke tid, før markedet har stabiliseret sig igen,« siger Helle Thielfoldt.
Det er her, at der er et sammenfald mellem historierne i Ekstra Bladet og den sag, som freelanceren bliver sigtet for i juni. Han sidder stadig varetægtsfængslet, og der er hverken rejst tiltale eller fældet dom i hans sag. Men der er faldet dom over to andre i samme sag. Mens freelancejournalisten er sigtet som en af bagmændene, blev de to sydamerikanere allerede i april dømt for indsmuglingen af de to kilo kokain.
De to sydamerikanere ankommer til Danmark den 28. januar, hvilket er fem dage efter, at Ekstra Bladet kan skrive, at 35 narkopushere nu er fjernet. Den 8. februar bliver de anholdt af politiet i en båd på Christianshavn. På sig har de "flere salgsposer med mindre mængder kokain", står der i domsbogen. Politiet finder ud af, at de bor på Hotel Hebron, som ligger i Helgolandsgade, der er en sidegade til Istedgade ikke langt fra de hjørner, hvor der normalt sælges kokain.
Den ene af sydamerikanerne havde tidligere boet på et andet hotel i det indre København. Da de bliver anholdt, er begge sydamerikanere checket ud af hotellet, men deres baggage ligger der stadig. Her finder politiet blandt andet to kilo kokain af høj kvalitet, en vægt, 11.500 kroner, plastikposer og emballage.
Hverken leder af narkospecialgruppen Bjarne Christensen eller Steffen Th. Steffensen, der er leder af narkosektionen, ser nogen sammenhæng mellem historierne i Ekstra Bladet og sigtelsen imod journalisten. Hvis der skulle være sammenfald, er der tale om rene tilfældigheder, mener de. Steffen Th. Steffensen fortæller, at de arbejder efter en teori om, at de to kilo skulle sælges samlet videre, og at de to sydamerikanere derfor kun var importørerne.
Han mener alligevel, at der kan være tegn på gadesalg – altså at de to sydamerikanere kan have solgt deres stoffer på Istedgade eller andre steder.
»Hvis man har en vægt og små poser gemt i underbukserne, så tyder det da på, at man vil sælge. Det kan godt være, de har lavet noget gadesalg, det er vi ikke gået dybere ind i. Vi tog dem for to kilo, som vi mener skulle sælges samlet. Det andet har muligvis været en lille sideforretning,« siger Steffen Th. Steffensen.
Robert Olsen, der på Mændenes Hjem i Istedgade har arbejdet i miljøet i flere år, understreger, at sammenfaldene i tid og sted ikke beviser nogen forbindelse mellem journalistik og sigtelse.
»Man kan derfor kun gisne, og det er nok også derfor, at politiet heller ikke har lyst til at sige så meget.«
På Ekstra Bladet fastholder man, at der ingen sammenhæng er imellem sigtelsen og de historier, der blev bragt.
»Det var mig, der udviklede ideen om, at vi skulle undersøge denne sag nærmere. Derefter hyrede jeg den sigtede ind som freelancer. Han havde absolut intet med ideen om undersøgelsen at gøre. Derfor kan vi kun fastholde, at der ikke er nogen sammenhæng. Hvis der er et sammenfald, så kan det kun sammenlignes med at være lige så heldig som at vinde jackpot på et kasino,« siger nyhedschef Miki Mistrati.
Kan det ikke tænkes, at han efter at have hørt om projektet har udnyttet sin viden?
»Jeg kan simpelthen ikke tro, at der er en sammenhæng, når det er mig, der har ideudviklet projektet. Det er også vigtigt at understrege, at der ikke engang er rejst tiltale endnu. Derfor er det også meget svært at gå ud og sige noget som helst,« siger Miki Mistrati.
Journalisten har uden held prøvet at komme i kontakt med forsvareren til den sigtede journalist og med de to dømte sydamerikanere.
Sagen kort
• I slutningen af juni blev en freelancejournalist med tilknytning til Ekstra Bladet anholdt og varetægtsfængslet. Han er sigtet for at være en af hovedmændene i en sag om indsmugling af to kilo kokain til Danmark.
• Der er navneforbud i sagen, og der er hverken rejst tiltale eller faldet dom over den pågældende journalist.
29