Ekstra Bladet hædrer iransk borgerjournalistik

Ekstra Bladet har valgt at give Årets Victor 2010 til den iranskfødte twitter Mehdi Saharkhiz, alias 'onlymehdi' og iransk-amerikaneren Kelly Golnoush Niknejad fra 'Tehran Bureau'. I næste uge kommer de til Danmark og modtager prisen.

Ekstra Bladet har valgt at give Årets Victor 2010 til den iranskfødte twitter Mehdi Saharkhiz, alias 'onlymehdi' og iransk-amerikaneren Kelly Golnoush Niknejad fra 'Tehran Bureau'. I næste uge kommer de til Danmark og modtager prisen.

Det iranske præstestyre stjal det demokratiske valg 12. juni sidste år. Men de kunne ikke stjæle folkets håb om forandring. Præstestyret kunne heller ikke forhindre, at verden fik besked bl.a. takket være Mehdi Saharkhiz og Kelly Golnoush Niknejad. Fra deres base i USA har de viderebragt, systematiseret og bevaret de mange elektroniske nødråb fra Teheran.

"Det er de mange små tweets fra modige mennesker i Teheran, der gav os sandheden. Derfor er Årets Victor vores beskedne tweet til verden fra Rådhuspladsen i København: Sandheden kan ikke undertrykkes. Håbet om en bedre verden lever," siger chefredaktør Poul Madsen.

 

Prisen er også en hyldest til de nye medier og deres betydning for demokratiet. Efter valget i 2009 gik en hel hær af Iranere fra den grønne bevægelse på gaderne og rapporterede dagligt via Twitter og YouTube, fordi der ikke var andre muligheder for at få sandheden igennem censur-muren og ud til verden.

 

Det fortalte Journalisten.dk blandt andet om i et tv-indslag sidste år: Sådan bruges Twitter til at undergrave magthaverne

 

Mange af disse elektroniske stemmer er siden forsvundet. Flere af dem er henrettet. Andre sidder i fængsel. Men bevægelsen lever.

Twitterne fra Teheran repræsenterer en ny form for borgerjournalistik, hvor almindelige mennesker under pres har måttet overtage pressens rolle, fordi den etablerede presse ganske enkelt blev smidt ud eller forment adgang til gaderne.

»De anonyme Twittere og YouTube-uploadere fra Teheran gemmer sig. Heldigvis. Men vi vil gerne hylde deres mod. De kan desværre ikke selv modtage prisen, så vi giver den til Mehdi Saharkhiz og Kelly Golnoush Niknejad, der heldigvis har sagt ja til at modtage prisen på deres vegne,« siger Poul Madsen.

Årets Victor er opkaldt efter Ekstra Bladets legendariske chefredaktør Victor Andreasen og uddelt siden 1980.

Overrækkelsen af Årets Victor finder sted i Pressen, Politikens Hus, ved et åbent arrangement 8. juni kl 14.

0 Kommentarer