Ekstra Bladet fjerner guide til skattesnyd

Fredag bragte ekstrabladet.dk en artikel, der beskriver, hvordan man kan snyde i skat. Den blev fjernet efter henvendelser fra læsere og SKAT. Magasinet Penge & Privatøkonomi har i dag fjernet samme artikel efter Journalistens henvendelse

Det er tilsyneladende ikke særlig svært at snyde i skat. Ved hjælp af fire relativt simple metoder kan man nemt vaske sorte penge hvide, trække mere fra, end man reelt har lov til, og skjule penge for systemet.

Det fremgår af en artikel, som først blev bragt i magasinet Penge & Privatøkonomi, og som ekstrabladet.dk lagde op i fredags, som en del af en partneraftale.

Ekstrabladet.dk valgte hurtigt at fjerne artiklen fra hjemmesiden igen:

»Det var en fejl. Det indrømmer vi klart, og derfor blev den fjernet igen,« fortæller Mette Fleckner, der er nyhedschef på ekstrabladet.dk.

Artiklen hed ”Sådan snyder vi i skat”, og hun forklarer, at det ikke var ment som en opfordring til at snyde:

»Vi havde tænkt den som et underholdende indslag, men vi begyndte hurtigt at få henvendelser fra læserne, som opfattede det som en opfordring til at snyde i skat. Vi fik også en henvendelse af en fra SKAT, som påpegede, at der ikke var nogen kilder på, om det reelt var sådan, at danskerne snød i skat,« siger Mette Fleckner.

Artiklen stammer oprindeligt fra magasinet Penge & Privatøkonomis sommernummer, og den har været tilgængelig på magasinets hjemmeside i lang tid. Redaktør Esben Sylvest forklarer, at han ikke har modtaget negativ respons på historien, og at han ikke var klar over, at Ekstra Bladet havde fjernet den igen.

»Historien var en del af et større tema om forbudte penge, som vi havde i magasinet, og den skal ses som en del af en større helhed. I vores gennemgang af, hvordan folk snyder med forsikringer og vennetjenester, tager vi stilling til problematikken. Det har aldrig været ment som en opfordring til skattefusk, men jeg kan godt se, at nogen kan føle sig stødt over den, når de ser den isoleret på nettet,« siger Esben Sylvest.

Til slut i artiklen kan man læse følgende sætning, før der er en gennemgang af strafferammerne for skattefusk:
”Før du kaster dig ud i udspekulerede svindelnumre, bør du memorere straftaksterne for forsætlig skattefusk.”

Esben Sylvest beklager, hvis formuleringen kan opfattes som en opfordring:

»Jeg skal ikke kunne gøre mig til herre over, hvordan folk opfatter det, men vi lægger ikke skjul på, at det er et svindelnummer, og det er meget vigtigt for os at holde os inden for både lovgivningen og etiske og moralske rammer,« siger Esben Sylvest, der forklarer, at der er flere kilder til historien, de fremgår bare ikke af artiklen, da Penge & Privatøkonomis egne skribenter gerne må fremstå som eksperter.

Under interviewet siger Esben Sylvest til Journalisten, at han vil overveje at fjerne artiklen. Kort efter skriver han i en mail, at artiklen nu er fjernet, fordi man ikke vil have historier, der kan opfattes som opfordring til skattesnyd på magasinets hjemmeside.

Rent juridisk er der dog ikke tale om en opfordring til skattesnyd, vurderer Oluf Jørgensen, der underviser i mediejura og er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole:

”Artiklen er ikke formuleret som en opfordring, men en beskrivelse af udbredte former for skattesnyd. Den er efter min vurdering lovlig at offentliggøre,” skriver Oluf Jørgensen i en mail.

0 Kommentarer