Pressenævnet

Ekstra Bladet er det medie, der fik kritik af Pressenævnet flest gange i 2022

”Overordnet synes jeg, at det er for mange sager,” siger Knud Brix, ansvarshavende chefredaktør på Ekstra Bladet

I 2022 udtalte Pressenævnet kritik af medierne i alt 41 gange. Det viser en optælling, som Journalisten har lavet.

Sidste år udtalte nævnet kritik af danske medier 39 gange, mens det blev til 27 kendelser i 2020.

Ekstra Bladet er det medie, der har fået kritik flest gange i årets løb. Seks gange har Pressenævnet udtalt kritik af mediet, der huserer på Rådhuspladsen i København.

Ekstra Bladet fik i årets løb kritik for:

– At krænke privatlivets fred i en række artikler vedrørende en tidligere dirigent.

Ikke at give en virksomhed rimelig tid til at besvare Ekstra Bladets forelæggelsesspørgsmål forud for offentliggørelsen af en artikel.

– At bruge et billede af tre politikere, som blev brugt i en misvisende og krænkende sammenhæng.

Manglende dokumentation og for utilstrækkelig forelæggelse i en kritisk artikelomtale af en direktør.

– At bruge en misvisende forsideoverskrift i en artikel om interne uoverensstemmelser i et politisk parti.

– At bruge en misvisende overskrift i en artikel, der handlede om kendte podcastværter.

Brix: Det er for mange sager

Ekstra Bladets ansvarshavende chefredaktør, Knud Brix, er ikke tilfreds med, at Ekstra Bladet topper listen over flest antal sager med udtalt kritik i Pressenævnet.

”Overordnet synes jeg, at det er for mange sager. Helt grundlæggende er det mit ansvar, og derfor vil jeg også gøre en indsats for, at det bliver nedbragt næste år,” siger han.

Flere af sagerne handler om forelæggelse, og det er et punkt, som der skal mere fokus på, så antallet af sager bliver nedbragt til næste år.

Men chefredaktøren mener også, at de mange sager er en konsekvens af at lave magtkritisk journalistik. Det skal dog ikke bruges som en undskyldning, understreger han.

”Jeg siger ikke, at det er naturligt, at Ekstra Bladet har mange sager, for det er ikke noget, vi satser på. Men når du laver magtkritisk og hårdtslående journalistik, så tror jeg også, at du får flere sager, end hvis du laver perspektivrige analyser som din hovedmetier.”

”Men det skal ikke være en undskyldning for at have mange sager. Tværtimod skal vi sikre os, når vi laver magtkritisk journalistik, at der ikke er noget at komme efter,” lyder det fra Knud Brix.

Frihedens Stemme og DR fik kritik fem gange

Ekstra Bladet er dog langtfra det eneste medie, der har fået kritik af Pressenævnet.

Frihedens Stemme har fået kritik fem gange, hvoraf der blev udtalt alvorlig kritik en gang. Også DR har fået kritik fem gange.

Derefter følger Fyens Stiftstidende og Nordjyske med tre gange kritik hver. Vejle Amts Folkeblad, Politiken, 24syv, FrederiksbergLIV og TV 2 har alle fået kritik to gange i løbet af 2022.

Fredericia Dagblad, Jyllands-Posten, Altinget, A4 Arbejdsmiljø, Ritzau, TV 2 Østjylland, Dagens.dk, Dagbladet Arbejderen og Kristeligt Dagblad fik alle udtalt kritik en enkelt gang.

Bemærkelsesværdigt er det, at Berlingske, der toppede listen med kritik fra Pressenævnet i 2020 og 2021, ikke har fået udtalt kritik en eneste gang i 2022. Det skete ellers tre gange i begge de to foregående år.

0 Kommentarer