Ekstra Bladet har udvidet chefredaktionen fra fire til fem medlemmer. Lisbeth Langwadt indtræder i chefredaktionen med titlen ”Betalt Chef”, hvor hun skal have ansvaret for avisens betalte indhold.
Men det vækker kritik i Dansk Journalistforbund, at chefredaktionen udvides kort efter avisens store sparerunde.
”Jeg synes, man som chef og ansvarlig leder skal tænke rigtig meget over de signaler, man sender til omverdenen – og ligesom en bankdirektør ikke skal tjene millionbonus, samtidig med at han fyrer mange ansatte (så risikerer han i hvert fald at ryge på forsiden af Ekstra Bladet), så skal en chefredaktør også tænke over, om det rette signal kun nogle uger efter en fyringsrunde blandt de menige er, at man udvider chefredaktionen og dermed formentlig belaster lønbudgettet yderligere,” skriver DJ-formand Lars Werge på sin åbne Facebook-profil.
Ekstra Bladet fyrede alle fastansatte fotografer og layoutere i forbindelse med sparerunden i JP/Politikens Hus i august. I alt måtte 15 medarbejdere forlade Ekstra Bladet, men de andre stillinger blev fundet ved frivillige fratrædelser.
Tillidsmand: Vi har aldrig været færre journalister
Tillidsrepræsentant på Ekstra Bladet Anders Stoffer er enig med Lars Werge.
»Vi har aldrig været færre journalister, og vi har aldrig haft flere chefredaktører,« siger Anders Stoffer.
Han understreger, at det ikke har noget at gøre med Lisbeth Langwadt personligt. Men han oplever, at kollegerne undrer sig over chefredaktionens størrelse.
»Vi har lige været igennem en hård sparerunde. Jeg synes, det er kedeligt, at allerede inden de her mennesker er ude af døren, har man valgt at udvide antallet af chefredaktører,« siger Anders Stoffer.
Udnævnelsen er udtryk for, at man får en i chefredaktionen med fokus på betalt indhold. Er det ikke godt at styrke fokus på den del af butikken, som handler om at tjene penge?
»Jo, men Lisbeth Langwadt har allerede været en dygtig og respekteret chef for de områder, så jeg ved ikke præcis, hvad der opprioriteres,« siger Anders Stoffer.
Poul Madsen afviser
Ansv. chefredaktør Poul Madsen afviser dog kritikken. Han undrer sig over, at Lars Werge som formand for DJ har tid til at gå op i den slags.
»Jeg vil gerne forære Lars Werge et par nye sko til jul, for dem, han går i, må godt nok klemme. Han får travlt, hvis han skal gå op i denne slags sager,« siger Poul Madsen til Journalisten.
Han afviser også kritikken fra tillidsmanden af, at der er færre journalister og flere chefredaktører end nogensinde.
»Det er ikke rigtigt, at vi aldrig har været færre journalister. Vi er lige så mange som for seks år siden. Det er rigtigt, at nogle er stoppet, og vi laver avis med færre medarbejdere i produktionsleddet, men til gengæld har vi udvidet på mange andre områder. Vi har udvidet på tv, på nettet udvider vi hele tiden, og vi laver en større native-redaktion netop nu,« siger Poul Madsen.
Han afviser også, at man kan sige, at avisen nu har fem chefredaktører.
»Vi er to chefredaktører på Ekstra Bladet: Karen Bro og mig. Her taler vi om den øverste ledelsesgruppe, som på en avis hedder chefredaktionen. Men det betyder ikke, at vi har fem chefredaktører,« siger Poul Madsen.
Ikke mere i løn
Han afviser også Lars Werges kritik af, at man ”formentlig belaster lønbudgettet yderligere”. Lisbeth Langwadt får ikke mere i løn, understreger Poul Madsen.
»Lisbeth indtræder i den øverste ledelsesgruppe, hvor de strategiske beslutninger træffes. Den eneste forskel er, at hun skal deltage i møderne hver uge i stedet for hver måned. Vi har i chefredaktionen brug for at tale endnu mere om den strategiske udvikling af vores betalte indhold. Det er også et signal fra os om, at vi tror på den betalte journalistik, og det kan da kun være til gavn for DJ, da det sikrer arbejdspladser.«
Han roser Lisbeth Langwadt som »en af de dygtigste yngre journalistiske ledere, vi har i Danmark«.
Ifølge Poul Madsen er det et naturligt skridt for Ekstra Bladet, hvis avisen skal komme sig efter sparerunden, at fokusere på den betalte del af butikken.
»Vi er alle sammen enige – også Anders Stoffer – om, at vi skal videre efter sparerunden. Det er vi på vej til at komme, og den eneste vej videre er at udvikle nye journalistiske produkter, som kan skabe nye indtægter. Det er dette et forsøg på. Derfor er det slet heller ikke sidste træk i den retning,« siger Poul Madsen.
Lisbeth Langwadt: Jeg må vist melde mig ud af DJ
Lisbeth Langwadt har fremsendt en skriftlig kommentar til Journalisten. Her skriver hun, at kritikken får hende til at genoverveje sit medlemskab af Dansk Journalistforbund.
"Jeg har kun den kommentar, at jeg finder kommentaren ret besynderlig, da jeg var ansat i forvejen, og jeg kan konstatere, at forudsætningen for udtalelserne fra Lars Werge bygger på forkerte gisninger om den økonomiske del af i min indtrædelse i chefredaktionen. Og så kan jeg blot konstatere, at jeg vist skal se at få meldt mig ud af Journalistforbundet, som jeg sådan set er medlem af og gladeligt betaler til hver måned, qua formandens udtalelser," skriver hun.
Chefredaktionen på Ekstra Bladet består nu af chefredaktørerne Poul Madsen og Karen Bro, adm. redaktør Ole Sloth, digital chef Anders Refnov og betalt chef Lisbeth Langwadt.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Nu er det formentlig ikke tidsforbruget på en Facebookopdatering, der afgør, hvor meget energi DJ bruger på freelancevilkår. Om noget er artiklen her nok nærmere udtryk for Journalistens redaktionelle frihed end for forbundsledelsens prioriteringer. Det virker i hvert fald sandsynligt, at den hellere havde set en artikel om sine overenskomstkrav i går - herunder krav om en rammeaftale for netop freelancere - end om formandens Facebook-aktiviteter: https://journalistforbundet.dk/nyhed/det-er-det-her-vi-kommer-med-og-i-kan-lige-sa-godt-vaenne-jer-til
Mvh Troels
Ja, desværre endnu en populistisk markering fra en formand, som i stedet kunne bruge kræfterne på at skabe reelle forbedringer fra freelancerne. Men desværre her glimrer ved sit fravær.
Jeppe Villadsen, ex. medlem
Så fordi man sparer et sted, må man ikke investere et andet sted? Det giver vist ikke rigtig mening. Og det er under den forudsætning, at øvelsen rent faktisk betyder øgede udgifter på ledelsesniveau. Det benægter Poul Madsen dog.
Det er vigtigt, at journalistforbundet og formanden kæmper mod fyringer og generelt forringede vilkår for journalister. Det er ligesom det, han er sat i verden for.
Men det vil være meget trist, hvis kampen kommer til at betyde, at der ikke må ske ændringer og investeringer på ledelsesniveau. I sidste ende er journalisterne afhængige af, at medierne får fundet en måde at tjene penge på indhold. Det kan jeg godt tvivle på kommer til at ske. Men jeg håber det.
I sidste ende handler det om, at hvis vi skal have udvikling og ikke afvikling i fremtiden, så må vi også erkende, at det ikke er journalisterne men cheferne, der skal finde vejen frem - og det kan meget vel koste penge.