search

Ekstra Bladet er sig selv

Giv Ekstra Bladet, hvad Ekstra Bladets er i stedet for at flokkes om at moralisere, når bladet  (måske) går for langt.

Giv Ekstra Bladet, hvad Ekstra Bladets er i stedet for at flokkes om at moralisere, når bladet  (måske) går for langt. Vist er det moralsk anfægteligt at hænge uskyldige ud på forsiden, men når straffeloven på injurieområdet reelt er sat ude af kraft, bliver det pressens fælles ansvar at holde moralen oppe. Ekstra Bladet udgør i sig selv ingen folkedomstol.

De har gjort det igen. Hængt en uskyldig ud på forsiden og trukket kraftigt i land herefter, da anklagen viste sig ikke at holde stik. Eller når ret skal være ret, har politiet sigtet en forkert, forsvarsadvokaten undladt at bede om navneforbud og så har Ekstra Bladet gjort, hvad Ekstra Bladet gør: Bragt alle tilgængelige detaljer i en mordsag med høj bevågenhed. Skulle Ekstra Bladet her have handlet imod sin natur?

Ekstra Bladet har ikke rykket hegnspæle i denne sag. Som Poul Madsen udtrykker det, så har bladet bevæget sig inden for lovens rammer. Og her har Madsen fuldkommen ret. Intet forhindrer Ekstra Bladet  i at bringe alle tilgængelige data i sagen. Altså, andet end intern moral. Men hvad er det for en moral, hele den resterende presse for tiden kræver af den uartige lillebror?

Man kan mene om Ekstra Bladet, hvad man vil og man kan flokkes om at harcelere mod Ekstra Bladets metoder. Men Ekstra Bladet har altid ageret på samme måde og er efterhånden det eneste medie, man ved, præcis hvor man har, hvad angår moral. Og det er ikke så ringe endda.

Problemet i denne sag er, at alle andre medier har rykket sig derhen, hvor de går Ekstra Bladet i bedene og nu oven i købet belærer dens chefredaktør om, hvad god moral er.

Det har alle dage været sådan, at hvis man vil undgå blod, vold og slibrige detaljer, så skulle man holde sig fra formiddagsbladene. Omvendt kunne man til enhver tid suge drama fra andres ulykker i frokostpausen, hvis man var til den slags. I dag kan man knap nok åbne en avis eller tænde for en nyhedsudsendelse, uden at man bliver serveret for detaljer, der før i tiden holdt formiddagspressens oplag oppe. Især TV tager brød ud af munden på Ekstra Bladet og så er det vel forventeligt, at  Ekstra Bladet bliver endnu vildere og mere blodig.

Men nej. Det er faktisk ikke sket. Der hersker ikke lovløse tider på Ekstra Bladet. Faktisk vil jeg vove den påstand, at Ekstra Bladet stadig – trods det blakkede ry – holder fast i gode journalistiske principper, som andre lader til at glemme.  For eksempel den afgørende journalistiske regel om, at man skal høre begge parter i en sag. Ja, se det er noget, man for alvor kan komme i fedtefadet for som journalist, men alligevel noget, som selv medier, der i eget selvbillede er seriøse, undlader gang på gang.

Man kan være bange for, at denne moraliseren tilfredsstiller selvbilledet så meget, at den resterede presse glemmer at se splinten i eget øje. Så længe pegefingrene er rettet udad, er der ingen grund til at sætte den op til egen hage og tænkte: Hvad med os selv?

Nej, giv Ekstra Bladet, hvad Ekstra Bladets er og husk, at selv Ekstra Bladet fortjener en fair behandling, ligesom et "undskyld" fra andre medier, når disse træder ved siden af, ville være forfriskende nyt.

 

Kommentarer
0
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen