Ekstra Bladet afslører lydfil om jægersoldater-lækage

Ekstra Bladet afslører i morgen Søren Gades tidligere spindoktor Jacob Winther som kilden til lækagen om, at jægersoldaterne skulle udsendes til Irak. Lydfilen kommer på nettet i dag kl. 12. (Opdateret 8.29)

Ekstra Bladet afslører i morgen Søren Gades tidligere spindoktor Jacob Winther som kilden til lækagen om, at jægersoldaterne skulle udsendes til Irak. Lydfilen kommer på nettet i dag kl. 12. (Opdateret 8.29)

Det er den måske mest omtalte lydfil i den danske mediebranche, som Ekstra Bladet løfter sløret for tirsdag morgen. Det er lydfilen, der endeligt afslører, at daværende spindoktor for Forsvarsminister Søren Gade, Jacob Winther, var kilden til fortrolige oplysninger om jægersoldaterne. Det skriver ekstrabladet.dk.

Ekstra Bladet har hørt den 17 minutter lange lydfil, hvor TV 2’s udenrigskorrespondent Rasmus Tantholdt snakker i telefon med DR-journalisten Nils Giversen. Tantholdt fortæller angiveligt flere gange, at netop Jacob Winther er kilden til den fortrolige lækage. Lydfilen hari flere år været i DR’s varetægt.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen siger til politiken.dk, at avisen lægger lydfilen online i dag tirsdag klokken 12.

»Vi har alle 17 minutter af optagelsen, og dem lægger vi redigeret på vores hjemmeside i morgen klokken 12. Så kan alle lytte med i hvad der sker«, siger Poul Madsen.

DR har flere gange, senest i Højesteret, fået rettens ord for, at de har ret til at holde kilden til hele historien hemmelig. Alligevel kom det tilbage i januar frem i en vidneerklæring, at Rasmus Tantholdt angiveligt havde udpeget Jacob Winther som kilden til lækagen.

Rasmus Tantholdt har ikke ønsket at udtale sig til ekstrabladet.dk. Jacob Winther, der i dag er kommunikationschef i Danske Regioner, afviser endnu engang over for avisen, at han skulle være kilden til den ulovlige lækage.

(Opdateret 8.29: Tilføjet tidspunkt for offentliggørelse af lydfilen) 

2 Kommentarer

Heinrich R. Jørgensen
13. DECEMBER 2011
Re: Ekstra Bladet afslører lydfil om jægersoldater-lækage

Det hævdes at lækagen udsatte jægerne (og andre) for øgede risici. Det er i så fald en forbrydelse af de større. Strafferammen går op til 12 år for en sådan forseelse, når det sker når riget befinder sig i en krigstilstand.

Kildebeskyttelse handler om at der skal være mulighed for at borgere for at henvende sig til journalister, om bekymrende forhold, om muligt magtmisbrug og lignende kritik af de magtfulde, med forvisning om at journalister han behandle oplysningerne i fortrolighed, og ikke afslører deres kilder.

Når de magtfulde (eller deres nyttige hjælpere) misbruger deres embeder, og krænker deres tavshedspligt, og bruger en journalist til at være budbringer vedkommende kan skjule sig bag, er der tale om at kildebeskyttelse strækkes meget, meget langt. Det er langt hinsides begrundelserne for, at det har værdi og mening at operere med et princip om kildebeskyttelse.

Kildebeskyttelse af personer, der selv har gjort sig til forbrydere, kan tilsidesættes af domstolene, i fald forseelsen kan takseres til ophold på vand og brød i minímum fire år.

At byretten ikke har forlangt lydoptagelsen udleveret af f.eks. DR, skyldes formodentligt udelukkende en vurdering af, at Politiet ikke hidtil har gjort en tilstrækkelig indsats for at få adgang til oplysningerne via vanligt politiarbejde.

Situationen er, at EB der har fået en kopi af lydfilen, ikke krænker noget princip om kildebeskytten. Situationen er ligeledes, at i fald Politiet nu kan få adgang til stærke indicier i den årelange sag, har de mulighed for at genoptage sagen.

Kirsten Erlendsson
12. DECEMBER 2011
Re: Ekstra Bladet afslører lydfil om jægersoldater-lækage

Kalkunjagten er gået ind, lydfilen er ude af bankboksen, og kildebeskyttelse har fået en hel ny betydning i dansk presse. 

Hvad gør TV2 og DR nu, og, hvor finder vi Forbundet, nu hvor lydfilen i lækagesagen, der har belastet retsvæsnet i flere år til ingen nytte, bliver offentliggjort.

Hvem beskytter hvem mod hvad og hvorfor? Vi har altid et ansvar for, hvad vi viderebringe - især hvis det kan sætte andres liv i fare. Derfor er det godt, hvis der endelig kan placeres et ansvar for lækagen.  

Men måske var det en ide at oprette en tribunal, hvor medierne kan skiftes til at sladre om hinanden og hænge kilder til tørre for en opmand, for de seneste dages udsalg af journalistiske grundregler er dybt pinlig og vidner om, hvor langt vi også har fjernet os fra vores egentlige rolle i samfundet.