
Boris Johnsons rodede og forvirrende tale på en britisk erhvervskonference kastede ham ud i en mediestorm. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dronning Margrethe har prøvet det. Villy Søvndal har prøvet det.
Og denne uge skulle det også overgå den britiske premierminister, Boris Johnson, at kludre så meget i udførelsen af en tale, at det kastede medieomtale af sig.
Boris Johnsen skulle holde en tale på Britisk Industris årlige konference, men rodede rundt i talen og gik på et tidspunkt helt i stå i 20 sekunder. Han virkede forvirret, og på et tidspunkt fortalte han sit måbende publikum om et besøg i Gurli Gris-land med sin yngste søn.
Faktisk skabte talen så stor virak, at en journalist fra ITV umiddelbart efter talen spurgte ham, om han var ok. Hvad Boris Johnson så forsikrede ham om, at han var.
”Jeg tror, at folk fangede størstedelen af de pointer, jeg prøvede at komme med. Og jeg synes, det gik godt,” lød det fra premierministeren.
Ikke nogen god redning, lyder det fra eksperterne i podcasten ’Budskab’.
”Han skulle have været mere ærlig og sagt, ja, det var lige en smutter, det kan ske for enhver,” siger Anna Rørbæk, selvstændig i Rørbæk Kommunikation.
Søvndal favnede sit taler-kiks
Hun fremhæver, at Boris Johnson jo ikke vil gå over i historiebøgerne som den første til at kludre i en tale – for eksempel skete det også for Dronning Margrethe i den nytårstale, hvor hun annoncerede, at prins Henrik ville drosle ned på sine aktiviteter.
”Hun havde ikke sidetal på, eller de var ikke klipset sammen, og så lige pludselig mistede hun den. Der kom hun fint tilbage ved at bevare overblikket, finde tilbage på sporet og måske også grine lidt af sig selv,” siger Anna Rørbæk.
Emil Nielsen, pressechef i Danmarks Naturfredningsforening, husker tydeligt et andet talekoks, nemlig daværende SF-formand Villy Søvndals tale for klimaaktivister på en klimakonference i 2009. Den, der efterfølgende gav anledning til adskillige humoristiske videoer og indslag om ’the ice is melting at the poles’.
Mens Villy Søvndals talepapirer formentlig ikke fejlede noget, viste politikerens mundtlige engelsk sig nemlig at være en smule utilstrækkeligt fra talerstolen.
”Men var det et stort problem for det parti, han repræsenterede og deres vælgergrupper? Det tror jeg ikke nødvendigvis,” siger Emil Nielsen.
”Han har nok ikke grundlagt nogen stor diplomatisk international karriere oven på det, men jeg synes, han har favnet og ejet sin egen historie på godt og ondt, og det kan man altså også komme langt med,” mener han og nævner, at Villy Søvndal også ved dette års kommunalvalg har haft valgplakater med ’the ice is melting at the poles’.
Overordnet er eksperternes råd at bruge humor og selvironi til at redde situationen, hvis man snubler i udførelsen af en tale. Og på den måde favne sin egen fejlbarlighed.
”Det er enormt vigtigt, at man kan være humoristisk om sig selv. At man ikke tager sig selv for seriøst i de sammenhænge og ikke forsøger at bortforklare, men tværtimod står ved, at ’det var ikke my finest moment’,” siger Anna Rørbæk.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.