EKSPERTER. De elsker dem. Eksperterne. Et hurtigt telefonopkald. En kommentar. Og få sekunder senere er nyheden ude i medierne.
Journalisterne rundt om i dronningeriget har nærmest en fast telefonlinje til en af de såkaldte eksperter uanset emnet. En ekspert betragtes nemlig altid som en uvildig og ikke mindst troværdig person. Og dem vil journalisterne altid gerne have bragt på banen, når journalisten har hørt begge parter i en sag.
Så kan eksperten med al sin viden og troværdighed udlægge "sandheden".
Hvad de såkaldte eksperter så er eksperter i, er egentlig ligegyldigt. Bare journalisten kan kalde vedkommende for ekspert inden for det område, som historien handler om. Det kan være om kommunernes økonomi, skolelukninger, trafiksikkerhed på vejene – fortsæt selv listen.
Langsomt er medierne ved at blive et sandt eldorado, hvor de såkaldte eksperter kan boltre sig næsten uden modspil fra journalisterne. De er jo eksperter, og der er ingen grund til at stille spørgsmålstegn ved det, de siger. Hvilket ellers er normal journalist-lærdom fra journalist-uddannelsens ABC-grundbog.
Få fat i en ekspert, og din historie er hjemme. Nå ja, vel at mærke hvis eksperterne kan bekræfte den vinkel, journalisten har lagt på sin historie. Ellers ryger eksperten ud igen. Og journalisten går så videre i sin kildebog og finder den næste ekspert.
At journalisterne vælger at bruge eksperterne som dommere i deres historier, ses dagligt i medierne. Men for læsernes, lytternes og seernes skyld var det måske værd at vurdere eksperternes troværdighed, inden de lader dem få taletid. Eksperterne kan også have en dagsorden, som de så kan pakke ind i deres ekspertviden.
I en nylig opdatering af en undersøgelse af mediernes brug af eksperter, som blandt andre professor i statskundskab Peter Munk Christiansen var medforfatter til i bogen "Eksperter i Medierne – Dagspressens brug af forskere 1961-2002", fremgår det, at der er sket næsten en fordobling af eksperters optræden i medierne fra 2002 og frem til i dag.
Og med journalisternes og mediernes kærlighedsforhold til eksperterne er der ingen tvivl om, at både den klassiske videnskabsekspert, nyhedseksperten, mærkesagseksperten, kommentatoren eller debattør-eksperten også vil leve godt af journalisternes opmærksomhed de kommende år. Hvad læserne, lytterne eller seerne så mener, tja, det er nærmest ligegyldigt. Fordi "ekspert xx siger", at sådan er det!!
– Kim Barren, kommunikationschef, Svendborg Kommune
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.