
Spies Rejser er i gang med et større arbejde med at revurdere, hvordan de beskriver selskabets egen grundlæggers historie, efter at ny DR-dokumentar tegnede et dystert billede af selskabets grundlægger, Simon Spies. Foto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
Spies Rejser skal ikke gå ud og undskylde for, at rejsekoncernens stifter og tidligere direktør Simon Spies misbrugte piger og helt unge kvinder, som det bliver afdækket i DR-dokumentaren ’Spies og morgenbolledamerne’.
Sådan lyder rådet fra begge eksperter i sæsonens første episode af ’Budskab’, efter at tidligere ansatte og deres pårørende har efterlyst en undskyldning fra Spies Rejser.
”For mig er det ikke afgørende, at de siger undskyld. For mig er det afgørende, at de som virksomhed efterlader mig med et indtryk af, at de tager det her alvorligt, at de foretager sig et eller andet,” siger Emil Nielsen, pressechef i Danmarks Naturfredningsforening, i podcasten ’Budskab’.
Ønsket om en undskyldning fra Spies Rejser blev rejst i kølvandet på DR’s dokumentarserie.
I et interview i Jyllands-Posten siger direktør i Spies Jan Vendelbo, at det vil blive ’hult’, hvis selskabet giver kvinderne og deres pårørende en undskyldning.
”Vi føler ikke, at Spies Rejser i dag kan undskylde. Jeg ved, at det er blevet populært, at man skal give undskyldninger for noget, som skete mange år tilbage i tiden. Det havde været let at gøre det, men vi synes, at det er meget mere stærkt, at vi tager stærk afstand fra det,” siger han til Jyllands-Posten.
Og den argumentation erklærer Trine Kromann-Mikkelsen, kommunikationsdirektør i Demant, sig ’enig’ i.
”Men nogle gange kan man også tænke: Havde det været smartere bare at give den undskyldning? For der går ikke rigtigt noget af Spies ved at give en undskyldning, og hvis det er det, de gerne vil have, så kunne man måske godt bevæge sig derhen,” siger hun.
”De påtager sig intet ansvar”
Begge eksperter mener dog, at Spies med fordel kan vise handling over for de kvinder, som sagen handler om.
”Jeg savner, at de som virksomhed har sat sig ned og reflekteret mere over, hvad er det egentlig for et ansvar vi kan tage i forhold til den krise og den historie, som vi på en eller anden måde har arvet,” siger Emil Nielsen.
Han forestiller sig, at Spies for eksempel kunne tilbyde kvinderne samtaler, psykologbistand eller anden form for hjælp.
”De påtager sig intet ansvar for, at der er nogle kvinder, som hele Danmark er blevet introduceret for, som sidder tilbage med voldsomme sår og ar på sjælen efter det, de har oplevet i Spies-koncernen. Og hvis ikke det er Spies-koncernen, der på en eller anden måde skal være med til at tilbyde dem en form for terapeutisk genrejsning, hvem er det så,” spørger Emil Nielsen.
En mand af folket
Tidligere på ugen viste en Voxmeter-måling, at 73 procent af danskerne ikke mener, Spies Rejser bør undskylde på vegne af Simon Spies.
Spies Rejser er som følge af DR-dokumentaren i gang med at ændre sin egen udlægning af fortællingen om Simon Spies. Selskabet har blandt andet fjernet passager fra deres hjemmeside om, at ”Simon var en mand af folket”, og at han ”omgav sig med purunge piger (de såkaldte ’morgenbolledamer’)”.
Ifølge kommunikationschef i Spies Rejser Sofie Folden Lind er det ”ikke for at slette den del fra historien” – men derimod:
”For at sikre, at vi ikke har indhold liggende, der kan virke forherligende i relation til de sider af Simon Spies’ liv eller støde de medvirkende i dokumentaren, som vi har stor sympati for. Næste skridt – som vi nu er i gang med – i kølvandet på debatten er at revurdere, hvordan vi fremover skal beskrive hans historie som grundlægger af Spies Rejser.”
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.