Eksperter: SBS har skjult sponsor ulovligt

Der var tale om lovbrud, da SBS Media sendte radioudsendelser uden at oplyse om, at de er blevet betalt for at gøre det. Det mener en række eksperter

SBS har brudt radio- og tv-loven, når de har undladt at oplyse, at de er blevet betalt for at sende det ugentlige program ”Kina Ekspressen”, mener flere eksperter.

Det skriver Information i dag.

»Loven kræver, at det udførligt skal fremgå – enten før eller efter udsendelsen – at der er tale om en sponseret udsendelse, samt hvilken organisation eller virksomhed, der har sponseret,« siger mediejurist Oluf Jørgensen til Information.

Udsendelsen er tidligere blevet kritiseret for at tegne et skønmaleri af Kina, og er produceret af et finskbaseret produktionsselskab GBtimes, der ad omveje hovedsageligt ejes af radiostationen China Radio International, som er kinesisk statseje.

Informationschef for SBS Media sagde onsdag til Information, at SBS Media ikke tidligere var klar over, at GBtimes er delvist ejet af kineserne, men den udmelding virker bekymrende, mener Søren Sandfeld Jakobsen, professor i medieret på CBS:

»Det virker mærkeligt, at de ikke har gjort sig den ulejlighed at undersøge, hvem der egentlig står bag. Hvis der kom et finsk firma, som tilbød mig penge for at bringe et kinesisk program, ville jeg spørge mig selv: ’Hvad lever de så af? Hvad er deres forretningsmodel?’. Det er måske bagklogskab, men det burde være rimeligt at undersøge,« siger Søren Sandfeld Jakobsen til Information.

Han får opbakning fra advokat Vibeke Borberg, ekstern lektor i medieret på SDU.

Radio- og tv-nævnet kan vælge selv at tage sager som denne op til behandling, men fuldmægtig i Radio- og tv-nævnet Ulrike Clade Christensen skriver i en mail til Information, at der endnu ikke er truffet beslutning om, hvorvidt nævnet vil gøre det i denne sag.

Nævnets formand, Mads Bryde Andersen, sagde i går til Mediawatch, at han vil gøre opmærksom på sagen ved nævnets næste møde den 25. januar.

SBS Media har oplyst, at de fremover vil gøre opmærksom på, at der er tale om sponsoreret indhold før og efter udsendelsen.

0 Kommentarer