
Som statsministerkandidat skal Søren Pape indfri højere forventninger end før. Her lover hans kriserhåndtering ikke godt, vurderer kommunikationseksperter. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
”Han skal jo på statsministerskole.”
Sådan lyder det fra Tine Lund-Bretlau, stifter af bureauet White Cloud og tidligere særlig rådgiver for daværende kulturminister Marianne Jelved, om Søren Pape Poulsens krisehåndtering.
”Det, man laver som statsminister, er stort set krisehåndtering fra ende til anden. Det kan godt være, han synes, det er fuldstændigt ligegyldige ting, Ekstra Bladet afdækker. Men hans krisestyring skal vise os hans evner som statsminister. Og det lover ikke godt,” siger Martin Vith Ankerstjerne, tidligere kampagnechef i Venstre og særlig rådgiver for daværende V-minister Karen Ellemann.
Medierne har gennem de seneste uger bragt flere afslørende historier om De Konservatives partileder.
Afslørende historier på stribe
I slutningen af august berettede Ekstra Bladet, at Papes mand ikke er nevø til den tidligere præsident i Den Dominikanske Republik, hvilket Pape ellers selv havde sagt.
For en uge siden skrev Jyllands-Posten, at Søren Pape i sin tid som justitsminister under en ferie i sin mands hjemland holdt møder med to ministre og en præsident uden at involvere hverken Udenrigsministeriet eller den danske ambassade.
Fredag denne uge kunne Ekstra Bladet så afdække, at partilederens mand – modsat hvad Søren Pape tidligere har fortalt – ikke er vokset op som jøde, men som kristen.
Af Ekstra Bladets artikel fremgår det, at Søren Pape gennem flere uger ikke har ønsket at stille op til interview, og han giver alene en helt kort kommentar til historien.
Rykket op i liga
Men kort efter at Ekstra Bladet publicerede sin artikel, postede Søren Pape et Facebook-opslag, hvor han kommenterer flere af historierne.
”Min mand har sagt ting, som er forkert, mens andet er baseret på misforståelser. Det er oplysninger, som jeg også har viderebragt, men i god tro,” lyder det i opslaget.
Om ministermøderne i Den Dominikanske Republik skriver Søren Pape:
”Det står klart for mig, at jeg ikke skulle have mødtes med de politikere, uden at jeg forudgående havde informeret og rådført mig med den danske udenrigstjeneste. Jeg fortryder de møder,” og tilføjer, at han fremover vil undgå at dele forkerte oplysninger.
Den håndtering imponerer hverken Trine Lund-Bretlau eller Martin Vith Ankerstjerne.
Begge hæfter sig ved, at Søren Pape for kort tid siden meldte sig som statsministerkandidat. Dermed ’rykker han op i en anden liga’ i forhold til, hvilke forventninger han skal indfri, også når det kommer til kommunikation.
”Når man aspirerer efter at varetage det højeste politiske embede her til lands, så er man nødt til at sætte sig ind i, at der gælder andre regler, end hvis man vil være formand for den lokale idrætsforening,” siger Tine Lund-Bretlau.
Adskil privat og politisk
Hun mener, at historien om de uvarslede ministermøder i udlandet afslører, at Søren Pape skal sætte sig ind i udenrigspolitiske procedurer og internationalt diplomati, og hun råder ham til at række ud til nogle af de embedsmænd, han kender fra sin ministertid, som kan rådgive ham om ’dos and don’ts som statsleder’.
Derudover undrer det hende, at Søren Pape ikke har været bedre forberedt på historierne om sin mand.
”Hvis man vil skille sit privatliv fra sit politiske liv, så skal man være meget stringent med det. Ellers får man Ekstra Bladet på nakken, som det også er sket her,” siger hun og henviser til, at Søren Pape ifølge Ekstra Bladet blandt andet har fremført oplysningen om sin mands jødiske ophav på en konference på Christiansborg med repræsentanter for det jødiske samfund i Danmark.
Så kunne han også forberede sig på kritiske interviews med eksempelvis Ekstra Bladet.
”Det er klart, at det er nemmere som politiker at kommunikere på Facebook direkte til den almindelige dansker og på den måde slippe for kritiske spørgsmål. Men det er et problem, hvis man ikke tør stå på mål for de kritiske spørgsmål om ens gerninger som politiker,” siger Tine Lund-Bretlau.
”Ikke særligt statsmandsagtigt”
Også Martin Vith Ankerstjerne undrer sig over, at Søren Pape tilsyneladende ikke har forberedt sig med issues management.
”Han burde have sat sig ned med sine rådgivere og tænkt igennem: Hvad kan der komme af ting? Allerede der kunne man nok have identificeret eksempelvis hans møder med udenlandske politikere,” siger han.
Han undrer sig over, at Søren Pape ikke lægger sig mere fladt ned i Facebook-opslaget.
”Når han skriver sætningen ’andet er baseret på misforståelser’, viser det, han er emotionelt involveret. Der kommer lige noget ud mellem sidebenene, som afslører, at han ikke mener, det kun er hans skyld,” siger Martin Vith Ankerstjerne.
På den måde kommer Søren Pape til at fremstå presset, ligesom han fremstår presset, når han ikke stiller op til interview i Ekstra Bladet.
”Og det er ikke særligt statsmandsagtigt,” siger Martin Vith Ankerstjerne.
De Konservatives pressetjeneste har ikke ønsket at kommentere historien inden Journalistens deadline.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.