Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
09:32 10.02.2023 Anna Sol Jørgensen

Eksperter: Kontroversiel journalists historie rammer lige ned i et tomrum

Eksperter: Kontroversiel journalists historie rammer lige ned i et tomrum

Danska Forsvaret/TT/Ritzau Scanpix

Den kontroversielle amerikanske journalist Seymour Hersh’s kritiserede historie om, at det skulle være USA, der stod bag sabotagen af Nord Stream-gasledningen sidste år, rammer direkte ned i et tomrum.

Det vurderer flere eksperter overfor Berlingske.

Myndighederne i Danmark har forholdt sig tavse om efterforskningen af sagen siden efteråret, og den slags informationstomrum i en krisesituation danner grobund for konspirationsteorier, lyder vurderingen fra Flemming Splidsboel Hansen, forsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

I hans øjne burde myndighederne have kommunikeret mere om sagen.

”Fra at vi talte enormt meget om den, forsvandt den fuldstændig. Det er en underlig sag med masser af ubesvarede spørgsmål, og det giver grundlag for, at en masse andre fortolkninger kan fylde og få overraskende stor opmærksomhed,” siger han til Berlingske.

Michael Bang Petersen, professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, siger ligeledes, at den manglende information er noget af det, ”som skaber allermest grobund for konspirationsteorier”.

Seymour Hersh’s historie er udgivet som et blogindlæg og bygger på én anonym kilde. Mens Hersh, der for 53 år siden modtog en Pulitzer-pris, har været en anerkendt journalist i mange år, har han i løbet af de seneste 10 år i stigende grad fået ry for at bygge historier på spinkle kildegrundlag – og for at bringe historier, der ikke holder.

 

SENESTE NYT

Flere nyheder