
Dronning Margrethe kommunikerer mere følelsesladet nu end tidligere, mener eksperter. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
”Dronning Margrethe har vel aldrig nogensinde været mere åben, end hun er nu, for eksempel i forbindelse med sit regentjubilæum. Det synes jeg er bemærkelsesværdigt. Ikke kun hvad angår dronningen, men Kongehuset i det hele taget er meget mere åbent nu, end det har været nogensinde.”
Sådan siger Ulrik Ulriksen, mangeårig royal reporter på Billed-Bladet, om dronningens kommunikation, til podcasten ’Budskab’.
Han har blandt andet bidt mærke i, at dronningen i flere af sine interviews i forbindelse med, at hun i morgen kan fejre sit 50-års jubilæum som regent, fortæller meget følelsesladet om sorgen efter Prins Henrik.
”Det er ret voldsomt, når man pludselig er alene, men min mand havde jo ikke været rask de sidste par år, så det var … ja, så var det altså pludselig slut,” fortæller dronningen blandt andet i TV 2-dokumentaren ’Et liv som dronning’
Noget, der har gjort stærkt indtryk på Ulrik Ulriksen på Billed-Bladet.
”Jeg har aldrig oplevet dronningen åben på den måde før,” siger han.
Og eksperterne i ’Budskab’ er enige: Særligt de seneste fem-syv år er der sket en kraftig modernisering af Kongehusets kommunikation, og dronningens vilje til at fortælle åbent om sine følelser er bare et af elementerne i den proces.
”Det er jo ikke en måde, vi har oplevet dronningen på i øvrigt,” siger Anna Rørbæk, selvstændig i Rørbæk Kommunikation.
”Det er et kongehus, der for alvor er trådt ind i den moderne virkelighed,” siger Jonas Schrøder, kommunikationschef i Rema1000, som også nævner, at Kongehuset har taget sociale medier i brug.
Jonas Schrøder er dog ikke kun begejstret for den kommunikation, Kongehuset står for. Han mener ikke altid, at Kongehusets medlemmer svarer godt nok, når de får kritiske spørgsmål fra pressen.
”Specielt kronprins Frederik, han svarer jo i vest, når han bliver spurgt i øst,” siger Jonas Schrøder.
Vage svar om flyrejser
Han mener blandt andet, kronprinsen kom dårligt ud af et interview om klima og bæredygtighed, som B.T. lavede med ham, da han var i Island for at promovere det grønne erhvervsfremstød ’Green Energy Solutions – the New Nordic Noir’.
Her fik kronprinsen spørgsmålet: ’I sidste uge rejste De hele to gange til Saint Tropez med fly for at sejle. Hvordan hænger det sammen med den grønne dagsorden?’, og han svarede ifølge B.T.:
”Den grønne dagsorden fordrer jo, at man bliver nødt til at flytte sig nogle gange fra A til B. Med det formål at promote danske løsninger om bæredygtighed og grøn energi.”
I samme interview kaldte kronprinsen sine flyrejser ’en udfordring’.
Ikke et svar, som imponerer Jonas Schrøder.
”Det bliver svært for ham, når han går ud i emner om bæredygtighed og erhvervspolitiske ting og bliver spurgt om det. Det kan jeg også godt forstå. Han har jo aldrig arbejdet med det,” siger Jonas Schrøder.
Strategier for de store dagsordner
Anna Rørbæk mener omvendt, at Kongehusets medlemmer som oftest er ret dygtige til at glide af på de kritiske spørgsmål. Men de står foran et hjemmearbejde med også at have og bruge kommunikationsstrategier på store dagsordner som ligestilling, bæredygtighed og klima, vurderer hun.
”Jeg tror da også, vi vil se, at de ændrer sig i deres forbrug og i transport i de kommende år. For det vil de blive nødt til,” spår hun.
Det har ikke været muligt for Kongehuset selv at kommentere arbejdet med at modernisere Kongehusets kommunikation inden for ’Budskabs’ deadline.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.