
Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Danske Bank, gik torsdag på Twitter og beklagede, hvis hans udtalelser i ’Deadline’ kunne misforstås. Foto: DR
”Hvis der sker noget, så kan du bare læne dig tilbage, for du bliver reddet af massiv hjælp. Og det giver måske en – nu skal jeg passe på med at kalde en hel generation en klynkende generation – men det giver måske en generation, der mangler lidt vilje og lidt knofedt til at tage fat og skabe sine egne muligheder.”
Sådan lød det fra Danske Banks chefstrateg, Henrik Drusebjerg, onsdag aften, da DR 2 ’Deadline’ satte fokus på økonomisk ulighed mellem generationerne. Hans udtalelse gik på den yngre generation og deres forståelse af kriser i kølvandet på for eksempel finanskrisen.
Og det var en udtalelse, som satte sindene i kog, ikke mindst da ’Deadline’ tweetede om det.
I økonomiske kriser har de unge generationer lært, at hvis der sker noget, kan man læne sig tilbage og blive reddet. Det giver en generation som mangler vilje og knofedt til at tage fat og skabe sine egne muligheder.
Det siger Henrik Drusebjerg, chefstrateg i Danske Bank pic.twitter.com/N4SBEd2uKh
— DR2 Deadline (@dr2deadline) September 9, 2020
Tweetet er i skrivende stund retweetet over 200 gange og kommenteret over 100 gange, ikke mindst med kommentarer, som mere eller mindre spydigt trækker referencer til bankpakkerne efter finanskrisen.
Jeg siger ikke, at det er grotesk. Jeg siger bare, at manden ved, hvad han taler om. #bankpakker https://t.co/dKQC6uZXPq
— Svend Brinkmann (@svendbrinkmann) September 10, 2020
Ifølge Karne Lykkebo, managing partner hos Geelmyeden Kiese, virkede Henrik Drusebjergs udtalelse så stærkt, fordi han sidder i stolen i ’Deadline’ som repræsentant for Danmarks største bank.
”Det er en grundregel, at positioner kommunikerer. Det handler ikke nødvendigvis om, hvad du siger, men hvor du står, når du siger det. Det er ikke Henrik Drusebjerg, der siger noget om ungdommens forhold til kriser så meget, som det er Danske Bank, der siger noget,” siger Karne Lykkebo.
Hun mener ikke, der er tale om en decideret ’shitstorm’, men derimod snarere en ’heftig samtale’ på Twitter – på trods af at også politikere har kommenteret udtalelsen.
Jeg må ikke skrive noget sarkastisk om bankerne!
Jeg må ikke skrive noget sarkastisk om bankerne!
Jeg må ikke skrive noget sarkastisk om bankerne!
Jeg må ikke skrive noget sarkastisk om bankerne!
Jeg må ikke skrive noget sarkastisk om bankerne!
Jeg må ikke skrive noget… https://t.co/714qcQTzni— Kaare Dybvad (@KaareDybvad) September 10, 2020
”Twitter er et smalt sociale medie i Danmark. Der er rigtigt mange i det univers, der har en holdning til, at Danske Bank og andre i sektoren stadig har en regning at betale både fra finanskrisen og fra andre ting. Derfor kommer der hurtigt lidt tjubang,” siger Karne Lykkebo.
Jacob Holst Mouritzen, selvstændig rådgiver inden for marketing og branding, hæfter sig først og fremmest ved, hvordan et lille udsnit af en længere debat i ’Deadline’ får sit eget liv på sociale medier.
”Det vidner om, hvor sindssygt tweetable medieindhold er blevet. Man tager små udsnit af et længere interview, og så vil man journalistisk vinkle på det, der er mest interessant. Det er ofte det, der kan få folk op af stolene,” siger han og tilføjer, at det kræver, at kilder er ’voldsomt klare i spyttet, når de kommunikerer i live-interviews’.
”Det er klart, det virker sindssygt provokerende, når nogen sidder på toppen af samfundet i en af de rigeste virksomheder og siger, at folk mangler vilje og knofedt til at komme i gang. Det er tonedøvt over for samfundet, og det er dumt af Danske Bank,” fortsætter han.
Drusebjerg siger undskyld
Torsdag formiddag gik Henrik Drusebjerg selv ind i ’Deadlines’ kommentarspor på Twitter og beklagede sin udtalelse i nyhedsprogrammet.
Jeg beklager, at min kommentar kunne misforstås. Det var en del af en debat om hvorvidt yngre generationer har dårligere muligheder end deres forældre. Min pointe var, at de har de samme eller bedre muligheder, da kriser i dag besvares med massiv hjælp fra stater og centralbanker
— Henrik Drusebjerg (@drusebjerg) September 10, 2020
”Jeg beklager, at min kommentar kunne misforstås,” begynder hans undskyldning.
Den overbeviser ikke Jacob Holst Mouritzen.
”Han prøver at bløde sin udtalelse op med den klassiske ’jeg er ked af, min kommentar bliver misforstået’. Det vil sige, han prøver at lægge den over på modtageren. Er det reelt eller ej? Det ved han kun selv. Men det er ikke en særligt god undskyldning, for den flytter ikke noget,” siger Jacob Holst Mouritzen.
Karne Lykkebo mener derimod, at undskyldningen er velplaceret og vellykket.
”Det synes jeg bare er superfint. Han skriver undskyld, det kunne åbenbart misforstås, nu vil jeg gerne lukke denne her samtale, den får vi ikke rigtigt noget ud af. Det, synes jeg, er fint og rigtigt.”
Det stopper jo ikke kommentarerne?
”Nej, men ved du hvad, grundlæggende er det sådan, at hvis du deltager i den offentlige samtale, så må du forvente samtaler og forvente kritik, og der er ikke noget farligt i, at folk taler om dig. Det tænker jeg, Danske Bank sover meget roligt om natten over,” siger Karne Lykkebo.
Nyt ’samfundsbidrag’
Drusebjergs udtalelser i ’Deadline’ falder midt i en politisk proces på Christiansborg frem mod en pensionsreform. Ifølge regeringens udspil skal reformen finansieres delvist af et nyt ’samfundsbidrag’ fra den finansielle sektor.
Karne Lykkebo er dog meget skeptisk over for, om stormen om Drusebjergs udtalelser får nogen indflydelse i den forbindelse.
”Jeg er sikker på, at både lobbyorganisationer og dem, der laver politik, har et større udsyn end det,” siger hun og fortsætter:
”Man vil jo gerne give medier meget magt. Men at et indslag i ’Deadline’ og nogle sure folk på Twitter i så høj grad kan ændre noget, som er nogle ganske seriøse forhandlinger, der tror jeg, vi overvurderer vores egen betydning.”
Jacob Holst Mouritzen ønsker ikke at kommentere det politiske aspekt, men noterer, at hændelsen sker i kølvandet på flere uheldige sager, herunder den nylige sag om fejl i Danske Banks gældsinddrivelse, som Berlingske og TV 2 har afdækket.
”Fra et brandperspektiv og fra et kommunikationsperspektiv er det endnu en dråbe i et bæger, der er flydt over en million gange,” siger han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.