
Kristian Thulesen Dahl tog allerede på valgaftenen klart ejerskab til Dansk Folkepartis markante valgnederlag, mener kommunikationsekspert. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Tirsdag måtte flere partier notere en tilbagegang, da der var kommunal- og regionsrådsvalg. Men hvordan har partiernes formænd håndteret selve nederlags-kommunikationen?
Asbjørn Haugstrup, kommunikationsdirektør i Innargi, siger i podcasten ’Budskab’, at han har noteret tre modeller, som har været taget i brug.
Model 1: Tager ejerskab
For det første var der Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, som allerede inden alle stemmer var talt op gik på tv og påtog sig en nævneværdig del af ansvaret for partiets valgnederlag for rullende kamera. Han bragte også sin formandspost i spil.
”Jeg vil ikke stå som komiske Ali, når man går tilbage, som vi gør. Så skal man være klar til at tage ansvaret,” lød det blandt andet i live-interviewet.
Asbjørn Haugstrup kalder det ’god og værdig’ kommunikation.
”Han var ude tidligt på valgaftenen, altså allerede inden gribbene begyndte at kommunikere. Der fik han meget tydeligt kommunikeret, at det var hans ansvar. Dermed fik han også løftet en del af ansvaret væk fra partiet og fra de lokale, der har været i kampagne,” siger Asbjørn Haugstrup.
Dansk Folkeparti blev mere end halveret ved valget med en tilbagegang på 4,7 procentpoint til 4,1 procent af stemmerne.
Model 2: Halvt gravid
Socialdemokratiet gik også markant tilbage ved valget, ikke mindst i de store byer.
Partiformand Mette Frederiksen har ifølge Asbjørn Haugstrup løst det med en kommunikation, han kalder ’halvt gravid’. Han mener, hun står med en klar opgave i at påtage sig ’i hvert fald et medansvar’ for Socialdemokratiets tilbagegang.
Asbjørn Haugstrup har blandt andet hæftet sig ved et Facebook-opslag fra statsministeren, hvor hun skriver:
”Jeg konstaterede i går, at der som bekendt også har været omtale af sms’er undervejs. Kan jeg udelukke, at diskussionen om sms’er og mink har smittet af nogen steder? Nej, desværre ikke.”
”Det er så tæt, man kan komme på at signalere, at man har et ansvar, men man kan virkelig ikke få sig selv til at påtage sig det. Og det virker jo rigtigt dårligt og er dårlig kommunikation,” siger Asbjørn Haugstrup.
Model 3: Flyverskjul
Så er der den tredje strategi, som Asbjørn Haugstrup ser, at Venstre benytter. Nemlig at gå i flyverskjul.
Med et valgresultat på 21,2 procent af stemmerne er partiet gået knap to procentpoint tilbage.
”Men Jakob Ellemann er jo forbløffende fraværende i denne her nederlagskommunikation,” siger Asbjørn Haugstrup.
”Jeg tænker, at hans strategi har været, at der er nogle andre, der fylder den rolle så fint ud, nemlig Dansk Folkeparti og statsministeren, og så kan han egentlig flyve lidt under radaren,” fortsætter han.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.