Ekspert: Sådan kan Berlingskes nye børneavis ramme plet

Berlingskes nye børneavis kan blive en stor succes, vurderer Helene Høyrup, forsker i børn og medier: »Der mangler en kritisk offentlighed for børn og unge i Danmark.« Hun henviser til den norske succes Aftenposten Junior

En trykt avis til børn er en god ide. Sådan lyder det fra en ekspert i medier til børn, efter at Berlingske har besluttet at lancere en ny avis målrettet børn, der skal udkomme hver fredag. Første udgave vil være ude i slut april.

Helene Høyrup er lektor ved Det Informationsvidenskabelige Akademi, ph.d. i børneformidling og har blandt andet forsket i børn og medier. Hun tror på, at en børneavis kan ramme plet.

»En børneavis kan oplyse og sætte fokus på de etiske brændpunkter, børn og unge er optagede af. Det handler i høj grad om digital etik: Hvordan skal man opføre sig på nettet, hvordan undgår man at blive snydt?«

Succes i Norge

Hun henviser til Norge, hvor Aftenposten har haft succes med børneavisen Aftenposten Junior – en ugeavis til børn, der i år har rundet 20.000 abonnenter, og som har vundet flere priser.

Hvorfor skulle børn gide at læse om fx nettet i en trykt avis?

»Jeg tror, det afgørende er konceptet. Hvis børn og unge får en troværdig platform, hvor de kan læse om de problemstillinger, de er optagede af, så vil de tage godt imod den. Det bliver indholdet, der afgør det,« siger Helene Høyrup.

Men du tror på, det kan blive en succes?

»Ja, det tror jeg. Der mangler en kritisk offentlighed for børn og unge i Danmark.«

God ide at udkomme ugentligt

Helene Høyrup mener også, det er en god ide at lade avisen udkomme ugentligt.

»Man vil så kunne vælge en magasin-tilgang og for eksempel løbende tage nogle hotte og nødvendige temaer op, som man kan dække mere kvalificeret end på dagsbasis.«

Men Helene Høyrup mener også, der er udfordringer for en ny børneavis. Først og fremmest finansieringen.

»Børn og unge er i dag vant til at få det meste gratis, og der skal meget til, før de mener, at noget er værd at betale for. Det er svært at sige.«

Du kan læse mere om Berlingskes nye børneavis her.

3 Kommentarer

Kirsten lykke hansen
3. APRIL 2014
Hej Journalisten

Hej Journalisten
berlingskes nye børneavis lanceres som mediehistorie. Det vil jeg da lige dementere, da jeg var redaktør af dk,s landsdækkende børneavis, Børneavisen, fra avisens start i 1994 til den måtte lukke i 2007.
Den blev lavet i samarbejde med en redaktion af børn og med Århus stiftstidende som initiativtager. Og var iøvrigt en stor succes for børn fra 9-14 år, og blev flittigt brugt også i undervisningen i folkeskolen.
Forstår ikke helt at man ikke i danske medier refererer til netop Børneavisen, der netop på sin tid var banebrydende og derfor også fik en del medieomtale - og som eksisterede i hele 13 år ;-)
Vh Kirsten Lykke Hansen (dj)

Andreas Marckmann Andreassen
3. APRIL 2014
Kære Pernille Bramming.

Kære Pernille Bramming.

Tak for din kommentar. Vi nævner også Faktisk i vores dækning af Kids' News, bl.a. her: https://journalisten.dk/berlingske-lancerer-en-ny-boerneavis

Denne artikel tager udgangspunkt i ekspert Helene Høyrups vurdering, og hun henviser især til Aftenposten Junior.

Mvh
Andreas Marckmann
Digital redaktør
Pernille Bramming
3. APRIL 2014
Nogen speciel grund til ikke
Nogen speciel grund til ikke at nævne, at Weekendavisen har haft en sektion for 9-15 årige i flere år med stor succes og at det er den succes, Berlingske nu forsøger at efterligne?