De fleste medier i Danmark er grundlæggende “borgerlige”, og de ønsker at fremme en dagsorden om “mindre fælles velfærd til fordel for skattelettelser”.
Sådan lød det den 18. januar i et nyhedsbrev fra Socialdemokratiet skrevet af partisekretær Jan Juul Christensen. Her mente han, at pressen “glemmer” og “ignorerer” væsentlige historier. Hvorefter han opfordrede modtageren af nyhedsbrevet til i stedet at tilmelde sig et nyhedsbrev fra netavisen PioPio. PioPio har blandt andet i Journalisten fået kritik for at have meget tætte forbindelser til Socialdemokratiet.
Ifølge kommunikationsekspert Mikael Baden, partner i kommunikationsbureauet Friday, er det et nyhedsbrev, der skal sætte gang i de socialdemokratiske tropper før valgkampen i 2019.
”Det er et valgår. Der skal man i sin kommunikation skabe kampgejst og mobilisere stemmer og fortælle hele verden, at ens syn på samfundet er det bedste. Man skal vinde over de andre,” siger Mikael Baden.
Han mener dog, at nyhedsbrevet går for langt i sit angreb på pressen til at være vellykket politisk kommunikation.
”Det bliver problematisk. Det er fair nok at skabe kampgejst som en form for chef-indpisker. Men han opfordrer på en måde sine læsere til at boykotte de uafhængige medier. Det er på længere sigt kommunikativt skidt. Det er skridtet lige før, at partiet råber fake news om de brede medier,” siger Mikael Baden.
”Det er at tale ned til folk”
Det er et klassisk greb i politisk kommunikation, at man går til stålet mod sine politiske modstandere, vurderer Mikael Baden.
”Det gør Socialdemokratiet her ved at sige, at det er højrefløjen og de borgerlige, der er fjenden. De vil splitte og give skattelettelser, lyder det. Det er et fjendebillede, man danner,” siger han.
Her, mener han, at nyhedsbrevet faktisk kan noget som kommunikation til de personer, der i forvejen er Socialdemokratiets kernevælgere og er enige i, at højrefløjen er galt på den.
”På kort sigt tror jeg godt, det kan have en effekt som et ”call to action”,” siger Mikael Baden.
Men:
”Jeg synes, Socialdemokratiet undervurderer sin målgruppe. De beder potentielle vælgere, der nok allerede er enige med Socialdemokratiet, om at holde sig for øjne og ører over for andre samfundssyn. Det er at tale ned til folk.”
Skal være bedre til at fortælle deres historier
Nyhedsbrevet har fået kritik af blandt andet professor i politisk kommunikation på RUC Mark Ørsten i Berlingske for at svække ”mediernes demokratiske rolle”. Men ifølge Mikael Baden er det også et selvmål, der kan give Socialdemokratiet et mere negativt brand.
”Iscenesættelsen af danske medier som utroværdige kan være en høj pris at betale for at skabe kortsigtet kampgejst blandt vælgerne. Hvor er samtalen i samfundet henne, hvis man lukker øjnene? Hvor er det, der forener os? Så bliver man kommunikativt en splitter. Det skaber et unødvendigt fjendebillede, når Socialdemokratiet kommunikerer sådan her.”
Han mener, at Socialdemokratiet i stedet bør være bedre til at få deres dagsorden ud i den brede presse, frem for at påstå, at deres historier bliver ignoreret.
”Når jeg hører det her i 2019, ser jeg for mig et tilrøget mødelokale med lokale fagforeningschefer i 80’erne, hvor man bliver enige om, at den lokale avissprøjte har misforstået dem. I mit virke som rådgiver, med baggrund som journalist, er jeg nødt til at sige, ”come on”. Hvis man oplever, at pressen ikke er interesseret i at fortælle ens historier, så må man være bedre til at fortælle dem,” siger Mikael Baden.
Journalisten har forsøgt at få et interview med Socialdemokratiet. Men partiets pressetjeneste har meddelt, at hverken partiet eller partisekretær Jan Juul Christensen ønsker at kommentere kritikken.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.