Ekspert: Rigtig afgørelse fra ombudsmanden

Mediejurist Oluf Jørgensen kalder det en afgørelse lige efter bogen, når ombudsmanden nu kritiserer Statsministeriet for at forskelsbehandle journalister.

Mediejurist Oluf Jørgensen kalder det en afgørelse lige efter bogen, når ombudsmanden nu kritiserer Statsministeriet for at forskelsbehandle journalister.

Ombudsmanden kritiserer konkret, at en journalist blev afvist, da han søgte aktindsigt i en kronik. 

I november 2006 ringede en journalist til Statsministeriet og bad om aktindsigt en kronik, der handlede om Kvalitetsreformen. Kronikken var allerede afsendt til Politiken, og skulle bringes dagen efter. Statsministeriet afviste journalisten med den begrundelse, at kronikken stadig var intern. Ifølge offentlighedsloven kan interne dokumenter undtages for aktindsigt.

Men denne afvisning var altså forkert ifølge ombudsmanden, da dokumenter videregivet til udenforstående ikke længere kan kaldes interne.

Mediejurist, Oluf Jørgensen, Danmarks Journalisthøjskole, kalder det en afgørelse lige efter bogen.
"Principperne er, at ministerierne gerne må forsøge, at få en solohistorie ud, men hvis andre medier eller journalister for nys om det, så skal de have det samme materiale med det samme. Det er et meget vigtigt princip, som ombudsmanden her holder fast i. For risikoen er, at myndighederne styrer informationen ved for eksempel at servere solohistorier for et bestemt medie, og holde andre tilbage, der måske havde en kritisk vinkel på det," siger Oluf Jørgensen.

Men det må myndighederne ikke, ifølge Oluf Jørgensen. Statsministeriet er en offentlig myndighed.
"Der klapper fælden – ministeriet skal behandle borgere og journalister lige og må ikke give et medie frem for et andet en fordel," siger han.

At der er tale om kronik, altså et holdningsindlæg, betyder ingenting for principperne i sagen.
"Nej. Det er stadig sendt fra Statsministeriet, så derfor er det et dokument, der er underlagt aktindsigt," slår Oluf Jørgensen fast.

Myndighederne skal ikke nødvendig følge ombudsmandens udtalelser, men det vil de sandsynligvis, vurderer Oluf Jørgensen.
"Ombudsmanden træffer ikke myndighedsafgørelser, men der er så stor respekt om institutionen, at der er praksis for at myndighederne retter sig efter henstillingerne. Det vil være opsigtsvækkende, hvis man sætter sig ud over det som offentlig myndighed, siger Oluf Jørgensen.

0 Kommentarer