Det er en møgsag, men Aller har håndteret det så godt som muligt.
Sådan lyder det fra direktør i kommunikationsbureauet København Sune Bang, som Journalisten har bedt vurdere, hvordan Aller håndterer det stormvejr, de rammes af i kølvandet på Se og Hør-sagen.
»Den uvildige undersøgelse er kommet hurtigt, og den viser, at de tager sagen seriøst,« vurderer han.
Det interessante er nu at se på, hvad koncernens næste skridt bliver.
»Aller bør tage en intern diskussion om, hvorvidt det overhovedet er forsvarligt at have et medie, der reelt set er baseret på en forretningsmodel, der går ud på at forfølge folk. Er det etisk uforsvarligt, eller er det kun uforsvarligt, hvis det er juridisk uforsvarligt?« siger Sune Bang.
Mere som Egmont
Han peger også på, at sagen er med til at fremhæve forskellen på Aller og en anden stor bladkoncern, Egmont.
»Egmont har jo helt strategisk fravalgt at have blade, der er så aggressivt baseret som Se og Hør. Det er blevet gjort ud fra en samfundsmæssig etisk vurdering, for vi ved alle sammen godt, hvor store de forskellige blade er, og hvor mange penge de giver,« siger Sune Bang.
»Det er interessant at se, hvordan Aller vil agere i forhold til den rolle, de spiller i samfundet. Om de vil tilnærme sig Egmonts tilgang til verden, eller om de bare vil køre videre, fyre nogle personer, og så kan vi læse om sådan en sag her igen om fem eller ti år.«
Tidligere chefredaktører spinner
Men selv om Aller ifølge Sune Bang har foretaget de rigtige træk set fra et kommunikativt synspunkt, mener han stadig, at der er plads til overvejelser om, hvorvidt strategien er reel krisestyring eller spin.
»Hvis vi ser på de involverede parter i sagen, så siger de alle de rigtige ting, når man forsøger at ride en umiddelbar storm af,« forklarer han.
Her tænker Sune Bang bl.a. på udmeldingerne fra tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup, der netop har forladt sin stilling som politisk kommentator på TV 2 på grund af sagen.
»Det er fuldstændigt side et i bogen, at man først laver den mindst mulige indrømmelse og så forsøger at bagatellisere den ved at sige, at sagen strækker sig over en kortere periode, det er ikke helt hans skyld, og så at have den utroligt store imødekommenhed over for undersøgelsen. Det isner jo i tænderne,« siger Sune Bang og uddyber:
»Reaktionerne fra de tidligere chefredaktører kommer i takt med, at der bliver afdækket mere i sagen. Det er spin.«
Aller-undersøgelse kan være spin
Men også i forhold til Aller overvejer Sune Bang, hvorvidt den uvildige undersøgelse er spin.
»For det centrale er jo, hvad så nu? Hvis undersøgelsen viser, at der har været et struktureret, organiseret og velkendt angiversystem, som man har betalt for, hvad gør man så?«
Det handler om, hvordan Aller vælger at håndtere konsekvenserne af den uvildige undersøgelse, vurderer Sune Bang.
Stærk start for Aller
Den selvstændige kommunikationsrådgiver Kaj Høivang mener også, at den uvildige undersøgelse er et godt træk fra Allers side.
»De har lagt stærkt ud ved at gå ud så massivt med to, ikke bare en, meget højtstående og uvildige eksperter. Det er en måde at forme et meget stærkt budskab om, at det her tager man afstand fra,« siger Kaj Høivang.
Men han tilføjer, at Aller og alle andre risikerer at stå tilbage med en række spørgsmål, som ikke bliver besvaret i undersøgelsen.
»Problemet og udfordringen er, at det er Aller, der definerer rammerne for dem, der foretager undersøgelsen. Det er Aller, der kommer til at sætte kommissoriet,« forklarer Kaj Høivang.
Kortene skal på bordet
Kaj Høivang er ikke i tvivl om, hvad der skulle til for at give Aller en god kommunikationsrådgivning.
»Det afgørende er at få styr på, hvem der vidste hvad. Men kortene skal på bordet. Det er det eneste at gøre, når der er så mange ting, der peger på urent trav,« siger Kaj Høivang.
Han mener, sagen er truende for Se og Hørs eksistens, blandt andet fordi der i 2007 var en lignende sag på det norske Se og Hør.
»Man fik advarslen med sagen i Norge, og Qvortrup var ude med nogle meget kontroversielle udtalelser dengang, så det er svært at finde en undskyldning og påstå, at man intet vidste. Der skal etableres en ualmindeligt god forklaring, og man skal tage ansvar for, hvad der er sket, når man allerede har fået advarslerne og derfor burde have skaffet sig viden om, hvordan tingene foregik,« siger Kaj Høivang.
»Det skal være nogle ualmindeligt stærke og troværdige tiltag, man skal iværksætte, hvis man skal have stoppet og lukket debatten ned og få tilgivelse – hvis man nogensinde får det,« tilføjer han.
Kaj Høivang peger også på, at Allers direktion og Aller-familien især kommer til at stå til ansvar for, hvorfor koncernen driver et blad, der er evigt grænsesøgende og etisk udfordrende uden at sikre sig, at det ikke går over gevind.
»Man kan ikke eje noget så kontroversielt og så bare lukke øjnene for kulturen på stedet og for arbejdsmetoderne,« siger Kaj Høivang.
Har købt sig tid
Ud over at sende et stærkt budskab har Aller også købt sig noget tid ved at foretage en undersøgelse og samtidig sige, at de ikke vil udtale sig, før undersøgelsen foreligger, mener Kaj Høivang. Men tiden skal bruges effektivt.
»De kan få afdækket, hvad undersøgelsen vil sige, og de skal arbejde med, hvad der er svar på og ikke svar på. Når undersøgelsen foreligger, skal de kunne svare på alt – også det, undersøgelsen ikke i sig selv leverer svar på,« siger Kaj Høivang.
For det er ikke nok at komme med en undersøgelse uden at kommentere sagen yderligere, mener han:
»Det kan jeg ikke forestille mig, at de slipper af sted med. Det er jo netop omtalt som en af de største medieskandaler i vores tid.«
Journalisten har forsøgt at få en kommentar fra Allers kommunikationsafdeling.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.