Ekspert: Mette F. kan ikke ’undslå sig’ at kommentere den nye MeToo-sag

Det ligner et parti uden en klar strategi for, hvordan de vil håndtere MeToo-sager, siger eksperterne i ’Budskab’ om Socialdemokratiets håndtering af ny MeToo-sag. De er uenige om, hvorvidt partiet kan fortsætte med at holde partileder Mette Frederiksen ude af sagen

Regeringspartiet Socialdemokratiet har indtil videre holdt sine folkevalgte fra mediernes mikrofoner i sagen om den tidligere ansatte i partiets sekretariat, som angiveligt har udsat unge kvinder for krænkelser. En sag, Berlingske foldede ud søndag, og som siden har været dækket vidt og bredt i nyhedsmedierne.

I stedet stillede partiet med skriftlige svar fra sekretariatschefen Lisa Schmidt søndag, og tirsdag gik også partisekretær Jan Juul Christensen ud og gav interview om sagen.

Det er en ’alt for svag strategi’, siger Mikael Baden, administrerende direktør i Friday, i Journalistens podcast ’Budskab’. Han mener, Socialdemokratiet gør klogt i at holde Mette Frederiksen ude af sagen. Men skal det lykkes, skal de ifølge ham have en bedre strategi og lægge mere klart afstand til krænkelserne.

”Det er for mig helt uforståeligt uprofessionelt af Jan Juul, at han ikke stempler helt ind i sagen. For det vil være Mette Frederiksens eneste chance for, når hun bliver konfronteret med det, at sige: ’Det har vores partisekretær allerede kommunikeret tydeligt om’,” siger han.

Martin Vith Ankerstjerne, direktør hos Advice, mener omvendt ikke, at Mette Frederiksen kan undgå at kommentere sagen. Før eller siden vil Mette Frederiksen blive spurgt til den, mener han.

”Jeg er helt overbevist om, at på grund af de udtalelser, der kom i efteråret, så kan hun ikke smyge sig udenom. Hun bliver nødt til at stå på mål for denne her også,” siger Martin Vith Ankerstjerne.

 

 

Flere dagblade har opfordret til det samme i deres spalter – blandt andet Politiken og Kristeligt Dagblad – ligesom flere på sociale medier efterlyser, at Mette Frederiksen lægger afstand til krænkelserne.

 

Kan ikke smyge sig udenom

Martin Vith Ankerstjerne hæfter sig ved, at den nye MeToo-sag kommer oven på tidligere sager hos Socialdemokratiet, blandt andet i oktober sidste år, hvor tidligere overborgmester Frank Jensen trak sig fra posten.

”Når jeg er relativt kategorisk med, at Mette Frederiksen ikke kan holde sig ude af denne her sag, skyldes det, at hun i efteråret var ude med en række udtalelser og fortalte, at det her var ikke godt nok. Hun kunne heller ikke på det tidspunkt udelukke, at der kunne komme flere sager,” siger han.

”Derfor synes jeg også, hun har en forpligtelse til at stille op og kommentere det her.”

Efter at Frank Jensen havde trukket sig, lød det blandt andet fra statsministeren, at: ”Når der er sager – hvad enten de kommer frem offentligt eller ikke kommer frem offentligt – så skal de håndteres ordentligt og professionelt.” Ligesom hun altså fik sagt, at hun forventede, der ville komme flere sager.

En fin linje, mener Martin Vith Ankerstjerne.

Men han kan ikke se ud af Socialdemokratiets håndtering af den nye sag, at de har brugt tiden siden da på at lægge en strategi for, hvordan de vil håndtere mulige kommende MeToo-sager. Og det undrer ham, nu hvor den nye sag er kommet.

”Når det så rammer offentligheden, så virker det, som om det kommer bag på dem, at de er uforberedte og ikke har nogen ordentlig strategi for, hvordan de vil håndtere det.”

Proces-svar rækker ikke

Mikael Badens råd til Mette Frederiksen er at fortsætte med at forsøge at holde sig ude af enkeltsager om MeToo. Men de svar, som indtil nu er kommet fra partisekretæren, rækker næppe i denne sag.

Jan Juul har blandt andet sagt, at partiet ikke havde samme overblik over omfanget af sager, som Berlingske fremførte søndag.

”De, som har haft oplevelser, som har været krænkende, det er selvfølgelig dybt beklageligt. Og det er også derfor, at vi gør alt muligt i Socialdemokratiet nu for dels at få sager frem, hvis der måtte være sager – vi har etableret en uafhængig advokatordning, man kan henvende sig til – men også arbejder med at sikre, at vi får skabt en ordentlig organisationskultur, hvor der foregår et trygt samvær,” sagde Jan Juul.

Det er ifølge Mikael Baden for ’processuelt’ og lægger slet ikke tydeligt nok afstand til krænkelserne.

”Han måtte bare have gået ind og sagt: Det er fuldstændigt uacceptabelt, det der er sket her. Og jeg vil gøre alt, hvad der står i min magt for, at det aldrig kommer til at ske igen,” siger Mikael Baden.

Ellers bliver kommunikationen ikke overbevisende nok.

”Du kan ikke skubbe advokater og whistleblower-ordninger og GDPR foran dig. Du er nødt til at stille dig op som partisekretær og sige: Det stopper her.”

0 Kommentarer

Læs også

Kommunikationseksperter om Dyrby: Skulle have forberedt sig til tænderne

Kommunikationseksperter om Dyrby: Skulle have forberedt sig til tænderne

25. MARTS 2021
Podcast: Kollerup kan ikke ’lade os hænge derude’ i fem uger

Podcast: Kollerup kan ikke ’lade os hænge derude’ i fem uger

03. JUNI 2021