Salget af iLocal er ikke begyndelsen på enden for Mecom, men katastrofealarmen kan lyde hvert øjeblik, det skal være, vurderer finansiel medieanalytiker.
Onsdag morgen kom meddelelsen om, at Mecom sælger sin andel af søgetjenesten iLocal. Det har skabt gisninger om, at selskabet er så presset, at det er tvunget ud i et større frasalg af sine medievirksomheder.
Det mener Henrik Schultz, finansiel medieanalytiker i Kauphting Bank, dog ikke.
»Salget af iLocal ligner ikke starten på en accellereret salgsperiode. Den er lidt for perifær, og der er ikke tale om en ’core’-business for Mecom. Så det må nok regnes under de justeringer og mindre til- og frasalg, der løbende sker,« siger han.
På den anden side er han enig i antagelsen om, af et storudsalg kan blive tvunget igennem af Mecoms kreditorer. Finansielle kilder i London vurderer, at Mecom med den nuværende markedsudvikling vil stå i en situation i midten af 2009, hvor man har overskredet de betingelser, bankerne har stillet for et lån på omkring en milliard kroner. I det tilfælde kan bankerne slå hånden i bordet og erklære brandudsalg.
»Normalt ville bankerne tage forholdsvis let på, at et stort selskab overskrider lånebetingelserne, hvis man ellers kan komme op med en god forklaring og en optimistisk prognose. Men som markedet ser ud i dag, står vi med et helt nyt paradigme, hvor det mindste brud på lånebetingelserne kan få bankerne til at sige: Tak – så vil vi gerne have alle vores penge med det samme,« forklarer Henrik Schultz.
Kommer den situation, kan det betyde deciderede tvangssalg af Mecoms virksomheder, herunder Berlingske Officin. Og det vil ifølge Schultz være til langt under udsalgspris.
»Som Asger Aamund netop har sagt: Aktiemarkedet er i dag forvandlet til en kontantautomat. Investorerne har brug for cash, de sælger, og prisen er fløjtende ligegyldig. Så at få solgt Berlingske Officin til en pris, der bare i nogen grad afspejler den pris, man har givet, er næsten umuligt. Man skal nærmest forære det væk,« siger han.
Henrik Schultz kan dog sagtens se en række potentielle kandidater til at overtage Berlingske, hvis prisen bliver tilstrækkeligt lav.
»Konceptuelt set er der mange, der både kunne og ville det, hvis prisen er god. Berlingske er et stærkt brand – ingen tvivl om det. Koncernen har mange gode produkter og medarbejdere, og man er også kommet langt med dele af reetableringen. Der er flere af de store nordiske mediehuse, som ville være oplagte,« siger Henrik Shultz.
Han peger på Schibsted som det mest oplagte, fordi man her har formået at udvikle den internet-forretning, som stadig er et stort hængeparti i Berlingske. Schibsted var interesserede i at købe Berlingske i 2000, men blev overbudt af Orkla.
»På en måde kan man håbe for Berlingske, at det vil ende på den måde. Hvis Schibsted havde fået lov at købe Berlingske dengang i 2000, tror jeg, det havde været en helt anden historie,« siger Henrik Schultz.
Læs også: Berlingske-ejer starter frasalg
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.