
Liberal Alliances formand kaldte tv-reklamen for danmarkshistorie. Ekspert vurderer dog, at partiet kan risikere bødestraf, hvis den bliver politianmeldt. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Debatten om, hvorvidt Liberal Alliances politiske reklame i pausen i fodboldkampen mellem Manchester City og FC København er ulovlig, fortsætter.
For selv om Viaplay i et skriftligt svar til Journalisten i går fastholdt, at reklamen er lovlig, er professor i medieret ved Syddansk Universitet Sten Schaumburg-Müllers vurdering fortsat en anden.
Der er dog en vis usikkerhed, indrømmer han.
”Men jeg fastholder min vurdering af, at det er ulovligt. Reklamer skal følge afsenderlandsprincippet, men det gælder kun kommercielle reklamer, og altså ikke politiske reklamer. Det her er en dansk reklame, der retter sig mod danskerne, og der står i reklamebekendtgørelsen, at man ikke må lave politisk reklame,” siger Sten Schaumburg-Müller.
Viaplay henviser til afsenderlandsprincippet. De er registreret i Sverige, hvor politiske tv-reklamer er lovlige.
”Da vi er registreret i Sverige, hvor politisk reklame er tilladt, og derfor agerer ud fra afsenderlandsprincippet, så har vi også lovmæssigt denne mulighed,” står der i svaret.
Kan meldes til politiet
Skal der sættes et punktum i sagen, er der to muligheder for at få afgjort lovligheden af manøvren: Enten skal sagen til Radio- og tv-nævnet eller hos politiet, da både straffeloven, reklamebekendtgørelsen og radio- og fjernsynsloven beskæftiger sig med emnet.
Men hvis nogen vælger at klage over reklamen, kan sagen havne på Radio- og tv-nævnets bord, siger Sten Schaumburg-Müller.
Alternativt kan sagen blive anmeldt til politiet, og skal der udstedes en bøde, vil det være Liberal Alliance, der skal betale den, vurderer han.
”Efter de almindelige danske ansvarsregler er annoncøren ansvarlig for en ulovlig annonce. Det er også muligt, at andre kan være ansvarlige, fx tv-stationen. Men det vil afhænge af de nærmere omstændigheder,” siger han.
I Viaplays skriftlige svar fremgår det, at streamingtjenesten var forberedt på debatten om, hvorvidt reklamen var ulovlig eller ej.
”Medielandskabet har ændret sig hastigt over de senere år, og mange vælgere er allerede blevet mødt med politiske reklamer i andre audiovisuelle medier, for eksempel streaming-platforme, YouTube, osv. Vi er selvfølgelig bevidste om, at dette er første gang, at det er sket på tv, så vi var også forberedte på den mulige debat, som vi hilser velkommen,” står der i svaret.
Nævn kan ikke gribe ind
Radio- og tv-nævnet kan ikke gribe ind over for politisk reklame på TV3+, er nævnet kommet frem til efter et møde i går, oplyser formand Søren Sandfeld til MediaWatch.
Han fortæller, at nævnet diskuterede sagen om Liberal Alliances politiske reklame på TV3+ på et møde i går. Og her er man kommet frem til, at sagen ikke ligger under nævnets område, da TV3+ sender fra Sverige.
”Vores klare vurdering er, at det ikke er omfattet af den danske radio- og tv-lov. Det er fordi, radio- og tv-loven har et afgrænset anvendelsesområde til kun at gælde foretagender, der er etableret i Danmark. Derfor er et svensk foretagende som Viaplay ikke omfattet af den danske radio- og tv-lov. Og derfor har vi ikke kompetence til at handle, og det er ikke omfattet af vores regelsæt,” siger Søren Sandfeld til MediaWatch, hvor han dog understreger, at nævnet ikke har afsluttet drøftelserne om sagen og dens juridiske detaljer.
Har udfordret Viaplay
Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, reklamerede for reklamen, allerede inden den blev sendt.
Han skrev på Twitter, at der ville være tale om danmarkshistorie, når partiet ville have reklamen placeret midt i Champions League-kampen, der blev spillet samtidig med partilederdebatten på DR1 og TV 2. På Twitter fremhævede han, at det kunne lade sig gøre, fordi TV3+ sender fra Sverige.
Ifølge Mads Korsholm, kampagnechef hos Liberal Alliance, har partiet rådført sig grundigt med Viaplay for at sikre sig, at de holder sig inden for loven.
”Vi har fået lovning på fra Viaplay, at det er inden for rammerne. Vi har stillet spørgsmål til det og er blevet overbevist om, at det er inden for rammerne. Vi går ud fra, at det er lovligt, når de siger det. Og de har genbekræftet det, når vi har udfordret dem på det,” sagde han i går til Journalisten.
Artiklen er opdateret klokken 13.34 med kommentar fra Radio- og tv-nævnets formand, Søren Sandfeld.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.