Ekspert: Facebook lukker profiler med falske følgere

Gå til Facebook, hvis din profil på Facebook pludselig bliver oversvømmet af falske følgere. Ellers risikerer du, at Facebook spærrer din profil. Sådan lyder rådet fra ekspert i sociale medier, efter at debattøren Jeppe Søe har fået tusindvis af falske følgere  

I går fortalte journalist og debattør Jeppe Søe, at han i løbet af en måned har fået 80.000 nye følgere på Facebook. De fleste kommer fra lande som Tyrkiet, Kina, Indien og Bangladesh. Og han aner ikke, hvem de er.

»Det er sådan noget, der kan ske, når man har holdninger og blander sig i debatten – nogen prøver at ødelægge ens troværdighed, og det her er en af måderne,« sagde Jeppe Søe.

Christian Kongsted er uddannet journalist og arbejder som seniorkonsulent hos det digitale bureau Netbooster, hvor han rådgiver virksomheder om onlinemarkedsføring.

Han siger, at personer med en professionel facebookprofil, der bliver oversvømmet med falske følgere, straks skal henvende sig til Facebook. Ellers risikerer de, at profilen bliver lukket.

»Når man ufrivilligt pludselig får så mange følgere som Jeppe Søe, er det, fordi nogen ønsker at stemple ham som en, der køber følgere for at virke større på Facebook. Og hvis man kan give ham det stempel, risikerer han, at Facebook lukker profilen. Så det er en måde at hetze ham, så Facebook lukker profilen,« siger han.

Bliver fanget af Facebooks radar

Facebook har flere automatiske algoritmer, som overvåger "unormal aktivitet". Det er disse algoritmer, som kan føre til, at Jeppe Søes profil kan komme op på radaren på en negativ måde, forklarer Christian Kongsted.
»Han må komme Facebook i forkøbet og forklare, at han er udsat for en hetz. Ellers kan han pludselig være lukket ned i morgen.«

Jeppe Søe fortæller i dag, at han allerede har rapporteret hændelsen til Facebook. Han har også indstillet profilen, så opdateringer ikke kan ses i udlandet.

Udsat for hackerangreb

Jeppe Søe er tidligere studievært, journalist og redaktør på en række medier. Han tror selv, at tsunamien af likes måske hænger sammen med, at han har blandet sig i den offentlige debat. I november fik han en mail med beskeden: "Stop med at skrive på Facebook". Afsenderen skrev, at han ville kløve Jeppe Søes kranie i to. "Den ene del fodrer vi dyr med. Den anden del sender vi ned til alle dine venner i Mellemøsten."
I går blev hans hjemmeside jeppe.dk lagt ned. Denne gang stod der på forsiden. ”Hacked. Islamic State.”

En række andre medier, blandt andre Jyske Medier, blev dog også udsat for hackerangreb i går. Her var afsenderen ”Syrian Electronic Army”.

Ubrugelige likes i Kina

Jeppe Søe har to profiler på Facebook. En privat og en professionel. Det er på hans professionelle profil, at antallet af følgere er gået amok den seneste måned. På en professionel profil skal man ikke personligt acceptere følgernes venskab, som man gør på en privat facebookprofil.

Jeppe Søe afviser, at han har forsøgt at købe sig til en større følgerskare.

»Nej, jeg har ikke købt en eneste. Det ville være totalt ødelæggende. Hvad kan jeg bruge et like til i Kina eller Tyrkiet, når jeg skriver et opslag om DR's radiounderholdningsorkester?« forklarede Jeppe Søe Journalisten i går.

Klikfarme i Asien

En anden forklaring på Jeppe Søes kolossale følgeskare kan være, at han har brugt bestemte ord eller vendinger i en opdatering og dermed ufrivilligt trigget klikfarme i Asien. Det kan for eksempel ske, hvis man bruger et ord, som falske facebooksider er programmeret til at støtte, forklarer Christian Kongsted.

»En vis procentdel af alle sider på Facebook er slet ikke rigtige mennesker, men robotter, der agerer som mennesker. Jeg anser det dog ikke som sandsynligt, at det er det, Jeppe Søe er blevet udsat for.«

 

0 Kommentarer