DR har udelukket sig selv for muligheden for at indgå sponsoraftaler ved at melde ud, at de godt kan opfylde public service-kontrakten.Kun hvis DR ikke kan opfylde kravene til public service-kontrakten, har DR lov til at hente kommercielle penge ind. Det siger medieekspert Frands Mortensen fra Aarhus Universitet til Journalisten.dk.
I Berlingske Tidende i dag foreslår medieordfører fra Venstre Ellen Thrane Nørby, at DR åbner op for sponsoraftaler. Hun vurderer, at DR ville kunne hente 50-60 millioner kroner om året på den måde. Men ifølge Frands Mortensen er det ikke muligt, som det ser ud nu.
"Spørgsmålet er, om DR rent faktisk mangler penge til at opfylde public service-kontrakten. DR siger faktisk selv, at de ikke mangler penge, og at der er penge nok til at leve op til kravene," siger Frands Mortensen.
Udmeldingen fra DRs direktion er, at de reduktioner, DR er ved at foretage, ligger inden for rammerne af public service-kontrakten. Og derfor må DR ikke hente penge udefra, fortæller Frands Mortensen.
"Hvis det er rigtigt, hvad DR siger, så skal ekstraindtægter modregnes krone for krone i licensmidlerne."
Så DR kan ikke hente penge med argumentet om, at det for eksempel vil spare nogle fyringer, hvis altså tv-stationen – med de færre medarbejdere – stadig opfylder public service-kontrakten.
"Men hvis DR mener, at de ikke kan opfylde aftalen, og derfor går ud og tjener nogle kommercielle penge, så må de gerne putte dem i kassen, men de må kun bruge dem til at holde public service-kontrakten," siger Frands Mortensen.
Frands Mortensen mener derudover, at public service-kontrakten er sjusket og upræcis.
"Vi er i den mærkelige situation, at DR åbenbart mener, at de sagtens kan opfylde public service-kontrakten, endda med de store besparelser på 943 millioner kroner, der ligger inden for de næste tre år."
Han mener, at DR ikke ved, hvad public service-opgaven går ud på, fordi den er for upræcis.
"Rammen er så uklar, at DR åbenbart kan opfylde public service-kontrakten både med og uden de store besparelser. Det er sjusk,og noget som EU-kommisionen aldrig ville acceptere – fordi Kommisionen forlanger, at opgaven skal være så præcis, at man nøjagtigt ved, hvad det koster," siger han.
DR har efter Frands Mortensens opfattelse fulgt en forkert strategi.
"DR skulle i stedet have meldt ud, at de overhovedet ikke kunne opfylde kontrakten og sagt, at der manglede 943 millioner," siger Frands Mortensen.
Men hvorfor gjorde de ikke det?
"Ja, det fatter jeg heller ikke. Jeg tror, det er, fordi DR slet ikke forstår systemet. Hvis de havde forstået det, havde de sagt til politikerne, at de enten skulle komme med pengene, eller også skulle politikerne selv reducere opgaven – altså skære i programmerne. Så ville politikerne få store problemer. DR har faktisk påtaget sig politikernes ansvar. DR står med aben, og politikerne står tilbage, som om de slet ikke havde foretaget sig noget som helst."
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.