Ekspert: BT-reklamer er ”tvivlsomme”

Det er ikke kun Politiken, som har bevæget sig på grænsen af skjult reklame. Bt.dk placerer også annoncer for egne produkter på en måde, så det er svært for brugerne at afkode dem som reklamer, mener ekspert. Olav Skaaning synes ikke, at webshoppens salgstilbud kan forveksles med nyhedsjournalistik

Ud over aviser sælger BT også stegetermometre, pakkekalendere og andre forbrugsgoder. En ekspert rejser dog tvivl om, om BT er god nok til at adskille annoncerne for BT’s butik fra det redaktionelle indhold på BT’s hjemmeside.

Det er en problemstilling, som er set før. I sidste måned skrev Journalisten en historie, hvor Politiken blev kritiseret for redaktionelt at fremhæve restauranter, som brugerne kunne booke bord hos eller købe takeaway fra. Hver gang det skete, tjente Politiken selv penge, uden at det fremgik tydeligt.

Du kan bare genbruge citatet

Lektor i markedsføringsret på CBS Jan Trzaskowski var en af kritikerne af Politiken, og da Journalisten sender ham eksemplerne fra BT, svarer han:

”Hvis det er "BT tilbud", der henviser til kommercielt indhold, så kan du bare genbruge citatet fra Politiken-artiklen :),” skriver Jan Trzaskowski.

Det er ”BT tilbud”, der henviser til BT’s egen butik, og Jan Trzaskowskis citat om Politiken lød som følger:

»Jeg finder det tvivlsomt, om den enkelte læser vil identificere det her som en annonce. Man anvender de samme farver, og det er integreret i den redaktionelle tekst. Der er i hvert fald ikke gjort meget ud af at henlede opmærksomheden på en kommerciel hensigt.«

Mindre grelt end Politiken

Ifølge markedsføringsloven skal en reklame fremstå, så det er tydeligt, at der er tale om en reklame. I de presseetiske regler fremgår det også, at der skal være en klar skelnen mellem annoncer og redaktionelt indhold.

Politiken ændrede efterfølgende deres fremstilling af reklamerne. Advokat og underviser i medieret på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Peter Lind Nielsen mener ikke, at BT’s eksempel er lige så grelt som Politikens. Han påpeger, at mærkaten ”BT Tilbud” giver indikation af, at der er tale om kommercielt indhold:

”Der er rum for forbedring, men den er nok på grænsen og slet ikke forsøgt ”skjult” som Politikens,” skriver Peter Lind Nielsen i en mail.

BT: Vores brugere er ikke i tvivl

Chefredaktør på BT Olav Skaaning Andersen er sikker på, at BT’s læsere kan afkode, at der er tale om en reklame:

”Jeg er enig i, at man selvfølgelig ikke skal kunne forveksle redaktionelle artikler med salg af varer i vores BT Shop. Det vil vi hele tiden overvåge, men jeg synes ikke, vi har et problem her. Jeg er ret overbevist om, at når der for eksempel står 'BT Tilbud', ledsaget af teksten 'Spar 55% på kraftfuld Kitchen Assistent' samt et billede af en køkkenmaskine, så er vores brugere ikke i tvivl om, at det er et salgstilbud i vores webshop. Og ikke en nyhedsartikel,” skriver Olav Skaaning i en mail.

Det er dog ikke alle BT’s reklamer, hvor det fremgår lige så tydeligt, at der er tale om et tilbud. Et eksempel er BT’s reklame for deres kalendergave, som er illustration til denne artikel. Her står: "Indpakkede kalendergaver med kvalitetslegetøj: Nemmere bliver det ikke!".

Journalisten har skrevet til Olav Skaaning Andersen i går aftes og spurgt, om han er lige så sikker på, at læserne kan afkode det eksempel som et salgstilbud. Det har han ikke svaret på.

1 Kommentar

Christian Vangsø Bentsen
27. NOVEMBER 2014
Olav er sikker i sin sag -
Olav er sikker i sin sag - Men er jo ikke dommer over vurderingen af butikken.

Det er hyppigt medierne selv der er katalysatorer hvad angår forbrugerombudsmanden men eftersom alle medierne krænker loven så er der ingen til at afdække sagen.

Hvorfor er forbrugerombudsmanden ikke hørt?
Hvorfor har Journalisten ikke ringet til SKAT og hørt hvorledes den interne fakturering pågår - Hvis ikke BTs tilbud er en del af avisen så skal driftsselskabet bag tilbudet jo beskattes af reklamepladsen. Ikk' sandt?