Ekspert: Berlingske står bedre end før

Mecom har det skidt, men i forhold til andre dele af koncernen står Berlingske Officin godt rustet og skal nu blot vente på, at markedet vender, vurderer medieanalytiker Henrik Schultz. (Opdateret.)

Mecom har det skidt, men i forhold til andre dele af koncernen står Berlingske Officin godt rustet og skal nu blot vente på, at markedet vender, vurderer medieanalytiker Henrik Schultz. (Opdateret.)

Han kalder Mecoms regnskab en blandet landhandel, men en af konklusionerne er en stor nedgang på indtægtssiden, og det kan sagtens blive værre.

»Jeg tipper en yderligere nedgang på indtægtssiden over de næste 6-12 måneder,« spår Henrik Schultz fra Kaupthing Bank.

Til gengæld er han relativt optimistisk i forhold til situationen for Berlingske Media.

»I Danmark har man skabt resultater på trods af en negativ markedsudvikling. Man har gennemført de besparelser og rationaliseringer, man kunne, og så er der groft sagt ikke så meget andet at gøre end at læne sig tilbage og vente på, at markedsbetingelserne bliver bedre – og det bliver de,« siger Henrik Schultz.

Han bygger sin optimiske for det danske avismarked på en mindre hidsig gratisaviskrig, samt formodningen om en økonomisk vending i løbet af efteråret, som kan gavne annoncemarkedet.

»Der har været en annoncenedgang, som har været strukturelt betinget. Men den recession Danmark har haft, varer traditionelt sjældent mere end 6-12 måneder. Og hvis økonomien vender, vil nedgangen på annoncefronten stoppe,« siger Henrik Schultz.

Det ændrer dog ikke billedet af en Mecom-koncern der i sin helhed har økonomiske vanskeligheder. Umiddelbart vurderer Schultz ikke, at der vil blive sat flere økonomiske tommeskruer på Det Berlingske Officin, men det kan betyde noget for selskabets investeringsmuligheder.

»Jeg opfatter egentlig, at Montgomery hele vejen har trukket Berlingske og Lisbeth Knudsen frem, som et godt eksempel på, hvordan et bladhus skal ledes. Men situationen betyder, at Mecom må kigge endnu mere kritisk på eventuelle investeringer. Så hvis for eksempel Lisbeth Knudsen kan se en idé i at købe TV 2 ind i Det Berlingske Officin, så ser det sværere ud,« siger Schultz.

Læs også: Berlingske-ejer ramt af mega-opkøb

1 Kommentar

Jens Yde
20. AUGUST 2008
Re: Ekspert: Berlingske står bedre end før

Flot lavet af redaktionen på Journalisten at finde en medieekspert fra Kaupthing Bank, der kan finde de positive sider frem i en mørk sag. Så vidt jeg kan læse ud af regnskabet er Danmark det land, hvor Mecom må notere den mest uheldige udvikling, hvad angår både omsætning samt indtjening før og efter skat.

I Mecom Danmark er profitten faldet 63 procent i første halvår 2008 sammenlignet med første halvår 2007. 

Mecoms aktiekurs toppede de sidste dage af oktober 2007. I de dage gik det tilsyneladende op for finansverdenen, at alt ikke var, som det burde være, og derefter gik det uafbrudt nedad med værdien af Mecoms aktier, såvel som for de fleste andre. I perioden frem til 15. juli 2008 tabtes 75-80 procent af aktieværdierne i Mecom.

Den største aktionær i Mecom er forsikringsselskabet Aviva, og fra 2. maj 2008 til 15. juli har Avivas aktie tabt 28 procent af værdien. 

Den næststørste aktionær, den amerikanske ”investeringsfond” Invesco, har fra maj til 15. juli ligeledes tabt 28 procent af værdien.

En tredje aktionær, Jupiter, et ”fonds-management-selskab”, ejes af tyske Commerzbank, der i perioden fra 2. maj til 15. juli tabte 20 procent af aktieværdien. Og sådan er billedet stort set overalt. 

Jeg valgte skæringsdatoen 15. juli, for den dag meddelte de amerikanske finansmyndigheder, at en lille snes udvalgte gigantbanker tilknyttet Bilderberg-kliken skulle beskyttes mod spekulationsmåden ”naked short”, og fra det øjeblik gik verdens aktiekurser opad. Også Mecoms kurser gik opad. Jeg kan ikke bevise, at den positive kursudvikling har sammenhæng med beskyttelsen af Goldman Sachs, Merrill Lynch, Paribas, Deutsche Bank, Royal Bank of Scotland og andre. Jeg kan heller ikke bevise, at da aktiekurserne holdt op med at stige pr. 12. august, har det sammenhæng med, at nævnte beskyttelse mod ”naked short” ophørte. Men i ugen siden da er kurserne i alt fald tydeligt dykket.

Imponerende at Journalisten kunne finde en medieanalytiker, der ser positivt på Mecom Danmarks fremtid. 

Her er Mecoms egen oversigt over, hvem der ejer Mecom og med hvilke andele.

Aviva plc 19.79%, Invesco Limited 19.03%, Legal & General plc 10.72%, Lansdowne Partners  9.96%, Jupiter Asset Management Ltd  7.56%, Prudential plc 5.89%, Newton Investment Management Ltd  5%, F&C Asset Management  4.63%. I alt 82,6 procent.  

Den af danske medier omtalte ”engelske ejer” af Mecom, David Montgomery - ”brutal even by Fleet Street standards but admired in the City” - er født i Nordirland og studerede statsvidenskab og historie på Queen's University i Belfast. Hans ejerskab af Mecom er så begrænset, at procentdelen ikke er offentliggjort. Ligeledes kendes chefredaktør Lisbeth Knudsens aktieejerskab ikke, og der er formentlig heller ingen journalister, der spørger til det.

Mecoms regnskab blev offentliggjort i morges. Da Londons Børs lukkede til aften var kursen faldet 16 procent.

Jeg erklærer mig enig med markedets negative reaktion på regnskabet.

 

(Medieanalytiker Jens Yde ejer p.t. ingen aktier. Han har dog netop i går tilmeldt sig Berlingske Tidendes aktiespil i håbet om at vinde en bil. Han kalder sin aktieportefølje ”Mecom”. I løbet af spillets to første døgn er Mecoms værdi faldet fra 500.000 kroner til under 470.000 kroner).