Eks-minister bliver politisk redaktør

Britta Schall Holberg er blevet politisk redaktør på Fyens Stiftstidende. Selv ser hun overhovedet ingen problemer i at være markant venstre-kvinde og politisk redaktør samtidig.

Britta Schall Holberg er blevet politisk redaktør på Fyens Stiftstidende. Selv ser hun overhovedet ingen problemer i at være markant venstre-kvinde og politisk redaktør samtidig.

»Jeg har meget længe gerne villet være lokalredaktør eller sådan noget. Og det har jeg været lidt på udkig efter. Men så kom det her – og det er lige mig.«
Britta Schall Holberg har i en uge været politisk redaktør på Fyens Stiftstidende. Og dermed får avisen en redaktør med en meget bred, men også utraditionel baggrund.
Forhenværende minister – fra 1982 til 87 nåede hun i Schlüter-regeringen både at være indenrigs-, sundheds- og landbrugsminister. Hun er uddannet lærer, men blev i 67 meddeler for Sjællands Tidende i Butterup-Tuse. Et job, hun gik meget op i, og det udviklede sig til en fast stilling på avisens Holbæk-redaktion som skolemedarbejder. Hun vendte dog tilbage til lærerfaget i 75.
Siden hun i 87 blev fyret som landbrugsminister har Schall Holberg satset meget på sit landbrug på sit gods Hagenskov i Ebberup på Fyn, på foredragsvirksomhed (mindst 100 foredrag om året) og så har hun satset på det at skrive og kommentere. Fyens Stiftstidende har blandt andre været fast aftager af klummer og kronikker.
Og i sit nye redaktørjob skal hun nu også skrive avisens ledere. Hendes hovedopgave bliver at få sat gang i den fynske debat.
»Jeg skal skubbe til debatten på Fyn. Der er brug for en stærkere kontakt til det fynske opland og også til de fynske folketingsmedlemmer – og det skal jeg stå for. Vi skal have sat Fyn på landkortet, så fynboerne bliver stolte af deres Fyn,« siger Britta Schall Holberg.
– Kan du ikke føle, at det kan være et handicap at have et partitilhørsforhold på en uafhængig avis, hvor man skal levere en objektiv vare?
»Det kan man da sagtens alligevel. Det har jeg jo levet af i alle de år, siden jeg holdt op i Folketinget. Jeg kommer jo i alle mulige kredse. Og folk ved, hvad jeg er – jeg tror, ingen vil beskylde mig for at holde hånden over mine egne,« siger Britta Schall Holberg.
– Kunne du ikke forestille dig, at der vil være nogen, der synes, det går ud over avisens troværdighed.
»Nej, tværtimod. Dem, der ikke har et partimæssigt tilhørsforhold, aner man bogstavelig talt ikke, hvor man har henne. Mig kan man da forholde sig til, fordi alle klart ved, hvor jeg står. Det er mere ærligt. Den der med, jeg er ikke politisk, jeg tilhører ikke noget – det menneske findes ikke. Når man har valgt mig, så er det vel, fordi jeg har et fundament at byde på, erfaringer som netop er vigtige for en politisk redaktør.«
– Men man kunne da godt forestille sig, at det vil give dig nogle dilemmaer, hvis der for eksempel er problemer i Socialdemokratiet på Fyn, og du skulle dække det. Du kunne blive beskyldt for at skrive om det for at skubbe til de ‘syge' sider i Socialdemokratiet?
»Du spørger ud fra en helt forvreden opfattelse af, hvad politik er. Sådan er det jo ikke. Husk jeg lever af at holde foredrag, jeg går jo ikke op i, om det er en forsamling af venstre-folk, socialdemokrater eller medlemmer af Kristelig Folkeparti. Jeg taler til en gruppe mennesker, som er vidt forskellige. Det er kun, hvis man ikke ved, hvad det handler om, at man kan få en ide om, at det kan være et problem, for det er det da ikke,« siger Schall Holberg.
Chefredaktør på Fyens Stiftstidende, Egon Tøttrup, lægger meget vægt på, at hans nye politiske redaktør ikke længere er aktiv i politik.
»Jeg ser hende ikke som politiker, og vi har selvfølgelig givet udtryk for, at vi ikke vil have partipolitik, og det vil vi kontrollere. Fordi man er forhenværende minister, skal man ikke rammes af berufsverbot – og hun har så meget rygrad, at hun er helt sin egen,« siger Egon Tøttrup.
Britta Schall Holberg bliver en del af redaktionsledelsen – den ene af tre redaktionschefer. I chefredaktionen sidder Tøttrup og Hans Dam.

0 Kommentarer