Eks-millardærens klemme på Ekstra Bladet

Peter Forchhammer har til dato kostet Ekstra Bladet 300.000 kroner. Avisen har lovet ikke at skrive hans navn - men kan ikke holde aftalen.

Peter Forchhammer har til dato kostet Ekstra Bladet 300.000 kroner. Avisen har lovet ikke at skrive hans navn – men kan ikke holde aftalen.

Den 5. april 2001 underskrev erhvervsmanden Peter Forchhammer og Ekstra Bladet et af de mest usædvanlige forlig i danske pressehistorie. Et forlig, som Ekstra Bladet fortsat kæmper for at slippe ud af.

Ifølge den 11 år gamle aftale, som er underskrevet af chefredaktør Bent Falbert og den daværende erhvervsredaktør Jan Michaelsen, må Ekstra Bladet kun nævne finansmanden Peter Forchhammers navn i særlige tilfælde. Ellers er prisen 25.000 kroner. Men Ekstra Bladet har siden 2001 overtrådt forliget så mange gange, at det i alt har kostet avisen 300.000 kroner. Og Peter Forchhammers advokat bliver ved med at sende regninger.

Tilbage i 1998 beskyldte Ekstra Bladet Peter Forchhammer for snyd i en aktiehandel. Peter Forchhammer truede med at trække Ekstra Bladet i byretten. I stedet endte sagen med en erklæring om at "genoptage det gode samarbejde" og et løfte om en beklagelse på en ikke uvæsentlig side i Ekstra Bladet, "for eksempel side 9", som det lød i forligsteksten.
Forliget betyder, at Ekstra Bladet kun må skrive om Peter Forchhammer med Forchhammers samtykke – eller hvis Peter Forchhammer bliver sigtet, overtager et børsnoteret selskab eller indtræder i en bestyrelse eller direktion.

Ekstra Bladet vrider sig og vil ud af aftalen. Men i slutningen af marts slog Københavns Byret fast, at forliget stadig er gældende, og at Ekstra Bladet skulle betale 100.000 kroner plus sagens omkostninger for fire artikler trykt i 2011. Domsafsigelsen blev ikke omtalt med et ord i Ekstra Bladet – det ville jo koste yderligere 25.000 kroner – men chefredaktør Poul Madsen forklarede til Journalisten.dk, at hele sagen er grotesk.
»Det handler jo ikke om, hvorvidt vi behandler ham godt eller dårligt i avisen, det er bare en pengemaskine, der ruller,« sagde Poul Madsen.

Dagen efter byretsdommen sendte Peter Forchhammers advokat en ny regning til Poul Madsen, fordi eb.dk havde skrevet en optaktsartikel, "Hans navn kan være guld værd", om retssagen mellem netop Ekstra Bladet og Peter Forchhammer. Pris: 25.000 kroner.

I 2011 skrev Berlingske 18 artikler om Peter Forchhammer – uden at det kostede en kron.

 

0 Kommentarer