Filmmagasinet Ekko har en brystvorte på forsiden.
Der er også meget andet – bl.a. forskellige overskrifter – og brystvorten sidder på en kvinde, der indgår i en fotoopstilling, hvis absolutte fokus er filminstruktøren Christoffer Bro, der i øvrigt er fuldt påklædt.
Men altså: Der er en fuldt synlig brystvorte. Og derfor bliver billedet af forsiden fjernet fra Facebook lige så hurtigt, det bliver opdaget.
Dermed kan Filmmagasinet Ekko stille sig op i den voksende kø af danske medier, journalister og kunstnere, der får fjernet indhold fra Facebook og andre af de populære, amerikanske medieplatforme.
Det gælder bl.a. forfatteren Peter Øvig Knudsen med Hippie-bøgerne og Ekstra Bladet med Side 9-pigen.
I har lavet en forside.
»Ja,« siger Ekkos redaktør, Claus Christensen.
Med en filminstruktør. Som har en babs i øret.
»Som har en …?«
En babs i øret. Eller næsten. Men man kan meget tydeligt se en brystvorte. Og det er en krænkelse af Facebooks "community standards".
»Åbenbart. Vi går ud fra, at det ikke er hans designerbriller, som er problemet.«
Man kan godt diskutere, om brillerne burde være et problem. Men nu har jeg fundet deres community standards, som er blevet lækket på nettet. Og der står ikke noget om briller, men en hel masse om brystvorter.
»Okay. Hm.«
Hvad tænker du om denne her sag?
»Jeg synes jo, at denne her forside er rimeligt sober. Jeg er overrasket over, at det her meget indflydelsesrige site, det her indflydelsesrige medie ikke tillader at vise nøgenhed. Det er tankevækkende, at vi over night, uden at være opmærksomme på det, er blevet afhængige af et medie, som ikke har helt samme forhold til ytringsfrihed, som vi selv har.«
»Jeg har jo fulgt med i Peter Øvig-sagen og Aske Bangs "The Timber Will Fall"-video, som også røg af både Youtube og Facebook, så jeg var da opmærksom på de her ting. Men jeg havde alligevel ikke regnet med, at det her ville føre til censur.«
Undskyld jeg lige stopper dig her. Det er vel ret beset ikke censur. Det er jo ikke et statsligt indgreb. Du er ikke truet med fængsel for at have bragt denne her forside. Det er vel bare, at det her firma i USA har sat nogle standarder for, hvad de vil acceptere på deres hjemmeside, og dem er du røget ud over?
»Det kan du have fuldstændig ret i. Men i forhold til, hvad vi accepterer i danske medier, de standarder vi har, der tror jeg ikke, at grænsen vil gå her. Det vil nok være de færreste, der vil sætte dén grænse, som jeg nærmest vil kalde sippet eller bornert. Det her er meget langt fra det, vi betragter som pornografi. Billedet er relevant i denne her sammenhæng, for det er en film, Christoffer Bro har lavet om Simon Spies og om morgenbolledamer. Og det er de modeller, som er brugt i filmen, som er på vores forside. Så det er den ramme, det er sat ind i.«
»Det er lidt interessant at forestille sig en Simon Spies i dag i forhold til Facebook. Det frisind og de provokationer, han stod for. Det ville nok skabe nogle konflikter. Jeg tror, at Simon Spies ville være overrasket over, at vi var nået hertil.«
Han ville nok også blive fjernet fra Facebook.
»Med hans sans for medier er jeg sikker på, at han ville have brugt og udnyttet Facebook. Det er jo blevet dét centrale, sociale medie. Nu handler det her om vores konkrete forside, men det er jo en større sag, når man også har Peter Øvig-bogen, som relevant bringer billeder af det, han skriver om. Det støder mod nogle grænser her.«
»Vi skal forsøge at skubbe til de amerikanske medier og deres holdninger. Det er meget svært. Men det er også vigtigt, at vi har nogle danske platforme, som er meget stærke.«
Det fremgår af det interne regelsæt, at der er 12 punkter for nøgenhed. Man må ikke vise seksuel aktivitet. Om nøgne "private" kropsdele hedder det, at man må ikke vise kvindelige brystvorter. Heller ikke buler af brystvorter på tøjet. Mandlige brystvorter er til gengæld accepteret. Det vil sige, at du kunne have taget jakkesættet af instruktøren og puttet det på kvinderne.
»Okay! Det er interessant.«
Punkt 3, og det er dér, hvor Peter Øvig rendte sur i det. Der står, at pixeleret eller afmaskeret indhold, der viser nøgenhed eller seksuel aktivitet som beskrevet ovenfor, er ikke accepteret. Det er altså ikke nok at sætte en bjælke eller et æble hen over.
»Vi har ikke kunnet finde det regelsæt. Det ville gøre det nemmere for alle, hvis de gjorde de regelsæt officielle.«
Det fremgår af punkt 8, at kunstnøgenhed kan accepteres. "Art nudity ok." Jeg har i en mail spurgt Facebook, om ikke Hippie-bøgerne og filmmagasinets forside burde falde ind under en eller anden form for kunstklausul.
»Det er jeg jo enig i. Det er vores forhold til ytringsfriheden. Vi har en meget stor kunstnerisk ytringsfrihed. Hvis det foregår i en kunstnerisk ramme, der handler om at flytte bevidsthed eller handler om at vise nogle ting – i det her tilfælde en film og dens univers – så synes jeg, at det falder ind under en kunstnerisk ytringsfrihed.«
»Det er jo altid et spørgsmål om, hvordan man definerer kunst. Men det virker ikke, som om Facebook helt har finjusteret her. Men at de meget hurtigt træffer nogle beslutninger uden at se, hvilken ramme det foregår i. Har de fx overhovedet sat sig ind i, at det er en film, som handler om en grænseoverskridende, dansk finansmand?,« siger Ekko-redaktør Claus Christensen.
Journalisten har skriftligt bedt Facebook om at kommentere sagen. I første omgang er mailen med spørgsmålet blevet læst af en Facebook-medarbejder i Hamburg i Tyskland. Vedkommende har videresendt mailen til en person i Slough i England. Der er endnu ikke kommet svar på spørgsmålene.
Samtidig er også Berlingske blevet ramt af Facebooks regelsæt. I går blev avisens Facebook-side lukket i 24 timer, efter at der blev linket til en artikel om en 40 år gammel bog om seksualvejledning. Avisen har tidligere fået en advarsel efter at have omtalt sagen om Peter Øvig Knudsens Hippie-bøger. Næste gang, Berlingske krænker Facebooks regelsæt, vil Facebook-siden blive lukket permanent.
Den risiko har fået Berlingske til at ændre retningslinjer for, hvad der må postes på avisens Facebook-side.
DJ's formand Mogens Blicher Bjerregård skriver i et svar til Journalisten, at Facebooks håndtering af sagen strider mod dansk mediekultur:
”Jeg synes det er helt forkert, at et dansk medie bliver blokeret og risikerer at miste muligheden for at bruge Facebook blot fordi man har postet et billede af et nøgent bryst på en magasinforside. Det er så uvant dansk mediekultur, og noget der strider mod vores opfattelse af fri tale,” skriver Mogens Blicher Bjerregård.
”Jeg kan godt forstå, at Berlingske reagerer, men jeg synes også at danske og europæiske medier skal stå sammen om at presse Facebook til at være mindre rigid. Det er jo en sag, der kører på europæisk plan, og der vil jeg også gøre mit for, at vi ikke i al fremtid skal se disse tvister dukke op.”
[[nid:29166]]
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg forstår ikke at folk bliver forarget over det, man overholder vel reglerne på det medie man udgiver på. Danske aviser forbeholder sig vel også ret til at redigere i f.eks. læserbreve eller?