Egyptiske statsmedier parat til et 180 graders skifte

Et markant skifte i de tidligere regeringstro egyptiske statsmedier er på vej. Det fortæller Michael Irving Jensen, der er i Kairo for at se på mediesituationen.

Et markant skifte i de tidligere regeringstro egyptiske statsmedier er på vej. Det fortæller Michael Irving Jensen, der er i Kairo for at se på mediesituationen.

Michael Irving Jensen er IMS' programkoordinator for Egypten og Tunesien. Præsident Mubaraks fald, vurderer han, baner nu vejen for markante ændringer i de ellers tidligere så regeringstro statsmedier i Egypten.

Allerede i den seneste måned har medierne spillet en afgørende rolle i forbindelse med opstanden i både Egypten og Tunesien – ikke mindst de sociale medier – hvor netop presse- og ytringsfriheden har været altafgørende i slaget mellem de gamle regimer og folket på gaden.

Men med Mubaraks fald er der nu udsigt til en bemærkelsesværdig reformering af statsmedierne, noterer Michael Irving Jensen ifølge IMS

Selv om overgangsperioden til en ny regering blot lige er begyndt, kan man allerede nu se ændringer i de tidligere stramt kontrollerede statsmedier.

"De egyptiske statsmedier har ændret sig 180 grader. På flere aviser som Rose Alyoussef, har journalisterne smidt deres redaktører ud," fortæller Michael Irving Jensen, der i denne uge mødes med egyptiske journalister i Kairo.

Ifølge den egyptiske avis Al-Masry Al-Youm, som Jyllands-Posten i øvrigt i denne uge er gået i samarbejde med, er journalister desuden gået sammen om at kræve formanden for det egyptiske journalistforbund (Egyptian Journalist Syndicate) Makram Mohamed Ahmed's afgang for at få en uafhængig ledelse. 

Da protesterne først begyndte i Kairos gader i januar, fordømte de statslige medier demonstranterne og de unge, der førte an i demonstrationerne. Men så begyndte en række kendte mediepersonligheder at forlade deres arbejdspladser på statsmedierne – fra nyhedsoplæsere til kommentatorer og teknikere – for at vise deres solidaritet med folket i gaderne.

Trods censur og statskontrol er mediesektoren i Egypten et af de fremmeste i den arabiske verden. I samarbejde med egyptiske mediepartnere er det IMS' ønske at se på, hvorledes internationale organisationer i en koordineret indsats bedst støtter op om de uafhængige medier og medielovgivningsreformer, der skal være med til at føre landet mod demokrati.

0 Kommentarer