Egmont outsourcer til firma, som fik Danida-millioner

Egmont nedlægger 13 stillinger og outsourcer til Vietnam. Den danske stat har støttet det vietnamesiske firma med 3,5 mio. kr. »Det er simpelthen statsstøttet nedlæggelse af danske arbejdspladser,« mener DJ-næstformand. »Konkurrenceforvridning,« mener journalist og udviklingskonsulent. Dansk stifter afviser kritikken

Egmont Publishing outsourcer en række layoutopgaver til Vietnam, hvor det danskejede Minh Graphic skal løse dem billigere. 13 stillinger nedlægges i Danmark.

Minh Graphic blev stiftet i 2005 af det danske selskab Buchs sammen med en vietnamesisk partner.

Fra opstarten og frem til 2010 har Minh Graphic fået 3,5 mio. kr. i statsstøtte via Udenrigsministeriet. Det vækker kritik hos Dansk Journalistforbund.

»Det er simpelthen statsstøttet nedlæggelse af danske arbejdspladser,« mener næstformand Tine Johansen.

Tre en halv million i støtte

Minh Graphic har fået 500.000 kroner i støtte til opstarten, og herefter er der givet 3.095.000 kroner frem til 2010. Det oplyser Udenrigsministeriet i en mail til Journalisten.

I starten udførte Minh Graphic både opgaver for vietnamesiske og danske kunder. Siden 2010 har fokus været på det danske marked.

Tine Johansen undrer sig over, at danske skattekroner har støttet et selskab, der outsourcer opgaver fra Danmark.

Støtten fra Danida har jo gjort det muligt at skabe arbejdspladser og vækst i Vietnam. Er det ikke en god ting?

»Jo, men det skal da ikke ske på bekostning af danske arbejdspladser. Her er jo helt tydeligt tale om, at man flytter en produktion fra et sted til et andet,« siger Tine Johansen.

Risikovillig kapital fra fond

Minh Graphic har også fået hjælp af Investeringsfonden for Udviklingslande (IFU) – en statsejet fond, som investerer med danske virksomheder, der vil gøre forretninger i udviklingslande og vækstøkonomier.

IFU investerer risikovillig kapital og bistår med rådgivning.

»Vores formål er at skabe social og økonomisk vækst i de fattigste lande. Vi arbejder på et kommercielt grundlag, så vi investerer med danske virksomheder, der ønsker risikovillig kapital,« forklarer Rune Nørgaard, kommunikationsdirektør i IFU.

I 2006 investerede IFU 100.000 kroner i aktier i det nystiftede Minh Graphic. Det svarer ifølge IFU’s projektbeskrivelse til 10 procent af de samlede investeringer i selskabet. IFU solgte aktierne igen i 2013.

Strider ikke imod retningslinjer

Rune Nørgaard fortæller, at der ikke er noget i vejen for, at IFU investerer i virksomheder, der hjælper med at outsource opgaver fra Danmark til et udviklingsland.

Det strider ikke mod nogen af vores retningslinjer.

Rune Nørgaard

Kommunikationsdirektør i Investeringsfonden for Udviklingslande

 

»Det strider ikke mod nogen af vores retningslinjer. Men jeg vil understrege, at at langt de fleste virksomheder, som IFU investerer i, har til formål at sælge til det lokale marked i det land, de flytter til, så jeg er ikke i tvivl om, at vores investeringer samlet set er til gavn for dansk erhvervsliv.«

Han tilføjer:

»Vi har også set i for eksempel Kina, at man etablerer en virksomhed for at outsource produktion fra Danmark, men så bagefter opdager, at der er et lokalt marked, som man så går ind i.«

Vilby: Konkurrenceforvridning

Knud Vilby er konsulent og journalist med mange års erfaring inden for udviklingspolitik og ulandshjælp. Han er også tidligere chefredaktør på Information.

Knud Vilby mener, det er problematisk, at dansk ulandshjælp har støttet outsourcing fra Danmark.

»Når virksomheden fra start har haft det danske marked som målgruppe, så synes jeg, det er problematisk. Ved at støtte danske virksomheder i ulande på den måde, skaber man jo i virkeligheden konkurrenceforvridning i det danske marked. Er det virkelig meningen med de midler?« spørger han.

Lykkedes ikke på det vietnamesiske marked

Adm. direktør i Buchs og medstifter af Minh Graphic Henrik Olesen afviser kritikken.

Han understreger, at planen i starten var, at den vietnamesiske medstifter skulle være adgangen til det vietnamesiske marked, imens Buchs A/S kunne skaffe opgaver i Danmark.

»Da vi startede vores koncept i 2005, var vores målsætning både at levere til det danske og det vietnamesiske marked. Men da Danida-støtten sluttede, måtte vi bare erkende, at det ikke var lykkedes at komme ind på det lokale marked,« forklarer Henrik Olesen.

Danida har sikret danske stillinger

Kort efter købte det århusianske reklamebureau Envision den vietnamesiske partner ud i 2010. Minh Graphic er således i dag rent dansk-ejet og har sit fokus på det danske marked.

»Det var klart nemmere for os at levere til det danske marked, det måtte vi bare erkende,« siger Henrik Olesen.

Han understreger, at siden Minh Graphic besluttede at satse fuldt ud på danske opgaver, har selskabet været selvfinansierende.

Ved at støtte os har Danida sikret, at vi beholdt alle vores danske stillinger i huset og skabte stillinger i Vietnam.

Henrik Olesen

Medstifter, Minh Graphic

Henrik Olesen kan ikke forstå kritikken af, at man outsourcer til et selskab i Vietnam, som er etableret med hjælp fra Danida og IFU.

»Hvis vi ikke tilbød det, så ville kunderne selv gå til et lavtlønsland og finde en anden leverandør. Ved at støtte os har Danida sikret, at vi beholdt alle vores danske stillinger i huset og skabte stillinger i Vietnam. Det er bare andre opgaver, de danske medarbejdere løser i dag. De mere rutineprægede opgaver løses i Vietnam, og de mere kreative, som kræver mere dialog, løses i Danmark,« siger Henrik Olesen.

Fastholder kritikken

Både Tine Johansen og Knud Vilby fastholder kritikken, selvom Minh Graphic i starten også prøvede kræfter med det vietnamesiske marked.

»Det er altså besynderligt, at man kan søge og få en masse støttekroner, og når de så stopper, så slår man om og satser på det danske marked,« siger Tine Johansen.

Knud Vilby, er der ikke en pointe i, at hvis ikke Minh Graphic løste opgaven, så ville et andet vietnamesisk selskab tage jobbet?

»Jo, men en dårlig pointe. Meningen med midlerne fra Danida er primært at skabe beskæftigelse i fattige lande, gerne i samspil med danske virksomheder. Men her er argumentet, at uden det danske selskab ville beskæftigelsen skabes alligevel. Hvorfor så give statsstøtte til dem?« siger Knud Vilby.

Journalisten har været i kontakt med Udenrigsministeriet og afventer et svar herfra.

0 Kommentarer