Freelancehonorarer

Egmont: Ja, vores honorarer er ikke steget i mange år

Og der bliver heller ikke råd til at hæve dem foreløbig, siger ugebladsdirektør og chefredaktør hos Story House Egmont Marianne Gram

Mens de store mediehuse de seneste år har oplevet en økonomisk fest med store overskud, så har de fleste freelancere ikke været inviteret med til festen.

En lang række freelancere, som Journalisten har talt med til artiklen her, fortæller samstemmende, at deres honorarer fra redaktionelle medier ikke er blevet hævet i flere år.

Én af dem er freelancejournalist Marie Varming. I de 11 år, hun har leveret fast til især Egmont-ugebladene Hjemmet og Hendes Verden, har hun aldrig fået hævet sine priser.

Heller ikke hendes fotograf-kollega Heidi Lundsgaard, der har været freelancer for Egmont i 22 år, har oplevet, at taksterne er steget. Tværtimod oplevede hun og de andre freelancefotografer på Egmonts ugeblade i 2017, at Egmonts sænkede deres takster med 20 procent.

Det skete på trods af, at Story House Egmont har haft et samlet overskud i de seneste 10 regnskaber på i alt 159 millioner kroner.

Vi har spurgt Marianne Gram, ugebladsdirektør og chefredaktør hos Story House Egmont, hvordan det kan hænge sammen.

Kan sagtens se sig selv i spejlet

Marianne Gram bekræfter, at det er længe siden, freelancernes løn er blevet løftet.

”Det er rigtigt, at vores honorarer til freelancere ikke er steget i mange år. Men jeg kan altså sagtens se mig selv i spejlet på den konto,” siger Marianne Gram og tilføjer:

”De freelancehonorarer, vi gav for 10, 15 eller 20 år siden, var virkelig høje og flotte, fordi det var gyldne tider i branchen. Og det er altså stadig rigtig fornuftige penge, vi betaler.”

I satte honoraret til freelancefotograferne ned i 2017. Hvad blev der af de penge, I sparede?

”De penge er jo ikke kommet ned og ligge under nogen madras. De har jo været med til at sikre, at vi stadig har et overskud, der gør, at vi kan beholde alle blade og investere i nyt. Det er jo også i freelancernes interesse, for sandheden er jo, at hvis vi ikke gør noget over hele linjen, så kan vores små titler måske ikke overleve, og så forsvinder freelancernes opgaver jo også.”

Men I har jo haft overskud i langt de fleste regnskaber, og et samlet overskud over de seneste 10 regnskabsår på 159 millioner …

”Ja, vi vil jo gerne drive sund forretning med overskud. Men det er simpelthen en kamp fra tue til tue.”

Ingen gyldne dage rundt om hjørnet 

Freelancejournalist Marie Varming siger, at det ikke hænger sammen i hendes hoved, at der ikke har kunnet blive en lille ekstra mønt til hende de år, hvor der er overskud. Hænger det sammen i dit hoved?

”Jamen det gør det sådan set. Tænk på, hvor mange tusinde mennesker vi har ansat. Hvis der er én løn, vi skruer på, så er det jo lige præcis det, der kan tage hele fundamentet væk.”

Er freelancernes timetakst eller stykpris hævet, hvis vi ringer til dig om et år?

”Lige nu synes jeg, det er svært at se, hvis papir- og trykkerikrisen holder ved. Den kan komme til at koste os rigtig mange penge – der snakker vi ikke bare encifrede millionbeløb. Så jeg vil ikke sidde og lade som om, at nu kommer de gyldne dage.”

0 Kommentarer

Læs også

”Lønnen er blevet udhulet så meget over årene, at efterslæbet efterhånden er rigtig stort,” fortæller freelancefotograf Thomas Nielsen.

Medierne skovler penge ind. Men Thomas’ freelanceløn har stået stille i 15 år

16. MAJ 2022
Christian Lindhardt
Leder

”Det går simpelthen ikke, at medierne udnytter de løstansatte med lønninger, der langsomt, men sikkert udhules”

16. MAJ 2022