Niveauet, for hvad der kan siges i medierne, er faldet drastisk. Og det er medvirkende til et kulturelt forfald og en vidensmæssig fallit. Det skriver Agnete Braad, redaktionsassistent på Louisiana, i dagens Information.
Den journalistiske form har fået herredømmet og styrer nu selve journalistikken. Samtidig er performance blevet de moderne formidleres løsen på bekostning af viden. Og tendensen sniger sig ind overalt.
Det mener i hvert fald Agnete Braad, redaktionsassistent på kunstmuseet Louisiana, der i dagbladet Information i dag retter en kraftig kritik af niveauet i medierne.
"Journalister interviewer journalister, og folk der vil til orde skal tale og argumentere som journalister for at komme igennem med noget. Niveauet, for hvad der kan siges i medierne, er derfor faldet drastisk," argumenterer hun.
Agnete Braad mener samtidig, at "medierne" i al for høj grad ophøjer uvidende mennesker til eksperter, og blandt andet holder liv i den ene livsstilsekspert efter den anden, som så ifølge hendes vurdering "… fylder os med pseudovidenskabelige ligegyldigheder, fremtidsforskning og lommefilosofisk vås. Fordi deres replikker er korte og deres eksempler konkrete (livsstil!). Det er nedværdigende for vores kultur, udtryk for en undervurdering af os, der lytter og de mange samfundsmæssige problemer, vi har."
Videre konstaterer hun:
"Vi forestiller os, at vi lever i et videnssamfund, men der er ingen, der længere vil være dem, der ved noget, for det er jo de kedelige, der ikke kan bruges. ALLE vil formidle og performe. Formidling er hot."
Læs hele kommentaren fra Agnete Braad her.
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Bibliotekeren har åbenbart også nogle problemer, selvom denne artikel nu ikke er helt let at læse http://snipurl.com/qio0e [www_bibliotekspressen_dk] - som jeg får følgende ud af: Bibiotekerne giver mening for borgere, der ikke har råd, men det er ikke dem, der kommer. Det er nu også ligemeget, for så servicerer vi dem der er rigtigt godt, og profilerer os på dem. En rigtig akademiker -:) http://snipurl.com/qio0e [www_bibliotekspressen_dk]
Ja, tænk sig, at akademikerne er ved at overtage den demokratiske opgave rundt om i landet. I Favrskov Kommune har borgerne lige sendt beskeden til borgmesteren, at de ikke forstår ret meget af det materiale, der er sendt ud til offentlig høring. Alle disse ord, er ikke til at finde hoved eller hale i.
Gad vide, hvad fremtiden bringer af vås?
Vil også give Agnete Braad ret. Der er ingen grund til at reagere med fornærmelse fra pressens side. Mange journalister er jo af samme opfattelse og har mærket derouten indefra. Den markedsødelagte journalistik.
Men fat mod: Jeg tror, at bøtten vil vende en dag og at vi fremover vil se færre, men mere specialiserede medier, hvor det igen er comme-il-faut at være intellektuel journalist med et særligt stofområde.... eller er jeg bare en håbløs drømmer (?)
Jamen, det har Agnete Braad da helt ret. Og det skyldes mange ting: avisernes faldende oplag og dermed mulighed for at finansiere god journalistik. Nettets fremmarch, der har overtaget tilbuddene om viden. Og det, som Agnete Braad og ligesindede selv er skyld i: at alt altid skal ses i et bredere perspektiv, så det vi alle sammen står ansigt til ansigt med, ikke skal forstås som kummerligheder eller etisk forkastelige. Og hvad der måske er det allerværste, så ansættes akademikere og journalister i lange baner i offentlige og private kommunikationsjobs, der foregiver at der er tale om dialog, men handler om de gode historier, slag og marketing; alt i mens journalistikken på det selvsamme område enten er udhulet eller total væk.
Så ja: Agnete Braad har helt ret.
»Nietzsche karakteriserede allerede i 1872 journalister som det klæbrige mellemlag ...« skriver Agnete Braad, tja, hvad skal man med en så heftig – og heftigt generel kritik, der både henviser til forrige, forrige århundrede og også citerer en regeringsfjendtlig lektor fra Aarhus Universitet, Søren Fauth: »Ingen krav må stilles. Under Venstre- og Højre-regeringen har middelmådigheden og ligemageriet triumferet mere end nogensinde før i historien.« Er det ikke for meget ære at give regeringen? Vilkårene for kommunikation har ændret sig, så fx selv videnskabsfolk skal formulere sig, så de kan forstås uden for snævre cirkler.