Efteråret kommer – er du klar til din sidste byline?

Er du klar til de 50?

Er du klar til de 50?

Måske er det fordi, redaktøren snart selv runder dette festlige hjørne, at spørgsmålet presser sig på for mig personligt. Men tro mig – der er al mulig grund til så tidligt som overhovedet muligt at forberede sig på, at den sidste byline engang skal skrives. Især hvis du selv vil bestemme, hvornår og hvor den skal nedfældes.

Umiddelbart ser det ikke så slemt ud. Ledigheden for mediefolk mellem 50 og 60 år er den samme som for mediefolk generelt – godt 6 procent. Men tallene lyver lidt. For næsten 300 er på efterløn, og erfaringer fra andre fag tyder på, at en meget stor del af dem reelt har "valgt" efterløn, fordi alternativet var ledighed.

Uden journalistisk stramning kan vi derfor være ret sikre på, at procentdelen af mediefolk, der ikke kan finde et job, er op imod dobbelt så høj blandt ældre mediefolk, end den er for yngre kolleger.

Journalisten ser i sommernummeret nærmere på, hvad der sker, når vi bliver gamle i faget. Og bare rolig: Der er mange livsbekræftende fortællinger og opløftende beretninger om, hvor privilegerede vi er at tjene vores løn på noget så meningsfuldt.

Journalisten troede for eksempel, at vi kunne fange en kritisk vinkel, hvis vi spurgte fagenes frembusende repræsentanter – i form af praktikanterne – hvad sandheden er om seniorerne på arbejdspladsen. Er de ikke bare bagkloge, bedrevidende, teknologiforskrækkede?
Men ungdommen er fuld af benovelse. I ældre kolleger roses for at støtte, lytte, guide og udfordre.

Men måske skulle I være bedre til at passe på jer selv. Vi arbejder hårdt. Fordi vi har fag, hvor det arbejde, vi passede i går, ikke er det samme i morgen. Det forplanter sig som en bevidsthed om, at det hele kan løbe fra os. Derfor kigger vi ikke op.

En fjerdedel af dem af os, der er over 50 år, frygter at miste jobbet. En tredjedel frygter, at yngre kræfter tager jobbet fra dem. Det viser en undersøgelse, Journalisten har foretaget blandt medlemmer af DJ.

Det er frygten i sig selv, der er den største udfordring. Der findes eksempler på, at alene dåbsattesten kan skubbe folk ud og væk. Men alt tyder på, at mange af os halvgamle ikke gør nok for at forblive lækre på arbejdsmarkedet – fordi vi har for travlt.

Og når vi så ikke kan få jobbet, så siger vi, at det er på grund af alderen. At det er uretfærdigt. Men i virkeligheden handler det måske om, at vi ikke har brugt tiden rigtigt. Vi har passet jobbet bedre, end vi har passet os selv.

God sommer. Journalisten er tilbage til august. Så er vi alle en måned ældre.

0 Kommentarer

data_usage
chevron_left
chevron_right