Efter Tøger: Politiken skal genopfinde sig selv

Chefredaktør Tøger Seidenfadens død vil efterlade et stort tomrum. Han var et stærkt holdningsmenneske, som insisterede på dialogen, diskussionen og debatten, lyder eftermælet.

Chefredaktør Tøger Seidenfadens død vil efterlade et stort tomrum. Han var et stærkt holdningsmenneske, som insisterede på dialogen, diskussionen og debatten, lyder eftermælet.

POLITIKEN. De fleste kendte ham ved hans fornavn. Han havde en mening om det meste, og han profilerede Politiken gennem to årtier. Chefredaktør Tøger Seidenfadens død i sidste uge er et stort tab for det danske debatklima. Og for Politiken. Sådan lyder vurderingen fra medieforsker på RUC Mark Ørsten.

»Tøger har været en sammensmeltning mellem avis og profil. Ud over at Politiken har mistet en utroligt dygtig og kompetent chefredaktør, skal den også genopfinde sig selv,« siger han til Journalisten.dk.

Mark Ørsten mener, at Tøger Seidenfaden har været selve Politikens ånd, og at avisen derfor får en identitetsmæssig udfordring fremover:

»Man kan i hvert fald ikke gå ud og finde en ny Tøger Seidenfaden. Det lader sig ikke gøre,« siger han.
Troels Mylenberg, tidligere leder af journalistuddannelsen på Syddansk Universitet og kommende chefredaktør på Fyns Amts Avis, mener, at der ikke findes andre af hans kaliber.

»Den kommende chefredaktør skal kunne noget andet. Han eller hun kan ikke træde ind i den samme rolle.«
Tøger Seidenfaden døde den 27. januar 2011 efter flere års kamp mod en modermærkekræft, der vendte tilbage flere gange trods intensive behandlinger.

Ifølge Troels Mylenberg kunne »Tøger være blevet hvad som helst, men valgte mediebranchen«.
»Tøger beskæftigede sig fra start med den store verden. Spørgsmålet er, om mediebranchen er attraktiv nok til at tiltrække fremtidige Tøgere,« siger han og peger på, at Tøger først og fremmest stod for indhold.

»I en tid, hvor alt går hurtigere, hvor det handler om nye forretningsmodeller og form, formåede Tøger altid at sætte tanker i gang.«

Journalisternes tillidsmand på Politiken, Lars Bo Larsen, siger, at Tøger Seidenfaden vil efterlade et stort tomrum, og hans død er kommet, før medarbejderne havde ventet det:   

»I sagens natur har vi ikke altid været enige, men han har altid været åben og engageret. Tøger var ganske enkelt et spændende menneske. Fantastisk klog. Ikke altid nem at blive klog på, men altid at blive klog af,« siger tillidsmanden.
»Tøger har gennemsyret vores avis og medieverdenen i så mange år. Han var et stærkt holdningsmenneske, som insisterede på dialogen, diskussionen og debatten,« siger Lars Bo Larsen.

Tøger Seidenfaden var i mange år en ivrig deltager i samfundsdebatten. Da Journalisten tegnede et portræt af Tøger Seidenfaden sidste år, blev han kritiseret af kolleger, politikere og debattører for at være mere politiker end redaktør – så Politiken var blevet til mere og mere views og mindre news.

Selv sagde Tøger Seidenfaden dengang, at en chefredaktør på Politiken både skal sørge for news og views i avisen.
»De fleste store Politiken-folk er udtryk for det dobbelte engagement; at være avismennesker og journalister, men også at være holdningsmennesker,« sagde han med henvisning til Edvard Brandes og Viggo Hørup – Politikens grundlægger, som var politiker, før han var avismand.

De seneste år fik Tøger Seidenfaden trykt jægerbogen i Politiken, han undskyldte desuden over for profetens efterkommere for trykningen af Muhammed-tegningerne, og han støttede Politikens Irak-center, hvor afviste irakiske asylansøgere kunne få arbejde – og dermed blive i Danmark.

Om sin egen karriere sagde Tøger Seidenfaden sidste år:
»Jeg blev ansvarshavende chefredaktør som 29-årig. Jeg har aldrig prøvet andet. Mit offentlige image er bare præget af min debatdimension, som skygger for alt det, jeg i øvrigt har lavet. Selv på min egen avis er det ikke alle, der er klar over det, men jeg har både lavet journalistik og interesserer mig for journalistik. Men sådan bliver man jo præget af det, der er mest synligt.«

Fra 1987 var Tøger Seidenfaden chefredaktør på Weekendavisen, siden blev han administrerende direktør for TV2 Danmark, og i 1993 indtog han hjørneværelset på Rådhuspladsen. I det seneste nummer af Journalisten blev han placeret som nummer tre på Journalistens magtliste over de stærkeste dagsordensættere i Danmark.
Tøger Seidenfaden blev 53 år.

0 Kommentarer