Nyhedsoverblik

data_usage
chevron_left
chevron_right
12:21 20.06.2023 Morten Bjerregaard

EFJ: EU-lande skal ikke bruge national sikkerhed som undskyldning

Det seneste udkast til en kompromistekst fra Det Europæiske Råd omhandlende medieloven European Media Freedom Act udgør alvorlige risici for EU’s grundlæggende demokratiske rettigheder – især ytringsfrihed og beskyttelse af journalister.

Det mener det europæiske journalistforbund, EFJ, som opfordrer EU’s medlemslande til at styrke artikel fire omhandlende beskyttelse af kilder mod fremtidssikrede overvågningsteknologier.

Ifølge EFJ udvander den seneste kompromistekst fra den 7. juni EU-Kommissionens forslag, da der er indført en ”national sikkerheds-undtagelse” til det generelle forbud mod implementering af spyware mod journalister uden garantier mod beskyttelse af kilder.

”At beskytte medier, inklusive journalister og deres kilder, mod trusler, der truer deres uafhængighed og sikkerhed, er en indiskutabel betingelse for effektiv journalistik og redaktionel frihed,” lyder det i en appel fra EFJ.

I et åbent brev foreslår det europæiske journalistforbund, at Det Europæiske Råd fjerner undtagelsen for national sikkerhed, at man forbyder brugen af spyware mod journalister, og at man begrænser listen over forbrydelser, der tillader undertrykkende foranstaltninger mod journalister.

60 civile og journalistiske organisationer har underskrevet det åbne brev, blandt andre Dansk Journalistforbund.

SENESTE NYT

Flere nyheder