EB-tillidsmand om millionsag: Vi er ikke nervøse

Politiet kræver 415 mio. kr. tilbagebetalt fra Ekstra Bladet for ulovlige spilreklamer gennem flere år. Men hos Ekstra Bladet tager man sagen med ophøjet ro. »Uanset hvordan denne sag falder ud, kan jeg ikke forestille mig, at det vil koste arbejdspladser på Ekstra Bladet,« siger tillidsmand

»Medarbejderne har ingen grund til at være nervøse. Sagen er ude af Ekstra Bladets regi og ligger nu på koncernniveau. Uanset hvordan denne sag falder ud, så kan jeg ikke forestille mig, at det vil koste arbejdspladser på Ekstra Bladet,« siger Ekstra Bladets tillidsmand Anders Stoffer til Journalisten.

Københavns Politi ønsker at konfiskere 415 mio. kr. fra JP/Politikens Hus, fordi politiet mener, at Ekstra Bladet har bragt ulovlige annoncer for udenlandske spilfirmaer i en årrække.

Der er tale om gammel sag, hvor politiet nu rejser en straffesag for i perioden fra 2003 til 2011 at have forbrudt sig mod den daværende danske spillelovgivning. Loven blev liberaliseret i 2011.

Har 1,7 mia. kr. i egenkapital

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen ønsker ikke at udtale sig, men henviser til direktionen i JP/Politikens Hus. Her ønsker man ikke at lade sig interviewe, men koncernøkonomidirektør Henrik Schjerbeck udtaler i en pressemeddelelse:

”Det påståede annoncebeløb er helt uden sammenhæng med virkeligheden og de faktiske annonceindtægter fra spilannoncer. Hertil kommer, at der efter vores opfattelse ikke er tale om en ulovlig aktivitet og således ikke ulovlige indtægter."

Skulle koncernen gå hen og tabe sagen, har den en egenkapital på 1,7 milliarder kr. at tære på. Det er på den baggrund, at Ekstra Bladets tillidsmand ikke frygter fyringer.

Ekstra Bladet tjente i årene 2003-2011 gode penge på at have annoncer for udenlandske spiludbydere som eksempelvis Betfair og Unibet, selv om disse ikke havde fået en bevilling fra Skatteministeriet i Danmark.

Der er ingen tvivl om, at Ekstra Bladet har overtrådt den daværende danske lovgivning. Men bladets ledelse har hele tiden nægtet sig skyldig, fordi den mener at have EU-retten på sin side.

Den danske lov rimer nemlig ikke med EU-reglerne, fordi Danske Spil, der tidligere hed Dansk Tipstjeneste, ifølge Ekstra Bladet har haft monopol på spillemarkedet. Avisen har hele tiden hævdet, at loven var i strid med EU’s principper om tjenesteydelsers frie bevægelighed.

Politiet føler sig på sikker grund

Den danske anklagemyndighed mener derimod ikke, at lovgivningen var i strid med EU-retten. Nu skal Københavns Byret på et retsmøde den 18. juni afgøre, om EU-Domstolen skal tage stilling til spørgsmålet.

Hos Københavns Politi føler man sig omvendt også på sikker juridisk grund. 

»Når anklagemyndigheden har rejst sagen, så er det, fordi vi mener, at der er grundlag for det. Vi mener ikke, at der er et problem i forhold til EU-retten, men det mener forsvaret. Og nu må retten så vurdere, om EU-Domstolen skal høres,« siger Vibeke Thorkil-Jensen, advokaturchef hos Københavns Politi, til Journalisten.

Falbert og Madsen kan få bøder

Hun peger på, at sagen vil trække ud i flere år, hvis EU-Domstolen skal ind over den.

Hvis Ekstra Bladet og JP/Politikens Hus ender med at tabe sagen, så skal de ikke alene tilbagebetale 415 mio. kr. To chefredaktører fra Ekstra Bladet risikerer også at blive idømt bøder. I farezonen er den forhenværende chefredaktør Bent Falbert og den nuværende Poul Madsen.

Sagen mod Ekstra Bladet kan betegnes som en prøvesag, da en række andre danske medier og dagblade også annoncerede for de udenlandske spilleselskaber, inden lovgivningen blev liberaliseret.

Opdateret klokken 10.57: Citat fra JP/Politikens Hus' pressemeddelelse tilføjet.

0 Kommentarer