EB-tillidsmand: »Folk har ondt i maven«

Journalisterne på Ekstra Bladet er bange for at blive fyret, efter chefredaktør Poul Madsen har talt om fyringer til andre medier. Jeg blev fejlciteret, siger han, men slår fast, at der skal skæres i bemandingen. Færre praktikanter og ansættelsesstop kan være løsningen, siger tillidsmand til Journalisten.dk.

Journalisterne på Ekstra Bladet er bange for at blive fyret, efter chefredaktør Poul Madsen har talt om fyringer til andre medier. Jeg blev fejlciteret, siger han, men slår fast, at der skal skæres i bemandingen. Færre praktikanter og ansættelsesstop kan være løsningen, siger tillidsmand til Journalisten.dk.

Der er uro på Ekstra Bladet lige nu. Dels fordi de er i fuld gang med at forhandle overenskomster og løn, men måske især fordi deres chefredaktør Poul Madsen taler om fyringer. Uden at tale med medarbejderne først.

Under overskriften "Ekstra Bladet fyrer for at undgå røde tal" bragte Børsen onsdag et interview med Poul Madsen. Her taler han om omfattende fyringer, og Børsen skriver blandt andet, at Ekstra Bladet kan ende med at fyre 20-25 procent af medarbejderne på den trykte avis. Historien blev citeret af flere medier, blandt andre Journalisten.dk.

»Ordet "fyringer" kom som en overraskelse, det havde han ikke sagt noget om til os,« siger tillidsrepræsentant Lars Werge i dag til Journalisten.dk.

Derfor kom det som et endnu større chok for medarbejderne, da de så historien sprede sig.

»Det er klart, at det er noget, folk får ondt i maven over. Det er jo helt centralt for folks velfærd og livskvalitet, om de har udsigt til at have et arbejde eller ej. Derfor skal man også omgå den slags med varsomhed,« siger Lars Werge.

Men ifølge chefredaktør Poul Madsen har han også været varsom, og han mener ikke, der er dækning for Børsens artikel.

»Citaterne i Børsen er helt ok, men overskriften er ikke min, og tallene er rodet sammen,« skriver han i en mail til Journalisten.dk.

Onsdag sendte Poul Madsen en intern mail ud til alle medarbejdere på Ekstra Bladet, hvori han også kritiserede Børsen:

»Der er i dag i Børsen en artikel, der roder fuldstændig rundt i tallene om Ekstra Bladet. Der er ikke noget nyt i situationen i forhold til det, vi har fortalt på folkemødet og oplysningsmøder på redaktionen. Situationen er alvorlig. Omkostningerne skal reduceres. Vi har fremlagt nogle sparemål for de kommende år, der indeholder bemandingsmæssige reduktioner,« skrev Poul Madsen blandt andet til medarbejderne.

Tillidsrepræsentant Lars Werge vælger at tro på, at chefen ikke har talt om fyringer til Børsen, og at det dermed ikke er mejslet i sten hos chefredaktionen, at det er sådan, det skal ende på Ekstra Bladet.

I mailen skriver Poul Madsen om "bemandingsmæssige reduktioner". Hvordan forstår du så det?

»Det forstår jeg sådan, at ledelsen har en ambition om at skære ned på antallet af journalister og øvrige ansatte, men jeg synes, det er væsentligt at sige, at det er ledelsens sparemål – vi er ikke nået til forhandlingerne endnu, og måske kan de besparelser findes andre steder,« siger Lars Werge.

I stedet for at fyre journalister, er der flere andre muligheder for at spare for tillidsfolkene – blandt andet et ansættelsesstop.

»Vi kommer ikke bare til at acceptere en udmelding om, at der skal fyres folk. Når forhandlingerne går i gang, så vil vi tale om, hvordan de regnestykker er kommet til verden. Jeg kan se, at vi har en del ældre kolleger, som i løbet af de kommende år rammer pensionsalderen eller efterlønsalderen. Jeg kan også se, at vi har omtrent 20 praktikanter lige nu – det kan være, vi i fremtiden kun skal have ti, så vi kan tage os ordentligt af dem. Det er jo Poul Madsens valg at melde ud, at der skal spares personer i stedet for at sige, at der bare skal spares penge.«

Hvad synes du om den udmelding fra Poul Madsen, som bliver gentaget i den interne mail?

»Det er da noget af det, der gør, at mine kolleger får ondt i maven – selvom det måtte være misforstået, at Børsen kalder det fyringer.«

Lige nu er Ekstra Bladet som nævnt midt i at forhandle løn og overenskomst. Lars Werge afviser, at udmeldingen om besparelser påvirker forhandlingerne.

»Der skal ikke være nogen sammenhæng – vi går ud fra, at der stadig skal være i hvert fald nogle journalister på Ekstra Bladet, og de skal have den bedste løn, vi kan forhandle os frem til,« siger han.

Forhandlingerne om besparelser starter i det sekund, forhandlingerne om overenskomsten er overstået. Det er der ingen, der har nogen præcis dato for.

2 Kommentarer

Signe Andersen
10. FEBRUAR 2012
Re: EB-tillidsmand: »Folk har ondt i maven«
Sådan er det vist at være journalist nu om dage!!!
Peter Simonsen
14. MAJ 2010
Re: EB-tillidsmand: »Folk har ondt i maven«
Gad vide hvad Ekstra Bladet havde skrevet med de samme informationer om en anden virksomhed. Jeg vil gætte på, at fyringer helt sikkert ville have indgået