EB søger studerende til nyhedsoplæsning

Ekstra Bladet søger en studerende som nyhedsspeaker på avisens radio. »Det ser da lidt mærkeligt ud, især når man samtidig er i gang med at fyre folk,« siger tillidsmand, som mener, det lyder som journalistisk arbejde. EB-redaktør afviser: »Vores nyhedsoplæsere er læsemaskiner«

"Har du en god radiostemme og næse for nyheder, fx via et kommunikations- eller journaliststudie, så er du med sikkerhed kandidat til en stilling på Ekstra Bladet som nyhedsspeaker."

Sådan hedder det i et jobopslag til Ekstra Bladet Radio, der i disse dage cirkulerer på Facebook.

Som det fremgår af opslaget, er det ikke en uddannet journalist, men en studerende, som Ekstra Bladet søger til stillingen som nyhedsoplæser.

Og det irriterer Anders Stoffer, tillidsmand på Ekstra Bladet: 

»Det ser da lidt mærkeligt ud, især når man samtidig er i gang med at fyre folk,« siger han.  

Ekstra Bladet har netop sagt farvel til i alt 15 redaktionelle medarbejdere som led i en stor sparerunde i JP/Politikens Hus.

Tvivlsomme studenterstillinger

Anders Stoffer understreger, at han ikke har sagt god for jobopslaget, hvor avisen nu søger en studerende til at speake nyheder.   

»Men vi er lige i gang med en fyringsrunde, så der er ting, der har højere prioritet lige nu,« siger tillidsmanden.

Han forklarer, at der ikke er tale om en ny stilling, man opretter. Der har tidligere været ansat en student til at læse nyheder op. Men han mener selv, det mere ligner et journalistisk job end en studenterstilling.

»Jeg synes, det lyder som journalistisk arbejde. Det tror jeg da også, de synes ude på Danmarks Radio, hvor det selvfølgelig er journalister, der speaker Radioavisen,« siger Anders Stoffer, der har tænkt sig at tage problemstillingen op på et tidspunkt.

»Vi skal have set på hele studenterområdet her på Ekstra Bladet. Der er andre stillinger, som også ligner journalistisk arbejde,« siger han.

En læsemaskine

Administrerende redaktør Ole Sloth, som er ansvarlig for Ekstra Bladet Radio, mener dog ikke, der er tale om journalistisk arbejde.

På DR er det journalistisk arbejde at være nyhedsoplæser. Hvorfor ikke på Ekstra Bladet?

»Fordi vores nyhedsoplæsere læser tekster op, som er skrevet af andre journalister. Vores nyhedsoplæsere er læsemaskiner. Konceptet er at genbruge nyheder fra eb.dk, og jobbet består i at tage artiklen, som er publiceret, og læse den op. Hvis en elektronisk talesyntese kunne gøre det, så gjorde vi det,« siger Ole Sloth.

I efterlyser, at man har nyhedsnæse. Hvad skal man bruge den til?

»Det er for at skabe noget relevans for den studerende. Det er jo altid fedt at have et job, der har krog i den uddannelse, man har taget. Men hvis Frederik, der læser medicin, har en sprød stemme og godt kan lide Ekstra Bladets nyheder, så er han velkommen.«

Er der så flere studenterstillinger på vej, efter at I har måttet skære ned på personalet?

»Det er svært at svare på. Vi har ikke planer om flere studentermedhjælpere. Men hvis der er behov for studenterarbejde, ansætter vi studerende. Og så ansætter vi journalister i journaliststillingerne,« siger Ole Sloth og understreger, at Ekstra Bladet holder fast i faggrænserne.

2 Kommentarer

Peter Pishai Storgaard
5. SEPTEMBER 2016
"Læsemaskiner?" Hold da op,
"Læsemaskiner?" Hold da op, man har haft gang i den kreative ordpensel på Ekstra Bladet. Nyhedsoplæserne er naturligvis en væsentlig del af den journalistiske formidlingsproces, og derfor er der uden tvivl tale om journalistisk arbejde. Tilmed har jeg svært ved at forestille mig, at "læsemaskinen" kan undgå at ændre et komma i teksten, når den læses op - og derved vil personen have redigeret et journalistisk produkt, hvilket også er klokkeklart journalistisk arbejde.
Den er sådan set ikke længere end det.

Dbh
Peter Pishai Storgaard, formand for Danske Mediestuderende
Gitte Hansen
5. SEPTEMBER 2016
Passende et sted, hvor DJ må
Passende et sted, hvor DJ må slå i bordet!