EB-redaktør i personligt angreb på Mark Ørsten

Anders Refnov, redaktør på EB.tv og tidligere studielektor på RUC, stiller spørgsmålstegn ved Mark Ørstens evner som studieleder i en mail udsendt til de studerende på journaliststudiet. Flere studerende raser over hans mail.

Anders Refnov, redaktør på EB.tv og tidligere studielektor på RUC, stiller spørgsmålstegn ved Mark Ørstens evner som studieleder i en mail udsendt til de studerende på journaliststudiet. Flere studerende raser over hans mail.

Disputten mellem Ekstra Bladet og Mark Ørsten, leder af journalistuddannelsen på RUC, fik tirsdag en dramatisk drejning, da redaktøren af EB.tv Anders Refnov – der ind til sommeren 07 var studielektor på RUC – sendte en personlig kritik af Mark Ørsten ud på en intern mailingliste til de studerende.

Kritikken kommer på baggrund af den analyse, Mark Ørsten skrev til Politiken om mediernes Stein Bagger-dækning, hvor han blandt andet kritiserede medierne for at omtale Bagger som bedrager, før skyldsspørgsmålet var afklaret.

Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen har affejet kritikken som »fjollet og teoretisk«, men nu følger Anders Refnov op, ved at pege på, at Mark Ørstens manglende erfaring som praktiserende journalist er et problem for hans rolle som leder af journalistuddannelsen.

»Mark har praktisk talt ingen erfaringer med den journalistiske virkelighed. Alligevel breder han sig i Politiken med hellige synspunkter om mediernes måde at dække Stein Bagger-sagen på. (…) I behøver bestemt ikke være enig i min kritik. Men jeg håber, at I vil tage en diskussion om, hvad I forlanger, man skal have af erfaringer for at styre en af Danmarks tre uddannelser i journalistik. Og spørge jer selv, om Mark er den rette til at stå i spidsen for den ene af dem.«

Sådan skriver Anders Refnov i mailen til de studerende, hvor han mener, at Ekstra Bladet har haft god grund til at kalde Stein Bagger en bedrager.

»Mark vil tydeligvis hellere have, at vi – og I – skal lave historieskrivning end nyhedsproduktion. Det er sørgeligt. Og det viser, at Mark lider af en grundlæggende mangel på tillid til journalisternes evner og dømmekraft.« Hedder det også.

Mailen fra Anders Refnov har fremkaldt voldsomme reaktioner fra studerende, der bakker op om Mark Ørsten som studieleder og kritiserer Refnov for hans fremgangsmåde ved at sende mailen til de studerende.

»(…) At du oven i købet ikke sender din mail til Mark selv – og gudhjælpemig efterfølgende opfordrer til at diskussionen, du selv starter, skal fortsætte privat – er både fejt og ulækkert. Du kaster din ildelugtende lort og løber,« skriver en studerende i et svar til Anders Refnov.

Anders Refnov forklarer over for Journalisten.dk, at han sendte mailen til en fællesliste, fordi han først og fremmest gerne vil starte en debat.

»Jeg mener journalistuddannelsen vil stå stærkest, hvis man har større forståelse for den journalistiske dagligdag, og det vil jeg gerne starte en debat omkring. Mailing-listen for de studerende går også ud til underviserne, så det er ikke for at gå bag om ryggen på Mark. Jeg synes han er en dygtig forsker, men jeg stiller spørgsmålstegn ved, om han er den rigtige leder,« siger Anders Refnov.

Han har selv været ansat på journalistuddannelsen som ekstern lektor siden 2001, og ind til sommeren 2007 var han i 1½ år ansat på fuld tid som studielektor.

»Men jeg regner ikke med, jeg bliver kaldt derned igen,« siger Refnov.

 

Journalisten.dk forsøger at få en kommentar fra Mark Ørsten.

1 Kommentar

Claus Larsen
17. DECEMBER 2008
Re: EB-redaktør i personligt angreb på Mark Ørsten
Skulle man følge Refnovs logik, burde Refnov ikke udtale sig om forskning, da han aldrig selv har bedrevet forskning. Ergo kan han ikke udtale sig om Ørstens analyse.