EB kritiseres for dobbeltmoral om menneskehandel

Ekstra Bladet slår sig op på, at de støtter arbejdet imod trafficking via arrangementet Not4sale. Samtidig tjener avisen penge på annoncer for ulovlig prostitution, som Ekstra Bladet jævnligt bliver gjort opmærksomme på. »Overfladisk« siger Not4Sale-arrangør.

Udadtil fortæller Ekstra Bladet, at avisen er med i kampen imod menneskehandel. I JP/Politikens redegørelse for samfundsansvar kan man læse under Ekstra Bladets ”samfundsansvarsinitiativer”, at avisen ”støtter (…) arbejdet imod human trafficking”.

Støtten er givet ved gratis reklameplads til det frivillige arrangement Not4Sale, der skulle skabe opmærksomhed om kampen imod menneskehandel. Arrangøren bag Not4Sale, Marianne Møller, har læst Journalistens dækning af Ekstra Bladets prostitutionsannoncer, og hun mener ikke, at avisen bør smykke sig med sin indsats imod menneskehandel:

»Deres budskab virker overfladisk, og de lever ikke op til de værdier og det samfundsansvar, som de skriver at de gør,« siger Marianne Møller, der var en af to arrangører af Not4Sale, som fandt sted i november 2011.

Journalisten har tidligere påvist, at størstedelen af bordeller indblandet i sager om rufferi eller menneskehandel har annonceret i Ekstra Bladet. I det seneste nummer kan Journalisten dokumentere, at Ekstra Bladet jævnligt har modtaget oplysninger om, at politiet har haft mistanke om ulovlighederne bag annoncerne. Ekstra Bladet stopper ikke annoncerne på baggrund af politiets mistanke. Alligevel er en lille del af de penge, Ekstra Bladet tjener på annoncerne, delt ud til at hjælpe udsatte prostituerede via en fond i JP/Politiken-koncernen.

Men det er altså ikke kun gennem fonde at ledelsen i JP/Politikens Hus viser deres velgørenhed overfor prostituerede. Ekstra Bladet har direkte givet gratis reklameplads til Not4Sale, og nævnt det som en del af deres samfundsansvar.

Not4sale handlede om at øge opmærksomheden og debatten omkring menneskehandel i Danmark. Flere kendte musikere og skuespillere deltog i arrangementet, og Marianne Møller fortæller, at hun var taknemmelig for Ekstra Bladets hjælp med de gratis annoncer. Hun opfordrer dog avisen til at »gribe i egen barm« og rent faktisk leve op til det budskab, de påstår at de har:

”De har en optimal mulighed for at samarbejde med grupper, der gerne vil gøre en reel forskel på det her område. De kunne blandt andet insistere på at screene de annoncer, der kommer ind,” skriver Marianne Møller i en mail.
”Ekstra Bladet har en unik mulighed for at tage debatten om menneskehandel op. Avisen er et glimrende talerør og denne sag har bestemt brug for talerør, der tegner et mere nuanceret billede af situationen, end der eksisterer i dag,” skriver Marianne Møller.

Chefredaktør på Ekstra Bladet Poul Madsens har ikke haft lyst til at kommentere, men han har tidligere understreget overfor Journalisten, at Ekstra Bladet ikke gør noget ulovligt ved at trykke annoncerne, og at man ikke har i sinde at ændre noget, så længe man overholder loven:

»Det er slet ikke til drøftelse, det her. Det er sådan, at bestyrelsen og direktionen forventer, at Ekstra Bladet har lovlige annoncer og driver sin forretning fuldt lovligt, og det er det, vi gør,« har Poul Madsen sagt til Journalisten.

2 Kommentarer

Signe Larsen
1. MAJ 2013
Det giver en dårlig smag i
Det giver en dårlig smag i munden - især taget i betragtning af, at ekstrabladet er statsstøttet.
Henrik Jørgensen
14. FEBRUAR 2013
Under Poul Madsens ledelse,
Under Poul Madsens ledelse, er Ekstra Bladet blev ren hykleri. Først da man gennemrodede politiske modstanderes skraldespande, i et desperat forsøg på at finde noget at køre en forsidehistorie på. Dernæst prkampagnen for at sikre så mange penge som muligt til somaliske pirater, for slet ikke at tale om da man opfordrede de stadigt færre læsere til at stemme på Helle Thorning.
Ekstra Bladet turde engang hvor andre tiede, nu er de bare pinlige.