EB kæmper for bedre debat – med dødsønske i kommentarfeltet

Ekstra Bladet har indledt en kampagne mod trusler i debatten. Politikeren Mette Gjerskov er case, men avisen har selv et ønske om hendes død stående i debatfeltet sammen med en masse tilsvininger af hendes udseende. Dødskommentaren skal væk, men tilsviningerne er ok, siger Poul Madsen

Ekstra Bladet blander sig nu i debatten om had og trusler på nettet. Avisen har i går indledt kampagnen ”Stop volden mod demokratiet”, hvor en række kvindelige politikere fortæller om de trusler, de har fået ved at deltage i debatten.

Som en del af kampagnen er der i dag en forsidehistorie med tidligere fødevareminister Mette Gjerskov. Hun fortæller om dengang, hun som fødevareminister var med til at indføre lovgivning mod kamphunde. Det betød, at hun modtog dødstrusler og måtte lægge øre til at blive vurderet på sit udseende med bemærkninger som ”du ligner en fed ko”.

Hun nævner blandt andet, hvordan hun modtog et brev, der tilsyneladende indeholdt aske fra en kremeret kamphund. Går man tilbage og finder Ekstra Bladets artikel om netop den sag fra foråret 2013, ser det ud til, at avisen selv lægger spalter til den slags udfald mod ministeren:

”Det er da meget bedre at sende en død minister til hunden, selv om det nok skal være i en container, hvis det hele skal med,” lyder en kommentar.

Gjerskov: Nationen! er deprimerende

Flere andre kommentarer angriber den tidligere ministers udseende uden at forholde sig til noget andet. Her er et udpluk:

”Hun er burde tabe sig. Hun er både tyk og grim”, ”hun behøver ikke ligne noget, som katten har slæbt ind”, ”hun ligner en hængt kat/gris”, står der blandt andet i kommentarfeltet.

»Det er lidt mærkværdigt, at Ekstra Bladet laver den kampagne, for det er også dem, der er talerør for mange af den slags ting. Jeg går meget sjældent ind på Nationen!, for jeg synes, det er deprimerende,« siger Mette Gjerskov.

Ekstra Bladets kampagne kommer, efter at DR i går sendte programmet 'Ti Stille, Kvinde', der handler om kvindelige debattørers oplevelser med sexistiske trusler og verbale angreb.

Vil ikke stoppe hård debat

Ekstra Bladets kampagne handler dog ikke om den hårde tone. Den handler kun om trusler, fortæller chefredaktør Poul Madsen.

»Vores mål er ikke at stoppe den hårde debattone. Vores mål er at rydde den misforståelse af vejen, at der er en trusselstone på Nationen!, som er nedbrydende for demokratiet. Jeg mener, at Nationen! er en vigtig ventil i demokratiet. Det, vi går til kamp imod, er de dødstrusler, som politikerne må leve med. Man går simpelthen for vidt med at chikanere de folkevalgte i det her land,« siger Poul Madsen.

»Vi har ikke plads til dødstrusler på Nationen! Og vi smider dem ud, når vi får øje på dem. Jeg er træt af, at de intellektuelle, det bedre borgerskab og anden-sektionssegmentet fra Politiken bliver ved med at føre den påstand frem, for den er simpelthen ikke rigtig,« siger Poul Madsen.

Kan ikke moderere alt

Da Journalisten læser kommentaren om den døde minister op for ham, fortæller han, at den ikke burde være der:

»Vi modererer så meget af debatten, som vi overhovedet kan. Hvis folk oplever noget truende, eller noget, de synes går over stregen, så er der en knap, hvor man kan anmelde det. Så snart vi bliver gjort opmærksom på det, så fjerner vi det,« siger Poul Madsen, der forklarer, at de får mellem 6.000 og 7.000 kommentarer hver dag på Nationen!

Når I ikke kan overvåge alt, kan det så ikke være grunden til, at de intellektuelle og anden-sektionssegmentet fra Politiken har den opfattelse af Nationen!?

»De her trusler er der ikke, når vi bliver opmærksomme på dem. Jeg synes, alle de her små politibetjente fra kultureliten skulle gå ind og anmelde det, som de mener er forkert. Problemet er, at ingen anmelder noget, vi finder det selv. Og så kan der være et enkelt eksempel som det, du nævner, som vi overser,« siger Poul Madsen.

Nedladende kommentarer er ok

Han kan ikke se problemet i, at Ekstra Bladet lader kommentarer stå, der er nedladende over for politikerens udseende:

»Det er ikke trusler. Jeg medgiver gerne, at der er mange åndssvage indlæg. Der er en livlig debat, og man må indstille sig på, at det er en ventil for nogle mennesker, som mener noget, som mange mennesker ikke kan lide at høre – også det, som er anstødeligt og alt muligt andet. Det, vi kæmper imod og gerne vil stoppe, er trusler imod folk, bare fordi de er politikere eller har en bestemt holdning.«

Er det ikke også et verbalt overgreb, når folk skriver alt muligt nedladende om hendes udseende?

»Det er ikke et overgreb. Du må også gerne mene alt muligt om mig. Du kan lade være med at gå ind på Nationen!, hvis du ikke vil være med. Hvis man lukker en bestemt gruppe mennesker ude af debatten i Danmark, så er jeg sikker på, at man skaber et meget ekstremt miljø, fordi de her mennesker føler, at der ikke er noget sted, de kommer til orde,« siger Poul Madsen.

Rettet 12.10 den 11. november 2014: I en tidligere version af historien fremgik det, at kampagnen startede fredag 7. november. Den startede dagen inden.

0 Kommentarer