search

EB holder pressemøde om pirat-artikler

Der stilles fortsat spørgsmål ved etikken og omstændighederne omkring Ekstra Bladets piratartikler. Poul Madsen afviser kritikken og inviterer kritikerne til at møde journalisten ved et pressemøde.

Der stilles fortsat spørgsmål ved etikken og omstændighederne omkring Ekstra Bladets piratartikler. Poul Madsen afviser kritikken og inviterer kritikerne til at møde journalisten ved et pressemøde.

Hvordan ved Ekstra Bladet at deres journalist var ombord på gidsel-båden? Hvordan ved de, at gidslerne var på samme båd? Hvordan ved de, at journalisten ikke har betalt piraterne penge ud af sig eget honorar?

De kildekritiske og fagetiske spørgsmål står i kø i forbindelse med Ekstra Bladets reportager fra skibet, hvor somaliske pirater holder en dansk familie som gidsler. Journalisten.dk har talt med flere kilder, der stiller sig undrende over for omstændighederne omkring artiklernes tilbliven og den freelance-journalist, der har arbejdet for Ekstra Bladet.

I en Ritzau-artikel bragt på Berlingske.dk undrer flere kilder sig over, at det overhovedet kunne lade sig gøre.

»Jeg kan ikke huske, at det er sket før, at medier er kommet så tæt på gidsler og pirater,« lyder det for eksempel fra Lars Bangert Struwe, piratforsker ved center for Internationale Studier.

Flere journalister med kendskab til stoffet peger over for Journalisten.dk på, at piraterne næppe vil gå med til den slags interview uden at selv at få noget ud af det – enten i form af penge eller fordi de vil ud med et bestemt budskab.

Ekstra Bladets chefredaktør har før forsikret Journalisten.dk om reportagernes uvildighed, og fredag eftermiddag gør han det så igen, om end en smule mere træt i stemmen.

»Det er en mand, vi har tjekket meget grundigt. Vi ved 100 procent sikkert at han har været ombord på båden. Vi har selv talt med piraterne over en satelit-telefon. Til kritikken kan jeg kun sige: det er det rene brødnid og fnadder,« siger Poul Madsen.

Han fortæller, at journalistens identitet samt detaljer og dokumentation omkring artiklerne vil blive lagt frem i Ekstra Bladet i weekenden. Endvidere vil avisen holde et pressemøde søndag kl. 12, hvor journalisten vil være til stede og svare på spørgsmål.

»Vi har intet at skjule, og vi vil fremlægge hans udlægning helt detaljeret,« siger Madsen.

Hvordan kan I vide, at han ikke har betalt piraterne for interviewet ud af sit eget honorar?

»Ekstra Bladet har ikke betalt for interviewet, og vi har sagt til journalisten, at det er en forudsætning, at der ikke bliver betalt for interviewet,« siger Poul Madsen.

I en Ritzau-artikel bragt i flere medier har TV 2-journalisten fortalt, hvordan han under sit ophold i Somalia flere gang blev tilbudt interview med to danske sømænd, der også er gidsler i landet. Til Journalisten.dk siger han dog, at han ikke vil forholde sig til Ekstra Bladets reportager.

»Jeg har udelukkende udtalt mig om egne oplevelser. Jeg har ingen viden om, hvordan Ekstra Bladet har gjort deres arbejde. Jeg kan bare sige, at da jeg var i Somalia, fik jeg talrige tilbud. Nogle af dem var totalt useriøse, andre var ret seriøse. Jeg ved ikke om det kunne have resulteret i et interview. Det er umuligt at vurdere,« siger Tantholdt fra sin mobiltelefon i Syrien.

Han afslog dog høfligt tilbuddene, og han siger, at selvom han havde fået interviewet tilbudt gratis, havde han sagt nej tak.

»Det er der to grunde til. Det ene er det etiske. Jeg har ikke lyst til at tage ud til en rædselsslagen familie og bede om et interview, som de måske ikke har lyst til eller føler sig presset til. Det andet er spørgsmålet om min egen personlige sikkerhed,« siger Tantholdt.

Hans første argument bliver hurtig aktuelt. Fredag eftermiddag udsender Foreningen til Langtursejladsens Fremme på vegne af gidslernes pårørende i en pressemeddelelse, hvor de tager afstand til Ekstra Bladets besøg på gidsel-båden.

"Det virker meget krænkende på os som pårørende. Det er udtryk for mangel på respekt for vore kære, som jo ikke har mulighed for hverken at sige ja eller nej til at medvirke eller på anden måde påvirke det billede, som offentligheden får. Det er uværdigt og tjener først og fremmest piraternes sag samtidig med, at det gør den situation, som vore familiemedlemmer befinder sig i, endnu sværere", hedder det i pressemeddelelsen.

Journalisten.dk nåede desværre ikke at få Poul Madsens kommentar til pressemedelelsen, men over for Ritzau afviser han, at avisen skulle have handlet uetisk.

»De, der mener, at vi ikke skal rapportere fra en situation som denne, synes jeg ikke har forstået journalisternes rolle. Vi kan ikke bare tie en begivenhed som denne ihjel. Vi kan opføre os ordentligt, og det har vi gjort, siger han til Ritzau.

Kommentarer
9
Freddy Wulff
25.03.11 19:07
Ugens Rapport

Jeg mindes de gode gamle dage på Ugens Rapport.

/Freddy

Fremhævet af Journalisten
Jens Larsen
25.03.11 20:16
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler
Hvor ville det være dejligt, hvis Poul Madsen ville reflektere lidt videre end klicheen om "journalistens rolle". Hvad er det, han forstår ved journalistiens rolle, som gør det relevant at gå ind i sagen på denne måde? Hvilke problemer kunne der være forbundet med journalistens rolle, hvis den indbefatter, at gå ind i sagen på denne måde? Hvad har EB og PM gjort sig af overvejelser i forhold til de problemer? Hvad bidrager journalisten med, når han udfører sin rolle i den pågældende situation?
Fremhævet af Journalisten
Jens Petersen
25.03.11 21:12
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler

Fy for satan et ulækkert menneskesyn, der ligger bag EB. 

 

Hvad i alverden er nyhedsværdien i at vise gidslerne??? 

Det er en syg omgang journalistik og Poul Madsen, den hykleriske nar, står naturligvis i spidsen.  

 

 

Fremhævet af Journalisten
Ole Brockdorff
26.03.11 15:06
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler

Chefredaktør Poul Madsen fra Ekstra Bladet har virkelig skabt et troværdighedsproblem for sin avis, fordi hverken professionelle journalister eller almindelige læsere med en pragmatisk tankegang overhovedet tror på, at de hårdkogte kriminelle somaliske pirater under nogen omstændigheder ville tillade, at en journalist fra Danmark uden videre får lov til at komme ombord på skibet ”MV Dover” for at møde de syv danske gidsler.

 

Journalisten ville selv blive taget som gidsel.

 

Ekstra Bladets reportage stinker langt væk af et lidt for smart nummer, hvor sandheden nærmere er, at den somalisk-fødte journalist Abukar Albadri formentlig selv kommer fra det samme landområde som piraterne, og derfor har gode forbindelser til de kriminelle bander, der har terroriseret den internationale skibsfart gennem mange år, og denne mand har Ekstra Bladet så fået skabt kontakt til i kraft af deres netværk i det somaliske miljø herhjemme og i Sverige.

 

Journalist Abukar Albadri har så været en tur i området ved den somaliske østkyst, hvor manden har fået en gedigen ”sludder for en sladder” med nogle af de involverede gangstere, som han selv kender personligt gennem mange år, og som alle er dybt involveret i kidnapningen af sejlerfamilien fra Kalundborg og de 15 græske søfolk samt mange andre udenlandske skibe og gidsler igennem de senere år.

 

På baggrund af disse sandfærdige eller usandfærdige oplysninger fra somaliere i området, har Ekstra Bladet så på deres helt egen facon sammenskrevet og sammenfattet en reportageserie, der får det til at se ud som, at de som verdens første avis har været ombord på et kapret skib med gidsler. Men der findes overhovedet ingen billedmæssig dokumentation eller lydfiler fra opholdet på skibet, der kan dokumentere påstanden om, at den somaliske journalist virkelig har truffet piraterne og familien Quist Johansen fra Kalundborg.

 

Vi har kun journalist Abukar Albadris ord for hans ophold på skibet.

 

Hvis man havde præsenteret bare èt billede med journalisten sammen med gidslerne ombord på ”MV Dover” i de 24 timer, hvor reporteren påstår at have opholdt sig i selskab med piraterne og gidslerne, ja, så ville det have været en sensationel historie af dimensioner. Men vi har altså kun Albradis ord for, at han virkelig skulle have været ombord på skibet, og det er bestemt ikke nok, hvis reportagen skal have blot et minimum af troværdighed over sig.

 

Næh, chefredaktør Poul Madsen har et meget stort troværdighedsproblem med den slags udokumenterede reportager, hvor den manglende lødighed også understreges af den simple artikel, som avisen bringer torsdag den 24. marts. Her triumferer avisen over den oplysning, at det kommer som en overraskelse for EU’s flådestyrke i området, at Ekstra Bladets journalist har været ombord på skibet. Hvorefter en repræsentant fra EU-flådestyrken udtaler, ”at nu ved vi da hvor familien Quist Johansen er” med henvisning til avisens påstand om, at de opholder sig på netop det kaprede græske skib ”MV Dover”.

 

Hvor er dokumentationen for dèn påstand, når det kommer til stykket?

 

Tja, den ligger udelukkende hos en somalisk journalist fra Sverige, der ifølge Ekstra Bladet ikke får honorar eller har betalt noget som helst i bestikkelsespenge til de hårdkogte kriminelle pirater, og så må vi så bare alle sammen tro på den udlægning. Ekstra Bladet kan i den sidste ende overhovedet ikke dokumentere om familien Quist Johansen befinder sig på det pågældende skib. Hvis det virkelig skulle være tilfældet er de helt sikkert nu flyttet væk fra skibet til en anden lokalitet efter reportagerne i Ekstra Bladet, som piraterne helt sikkert bliver informeret om af deres netværk blandt somaliere i Danmark.

 

Den manglende troværdighed og lødighed i reportagerne af denne somaliske journalist understreges også af den etiske og moralske tankegang fra Ekstra Bladets side, for hvis de virkelig havde fået 100% bekræftet, at familien Quist Johansen opholder sig på ”MV Dover”, ja, så burde de have ventet nogle dage med at offentliggøre beretningerne om forholdene ombord på det kaprede skib, hvor piratlederen ifølge avisen skulle have sagt, at gidslerne kommer fri uden løsesum, hvis den 13-årige datter må gifte sig med ham.

 

Ekstra Bladet burde i stedet omgående have givet oplysningerne videre til Søværnets Operative Kommando (SOK), så EU-flådestyrken med blandt andet danske specialstyrker af kamptrænede frømænd kunne have iværksat en redningsoperation, og fået reddet familien og de 15 græske søfolk ombord på skibet. Her kunne Ekstra Bladets journalist som tak for oplysningerne til SOK have fået lov til at være med under operationen – eller i hvert fald i nærheden – og dèt ville have været et brag af en journalistisk reportage som dengang under Yom Kippur-krigen i 1973 mellem Egypten og Israel, hvor journalisten Ambro Kragh fra Ekstra Bladet tog en taxi direkte til fronten og sendte fremragende krigsreportager hjem til Danmark.

 

Ak, ja, det var dengang.

 
Fremhævet af Journalisten
Jarl Cordua
26.03.11 16:56
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler

Så har Poul Madsen og hans ulækre slæng af skribenter slået til igen.

Igen gemmer Erik Hoffmeyer, Lars Munch, Jørgen Ejbøl og alle de andre noble jakkesæt og pæne mennesker sig bag Poul Madsen. Men det er jo deres ansvar at han får lov at sjakre med andre menneskers liv.

En ting er at han og hans avis smider et uskyldigt menneske på forsiden for pigemord og lyver en gammel mand døden nær. Nu skal folk med EBs mellemmkomst måske udsættes for livsfare for at Poul Madsens kan udføre sin dødsdømte mission med at få EBs oplag en smule i vejret. 

Det er en gåde for mig, at fx. en Erik Hoffmeyer ikke forlængst har skåret igennem og har smidt Madsen på porten. Nu lader han ham i stedet bryde nye grænser for uanstændigheden.

Hvordan man kan arbejde på Ekstra Bladet og skrive for avisen, når redaktionen er så fuldstændig mangel på etik, ja det er mig en gåde. 

Og det er endnu mere spøjst at politikere mv. i Danmark skal dømmes af mennesker på EB, som tydeligvis ikke har nogen idé om. hvordan man opfører sig ordentligt.  

Men det er jo ikke noget DJ har nogen mening om. Man er mere optaget af ændringerne af reglerne for aktindsigt end at tage afstand fra EBs metoder.

Fremhævet af Journalisten
Martin Flink
26.03.11 21:22
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler

Det ku' sgu' være sjovt, hvis Ekstra Bladet (og flere andre medier, for den sags skyld) en gang i mellem sagde "det var en fejl - den tager vi på os" om sådan reelle fejl og ikke bare de der "vi var ikke gode nok til at perspektivere historien"-undskyldninger, de lirer af hver søndag på News. Diverse medier har ellers travlt nok med at hænge andre op på gerninger, der langt fra når højder som denne. En opfordring herfra: Prøv at holde jer selv op på de standarder, I pålægger andre. Der er ved at være lidt for meget Komiske Ali over lidt for mange redaktører.

Det' en ommer, Madsen.  

Fremhævet af Journalisten
Lars B. Jørgensen
27.03.11 08:57
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler

Ja, hvor er Heine "Web-TV" Jørgensen med sit uomgøængelige kamera, når der virkelig er brug for det.

Jeg er sikker på, at Heine-drengen ville have skrevet HELE den ledsagende tekst i caps lock for at vide sig sikker på, at det her var HISTORIEN.

PS. EB er jo uikke en avis, men en sekt. Derfor lyder både Madsen og hans undersåtter som de fortabte sjæle i Jonestown.

Fremhævet af Journalisten
Jakob Andresen
27.03.11 19:08
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler
Hvad kom der ud af det pressemøde? Blev det afholdt? Var der nogen til stede?
Fremhævet af Journalisten
Kristian Thorsen
28.03.11 12:51
Re: EB holder pressemøde om pirat-artikler
Politiken travede op fra første sal. De andre medier gad åbenbart ikke beskæftige sig med mødet: 
Fremhævet af Journalisten
Denne artikel er lukket for kommentarer.
keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen